2012 yılını geride bırakmamıza sayılı saatler kaldı. Bir yıl daha bitmek üzere. Ama yüzbinlerce müslümanın aklında da tek bir soru var; "Yılbaşı kutlamak günah mı".. Yine herkesin aklındaki bir başka soru da "Yılbaşı bileti almak günah mı?"

 

İşte en yetkili ağızdan Yılbaşına ait merak edilen sorulara cevaplar;

 

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, yılbaşı kutlamaları hakkında açıklama yaptı.  İslam dininin eğlenmeyi yasaklamadığını belirten Bardakoğlu, yeni yıl kutlamanın günah olup olmadığına ve piyangonun haram olup olmadığına açıklık getirdi.

 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İslam dinin eğlenmeyi yasaklamadığını belirterek, ''Meşru ölçüler içinde, harama bulaşmadan, günaha bulaşmadan insanların doğumları, başarıları, mezuniyetleri, ev sahibi olmaları ve yeni bir yıla girmeleri kutlanabilir'' dedi.

 

Bardakoğlu yaptığı açıklamada, bu yıl aralık ayı içinde hem hicri hem de miladi yeni yıla girildiğini belirtti. Hicri yılın da miladi yılın da Allah'ın takdir ettiği zaman dilimleri olduğunu ifade eden Bardakoğlu, Kur'an 14 asır önce ''Ay ve güneş sabit bir yörünge etrafında düzenli bir şeklide dönerler ki siz bu sayede zamanı bilirsiniz zamanın akıp geçtiğini bilirsiniz'' diyerek insanları uyardığını kaydetti.

 

Hz. Muhammmed'in Medine'ye hicret ederek, yıllardır kavgalı olan kişileri barıştırdığını anlatan Bardakoğlu, hicretin farklı geleneklere, farklı etnik kökenlere sahip olanların aynı şehirde rahatlıkla bir arada yaşayabileceğini göstermesi açısından önemli bir anlam taşıdığını vurguladı.

 

Hicretten insanların alacağı önemli dersler bulunduğunu belirten Bardakoğlu, hicri yılın başlangıcında, birleşmeyi, bütünleşmeyi, bir arada olmayı daha iyi hissetmek gerektiğini dile getirdi. Miladi yeni yıla girileceğini ifade eden Bardakoğlu, her yeni başlangıcın, ''yeni bir dua ve geçmişi sorgulayıp ders alma zamanı'' olduğunu söyledi.

 

Bardakoğlu, ''İslam dini eğlenmeyi yasaklamıyor. Meşru ölçüler içinde, harama bulaşmadan, günaha bulaşmadan insanların doğumları, başarıları, mezuniyetleri, ev sahibi olmaları ve yeni bir yıla girmeleri kutlanabilir'' diye konuştu.

 

Yeni bir yıla girerken geçmişten ibret almanın ve geleceği ona göre inşa etmenin önemine değinen Bardakoğlu, yeni yılın bir önceki yıldan daha güzel olmasını temenni etti.

 

''Milli Piyango da dahil olmak üzere tüm şans oyunlarının dinen haram olduğunu'' ifade eden Bardakoğlu, ''Milli Piyango'nun haram olduğunu, günah olduğunu Din İşleri Yüksek Kurulumuz defalarca açıkladı. Türkiye'de din işleriyle devlet işleri birbirinden ayrıdır. Bir şeyi şahısların veya devletin yapmış olması, o yapılan şeyin dinen haram olmasını engellemez. Devlet bir şey yapar, o işin devlet bakımından, yasalar bakımından uygun olduğu anlamına gelir. Ancak dinen hükmü ayrıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

Yılbaşında Müslüman Ne Yapmalı…?

Bir müslüman. yılbaşı eğlenceleri gibi küresel bir isyan topluluğu içinde asla yer almamalı, bulunmamalıdır. Müslüman müslümanca yaşamalıdır. Onun için biz o gün, diyer günlerden daha erken yatalım, ibadetimize daha düşkün olalım! Yatsı namazını camide cematle kıldıktan sonra hemen yatalım, bizim ışıklar sönsün. Geceleyin teheccüt namazına kalkalım o gün dörtte, üçte...Ya Rabbi! Bu kafirlerin, bu cahillerin yaptığı ile benim hiçbir alakam yok! Ben onlara hiç razı deyilim, onlar gibide yaşamadım ya Rabbi! İçimizden bir takım beyinsizlerin işlediği günah yüzünden, batıl işleyenlerin yüzünden bizi, hepimizi helak edecekmisin? diye dua edelim.Evimize o geceye mahsus çerez, meyve almayalım; o gün için hindi kesmsyelim; odalarımıza, dükkan ve mağaza vitrinlerimize çam ağacı dikmeyelim, yılbaşı süslemesi yapmayalım...Dinimize, iman ve irfanımıza, öz kültür ve pak adet ve ananemize sımsıkı sarılalım ki dünyada ve ahirette felah ve necat bulalım. AZİZ MÜSLÜMAN! Sen sefalet alemine daldıkları için yeryüzünden silinen milletleri iyi biliyorsun. Dinine sarıl, ALLAH'Teala'ya kul, Resulü'ne ümmet ol. Kendi manevi hayatını yaşa, kendi manevi değerlerini al. İslamın dışından olan bu adet ve ananeleri, sıcak aile yuvanı söndürecek en tehlikeli bir düşman bil...GÖKSEL Dikta