Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Sağlık-Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin, yıpranma payı konusunda iyileştirmelerin yapılması konusunda mücadele içerisinde olacaklarını belirtti.
Çetin, “TBMM Plan Bütçe Komisyonunda kamuoyunda bedelli askerlik düzenlemesi olarak bilinen yasa tasarısında yer alan yıpranma payı ve doktorlar ile diş hekimlerinin emeklilikte ücret artışı ile ilgili düzenlemeler ile ilgili komisyonun yaptığı toplantıya sendikamız tarafından katılım sağlanmıştır. Söz konusu Komisyon toplantısında düzenlemelerin olumlu ama eksik olduğu dile getirilerek,
Yıpranma Payının;
•        Yıpranma payının 6 yıla 1 yıl yerine 5 yıla 1 yıl olması,
•        Sadece sağlık meslek mensuplarını değil, sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm çalışanları kapsaması,
•        Bugüne kadar yıpranan sağlık çalışanları içinde bir anlamı olması adına mutlaka çalışılmış yıllarında bu hesaba katılacağı bir düzenleme talep edilmiştir.
Emeklilikte Ücret Artışının; Doktor ve diş hekimlerimize de 1500-TL ile 2000 TL arasında emeklilikte ilave bir ödeme yapılmasının olumlu olduğu ifade edilip fakat döner sermayelerin emekliliğe yansımaması nedeniyle emeklilik ücretlerinde yüzde 50’lelir artan düşüşler tüm sağlık personelleri için geçerli olduğu vurgulanmış ve emeklilikte ücret düşüklüğüne bir çözüm olarak sadece doktorlarımız ve diş hekimlerimizin değil, ebelerimizin, hemşirelerimizin, sağlık memurlarımızın, 112 çalışanlarımızın kısacası tüm sağlık çalışanlarına ilave ödeme yapılması istenmiştir. Kısacası Sağlık çalışanlarının analarının ak sütü gibi helal olan yıpranma paylarının ve emeklilikte ücret artışlarının makul, adaletli ve kapsayıcı bir şekilde TBMM’de yasalaşması isteği vurgulanmıştır. Komisyon görüşmeleri tamamlanana kadar komisyonda bulunularak bu taleplerimizin komisyon üyelerince de dile getirilmesi sağlanmıştır. Fakat Komisyonda teklif üzerinde yasa tasarısında bir değişiklik yapılmaması gibi bir tutum olduğu görülmüştür ve tasarıda herhangi bir iyileştirme olmadan Komisyon süreci tamamlanmıştır. Türk Sağlık-Sen olarak TBMM Genel Kurulunda milletvekillerimiz veya parti grupları tarafından önerge verilmesi için görüşmeler yapılmıştır. Genel Kurulda da bazı milletvekilleri tarafından bu konuda girişimlerde bulunulmuştur. Fakat ne yazık ki Genel Kurulda sağlık çalışanlarının beklentisi yönünde herhangi bir iyileştirme yapılmayarak Genel Kurulda söz konusu düzenlemeler kabul edilmiştir. Hızlı işleyen bir süreçte yoğun bir çaba göstermemize rağmen çalışanların beklentileri TBMM tarafından karşılanmamıştır. Hakkaniyet, adalet ve kapsayıcılıktan uzak kalan bu düzenleme yetersiz kalmıştır. Türk Sağlık-Sen olarak yanlışın düzeltilmesi, eksikliklerin giderilmesi adına önümüzdeki süreçte de mücadelemiz ve devam ettirilecektir. Biz “Mücadele edenler her zaman kazanamazlar ama kazananlar hep mücadele edenlerdir” düsturuyla hareket ederek çalışanlar lehine iyileştirmeler olması için girişimlerimizi sürdüreceğiz” dedi.