Ev sahibliğini Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin yaptığı Sempozyuma Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Atila Oğuz Boyalı, Sağlık İl Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Gödekmerdan , Kırşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mehmet Öncel,  Aksaray Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Ünkoç, Kritik Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Yağmur Baş, Evde Sağlık Hizmetleri Derneği ( EVSAD) Genel Başkanı Op. Dr. Orhan Koç,  Kritik Bakım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Op. Dr. Emre Hekimoğlu,  Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hınç Yılmaz, Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenlik Derneği Başkanı Salih Akyüz  İl dışından gelen Sempozyuma davetli misafirler  ve sağlık çalışanları katıldı.

 

 Nevşehir Devlet Hastanesi Konferans salonunda gerçekleştirilen Toksikoloji Günleri Nevşehir Sempozyumu Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunuşu ile başladı.

 

Sempozyumun açılış konuşmasını  Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Atila Oğuz Boyalı, Son yıllarda Nevşehir´de de yoğunlaşan zehirlenmelere karşı hem sağlık çalışanlarını ve hem de akademisyenleri bu konuda bilgilendirmek ve bu yöndeki tedavi yaklaşımlarının ele alınmasının hedeflendiğini belirterek böyle bir sempozyumun yapılmasının uygun görüldüğünü belirtti.

 

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı ve Evde Sağlık Hizmetleri Derneği ( EVSAD) Genel Başkanı Op. Dr. Orhan Koç´ da sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, iş ve işçi sağlığının yanı sıra vatandaşların sağlığı konusunda ciddi atılımların ortaya konulduğu son yıllarda geçmişte olduğu gibi salgın hastalıkların ortaya çıkmamasının, Sağlık Bakanlığı´nın adeta bir reform niteliğinde yaptığı köklü çalışmaların oldukça etkin olduğunu belirtti. Nevşehir´de de toplum sağlığı alanında da bir merkezin açılacak olmasının sevindirici olduğunu aktaran Koç, bu tür bilgilendirici ve eğitici manadaki çalışmaların diğer şehirlerde de daha etkin şekilde düzenlenmesi beklentisi içerisinde olduklarını kaydetti.

 

 Sempozyumun açılışında son olarak söz alan Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hınç Yılmaz , Türkiye´de son yıllarda kurşun ve akü geri dönüşümüne yönelik sanayi tesislerin hizmete girmesiyle birlikte ciddi anlamda sağlık sorunlarının ortaya çıkmaya başladığını ifade etti. Avrupa´nın bazı ülkelerinde bu tür tesislerin üretimlerini durdurmasına karşın, Türkiye´de bu tür tesislerin hizmete başlamasıyla birlikte gerekli tüm sağlık tedbirlerinin iş ve işçi sağlığı açısından alınmasının gerekliliğini kliniklere yapılan toksit zehirlenmesindeki artışın ortaya koyduğunun altını çizen Yılmaz, bu yönde ülkemizde de ciddi bir farkındalığın daha yaygın hale getirilmesinin gerek insan ve gerekse de toplum sağlığı açısından vazgeçilmez bir değer olarak ele alınmasının gerektiğini belirtti.

 

Çevre illerden gelen misafir konuklarla birlikte yaklaşık 200 e yakın sağlık personelinin katıldığı Toksikoloji Günleri Nevşehir Sempozyumu´nda daha sonra Endüstriyel Toksikolojik Maruziyetler ve İnsan Sağlığı, Toksit Maruziyetler ve Toplum Sağlığı, Bölgede Yoğunlaşan Toksikolojik Aciller ve Karbonmonoksit Zehirlenme Olguları başlıkları ile 4 oturumlu  Panel düzenlendi.

 

Sempozyum da Panel ve Konu Başlıkları şu şekilde katılımcılara anlatıldı.

 

PANEL 1 (Endüstriyel Toksikolojik  Maruziyetler ve İnsan Sağlığı)

 

 Başkan: Doç. Dr. Hınç YILMAZ ,

 

Meslek ve Toksikoloji  Dr. Oğuzhan ÖZKAN, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi

Toksik Maruziyetler ve Kronik Hastalıklar Dr. Engin TUTKUN, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi

 

PANEL 2 (Toksik Maruziyetler ve Toplum Sağlığı

 

Başkan: Dr. Oğuzhan ÖZKAN

 

Karbonmonoksit Zehirlenmeleri  Doç. Dr. Çetin KAYMAK, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Eve Taşınan Toksinler  Doç. Dr. Ahmet Yağmur BAŞ, Ankara Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

Tarım İlaçları Zehirlenmeleri  Uz. Dr. Alper KETEN, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi

 

PANEL 3  (Bölgede Yoğunlaşan Toksikolojik Aciller)

 

Başkan: Doç. Dr.  Evvah KARAKILIÇ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

 

Parasetamol ve Salisilat Zehirlenmeleri  Yrd. Doç. Dr. Halil KARA, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

Yılan, Akrep ve Böcek Sokmaları   Doç.  Dr. Özcan ÖZKAN, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

 

PANEL 4 (Karbonmonoksit Zehirlenmesi Olguları)

 

Başkan:  Uz. Dr. Mehmet Akif YAZAR

 

Ölümle Sonuçlanan Tedaviye Dirençli Karbonmonoksit Zehirlenmeleri  Uz. Dr. Mehmet Akif YAZAR, Nevşehir Devlet Hastanesi

Görme Bozukluklarıyla Sonuçlanan Karbonmonoksit Zehirlenmeleri  Uz. Dr. Barış ÇANKAYA, Nevşehir Devlet Hastanesi

Geriatrik Olguda Karbonmonoksit Zehirlenme Deneyimimiz  Uz. Dr. Ayşenur ARIK CİSTİR, Nevşehir Devlet Hastanesi

 
Panel sonrası davetlilere katılım belgeleri ve tüm panalistlerede plaketleri Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr.Atila Oğuz Boyalı tarafından takdim edildi.

Bu başarılı ve büyük bir organizasyona imza atan Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri sayın Boyalı'ya ve yine perde arkası emeği geçen Nevşehir Devlet Hastanesi İdari işler Başkanı sayın Bülent filizer ve Gökhan Tacir beye teşekkür ediyoruz.