Çalışmalarını Amerika'nın önemli üniversitelerinden Yale Üniversitesi'nde sürdüren Türk asıllı bilim adamı Prof. Murat Günel, beyin kanseri tedavisiyle dünyada çığır açacak bir çalışmaya imza attı.

Türk Doktor Prof. Murat Günel ve ekibi iyi huylu tümörlerin, kansere dönüşmesine neden olan mekanizmaları keşfetti.

Günel'in Kanser tedavisinde çığır açacak buluşunu içeren bilimsel çalışması, geçtiğimiz gün bilim dünyasının önde gelen yayın organlarından Nature Genetics'te yayınlandı.

Beyin kanseri tedavisinde "İyi Huylu Tümörlerin Ne Zaman Ve Nasıl Kötü Huylu Tümörlere Dönüştüğünün Şifrelerini Çözdük" açıklamasında bulunan Prof. Murat Günel,  “Bizim yaptığımız çalışmayla Moleküler düzeyde, yeni temel anlayışlara dayalı, yeni tedavi yöntemleri belirlenebilecek” dedi.



Öte yandan Türkiye’de ilk kez uygulanmaya başlayan yeni yöntem kanser hücreleri ile ilgili olarak Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu, önemli açıklamalarda bulundu.


Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu, “Türkiye’de ilk kez uygulanmaya başlayan yeni yöntem kanser hücrelerini yakalıyor, sayılarını tespit ediyor, hatta kanserin türünü söylüyor. Üstelik bunları basit bir kan örneğinden yapıyor. Kanser hastalığının tanısı için klasik olarak tümörün belirli bir boyuta gelmesi gerekiyor. Fakat yeni yöntem sayesinde artık tümör belirli bir boyuta erişmeden ve başka bir organ ya da dokuda kitle oluşturmadan tespit edilebiliyor.” dedi.
 
Baloğlu, basit bir kan örneği ile erken bir dönemde kanda dolaşan tümör hücrelerinin yakalanmasını sağlayan bu teknolojiyi ve kanser hastalığı için sağlayacağı muhtemel katkıları anlattı. Sağlık sektörü için büyük önem taşıyan Amerikan İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan gelişmiş bir CTC sistemi Anadolu Sağlık Merkezi tarafından Türkiye’de ve yakın coğrafyada ilk kez kullanılmaya başlandığını ifade eden Patoloji Uzmanı, bir tüp kanda bulunan kan hücrelerini ve kanser hücrelerini ayırt edebilen yeni yöntem sayesinde kanser en erken evrede teşhis edilebildiğini aktardı. Baloğlu, erken teşhisin tedavide sağlayacağı değişiklikleri, hastalara sağlayacağı avantajları, kanser türüne ve yayılımına göre belirlenecek kişiselleştirilmiş tedavilerin önemini ele aldı.
 
Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu, yeni teknolojinin kan verme sorunu olmayan her hastaya uygulanabileceğini kaydetti. Baloğlu, hastadan alınan bir tüp kanın özel bir cihazla incelendiğini, alınacak kan için hastanın aç ya da tok olmasının fark etmediğini dile getirdi. Patoloji uzmanı, kan almak için hastanın gelmesinin gibi bir şart da olmadığına vurgu yaptı.
 
"Kişiselleştirilmiş tedavi sağlıyor"

Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan bu yeni yöntem ile kanser teşhisi konulan kişinin tedavi sürecinin de izlenebildiğini vurgulayan Baloğlu, eski sistemde kanser tümörlerinin tedaviye olumlu/olumsuz ya da nötr yanıt verdiği 3 ay sonunda belirlenebildiğine ifade etti. Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni teknoloji sayesinde tedavi öncesi ve sonrası kandaki hücre sayısı net bir şekilde saptanıp karşılaştırılabiliyor. Kanser tedavisinde en gelişmiş sistem olan bu cihaz sayesinde tedaviden kısa süre sonra kanser hücrelerinin sayısında herhangi bir azalma olup olmadığı incelenebiliyor.