Türk Sağlık Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin 12 Mayıs Dünya Hemşireler Gününü Kutlamak için Nevşehir Devlet Hastanesini ziyaret etti.

 

Ziyaretin de Hemşirelere Karanfil hediye eden Şube Başkanı Turgay Çetin;

 

Hemşire topluma sunulan sağlık hizmeti ekibinin önemli bir bileşenidir. Hekimle birlikte insanların sağlık sorunlarının çözülmesinde yardımcı olmakta ve onları hastalıklardan korumaktadır. Bugün ülkemizdeki yataklı tedavi hizmetlerinin gelişiminde, modern aile planlaması yöntemlerinin yaygın olarak kullanılmasında, çocuklarımızın birçok hastalığa karşı aşıyla korunabilmesinde, gebe ve bebek izlemlerinin yaygın olarak yapılabilmesinde hemşirelerin katkısı en az hekimler kadardır.

 

Çağdaş sağlık hizmetlerinin sürekli ve aksatılmadan yapılabilmesinde hekim başına en az üç hemşire bulunmalıdır. AB ülkelerinde her hekime ortalama 2.6 hemşire düşerken, bu rakam İrlanda’da 6.4, Finlandiya’da 5.7, Türkiye’de ise 1.2’dir. Her bin kişiye düşen hemşire sayısı AB ülkelerinde ortalama 3.2 hemşire iken bu rakam Türkiye’de her bin kişiye düşen hemşire sayısı 1.5’tir. Bu sayılar Türkiye’de hekim eksikliğinden çok daha ciddi bir oranda hemşire eksikliği olduğunu ortaya koymaktadır.

 

Ülkemizde sağlık hizmetlerinin sürüklendiği kaos hemşirelik mesleğini de içine çekmektedir. Sorunlar hemşirelerin eğitim noktasından başlamakta olup, tıp fakültelerinde olduğu gibi ülkemizin birçok il ve ilçesinde yeterli alt yapı ve öğretim elemanı olmadan hemşire yetiştirilmeye çalışılmaktadır. Sağlık sektörünün farklı kademelerinde ve farklı sektörlerde çalıştırılan hemşireler özlük hakları konusunda önemli sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedirler. Kamudan başlayarak taşeron çalıştırmanın mağduriyetini de yaşayan bu meslek grubu büyük oranda güvencesiz çalışabilmektedir. Aile hekimliği sisteminde ise aile sağlığı elemanı olarak birden fazla ve farklı meslek grubu aynı çatı altında birleştirilmiştir. Bu durum birinci basamakta çalışan hemşireler için önemli sorunlara neden olmaktadır.

 

Dünyanın saygı ile andığı Florence Nightingale’e atfen kutlanan 12 Mayıs Dünya hemşireler gününün mesai arkadaşlarımızın sorunlarının çözümü için fırsat olmasını diliyor; tüm hemşireleri hastalarına ve topluma daha sağlıklı olabilmek için gösterdikleri insan üstü çabalardan ötürü kutluyoruz ifadesin de bulundu..