Nevşehir Halk Sağlığı müdürlüğü süt ve süt ürünlerinin günlük beslenmedeki rolü konusunda açıklamalarda bulundu.
Süt bebeklikten yaşlılığa vücudun gelişmesi, güçlenmesi ve sağlığın korunması için gereken besin öğelerini bünyesinde bulundurmaktadır. İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında tüm besin öğelerini içeren en iyi kaynaktır. Özellikle çocukluk, gebelik-emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde kemik sağlığı için önemli bir besin kaynağı olan süt, büyüme gelişmede, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, kan basıncının düzenlenmesi ve bazı kanserlerin gelişiminin azaltılmasında koruyucudur.
Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde zengin kalsiyum kaynağı olması nedeniyle kemik gelişiminde önemli rolü vardır.
Süt;
·         Kemik sağlığının korunması ve gelişiminde yardımcıdır.
·         Bebeklik ve çocukluk dönemi başta olmak üzere hayatın her evresinde sağlıklı beslenmede en temel besindir.
·         Kemik gelişiminin yanında büyüme ve gelişmenin hızlanması, diş sağlığı, hücre yenilenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemlidir.
Düzenli süt tüketiminin yanı sıra kemik sağlığı için her gün düzenli egzersiz yapmak, yeterli ve dengeli beslenmek gerekliliği unutulmamalıdır.
Sağlıklı Süt Tüketimi Neden Önemlidir?
Süt, uygun koşullar sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara neden olabilecek zararlı mikropların üremesi için çok uygun bir besin maddesidir. Bunun için sütü sağlıklı tüketmek çok önemlidir. Sütte bulunan ve hastalığa neden olan bakteri ve virüsleri yok etmek için pastörizasyon ya da UHT (ultra yüksek ısı) işlemleri uygulanmalıdır.
·         Açıkta satılan sokak sütlerini kullanmayın.
·         Sütü sağlıklı ambalajında tüketin ve son kullanma tarihini kontrol etmeyi unutmayın.
·         Süt alırken pastörize ve UHT (ultra yüksek ısı) işlemleri uygulanmış sağlıklı ambalajdaki sütleri tercih edin.
·         Pastörize sütün tazeliğini koruyabilmesi için, 4ºC’deki soğuk araçlarda dağıtılması, ardından buzdolabında saklanması ve 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle soğuk zincirin kırılmamasına dikkat edilmelidir.
·         Sütün fabrika ortamında 135-150 ºC’de 2-6 saniye süre ile ısıtılıp hızla soğutulması işlemine UHT-uzun ömürlü süt denir. Bu işlem ile sütteki sağlığa zararlı tüm mikroorganizmalar yok edildiğinden dolayı, tercih edilmelidir.
·         UHT-Uzun ömürlü süt paketi açılana kadar 4 ay boyunca taze kalır. Paket açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. 2-3 gün içinde de mutlaka tüketilmelidir.
·         Sütü satın alırken ve kullanırken paketin yırtılmamış, delinmemiş olmasına, Tarım ve Köy işleri Bakanlığından üretim izni almış olmasına ve son kullanma tarihine mutlaka dikkat edilmelidir.
Süt tüketimi ile ilgili öneriler
·         Sağlıklı büyümek, gelişmek ve yaşlanmak için her gün en az 2 su bardağı sağlıklı süt için.
·         En iyi kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünlerini her öğünde özen gösterin.
·         Çay, kahve, gazlı ve enerji içeriği yüksek içecekler yerine öğün aralarında da süt ve süt ürünlerini tercih edin.
·         Gece yatarken süt içmeyi ve arkasından dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin.
·         Çocuğunuzla beraber süt için.
·         Süt tüketimini arttırmak için, püre ve çorbalara süt ilave edin.
·         Çocuğunuz için hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih edin.
·         Özellikle sebze yemeklerinde süt ilaveli sosları (beşamel vb.)tercih edin.
·         Çocuğunuzla birlikte süt içeren yeni tarifler geliştirin ve beraberce deneyin.
·         Çocuğunuzun kilo problemi var ise yağlı süt yerine az yağlı sütü tercih edin.