ŞAİR /HEYKELTIRAŞ MEHMET KABAK

Hakkı Atamulu’dan sonra Derinkuyu ilçesinde yetişen heykeltıraş ve ressamlardan birisidir Ayrıca iyi bir karikatürcü ve şairdir. Mehmet Kabak.1956 yılında Derinkuyu’da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Derinkuyu ve Nevşehir’de okuyarak tamamlamıştır. Üniversite eğitiminden sonra  Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi olarak çalışmış ,Mersin’de bulunan  Mersin Özgürlük Anıtı ve  Uğur Mumcu Rölyefini yapmıştır. Daha sonra da üniversitedeki görevinden 2008 yılında emekliye ayrılarak Mersin’de yaşamaya devam etmiştir. Kabak 54 yaşında iken 2009 yılında yaşamına son vermiştir. Kabak üç çocuk babasıdır. Mezarı Derinkuyu ilçesindedir.

Uzun süre Mersin’deki bir yerel gazetede köşe yazarlığı yapan Kabak’ın, Mersin kentinin çeşitli yerlerinde sanat eserleri de bulunuyor. Kabak’ın son eseri, 2004 yılında açılışı yapılan Mersin Atatürk Parkı içerisindeki Uğur Mumcu Anıtı olmuştur. Kent merkezindeki portakal heykeli Mehmet Kabak eseridir. Kabak çok sayıda ulusal ve uluslararası resim sergisine katılmıştır. Karikatür yarışmalarında da ödüller kazanmıştır. 1989 yılında yapılan Çevre ve İnsan konulu karikatür yarışmasında da jüri üyeliği yapmıştır.

Heykeltıraş ve ressam olan Mehmet Kabak’ın şiir kitapları da vardır. Bunlar Taşınanlar ve Hüznü Yalnız Yaşamak isimleriyle yayınlanmıştır. “Hürriyet Gazetesi Ürgüp Muhabiri Berhan Avcı anısına düzenlenen 1. Berhan Avcı Şiir Yarışması Birincilik Ödülü'ne Mersin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Kabak layık görülmüştür. 535 şairin katıldığı yarışmada ödüllendirilen Mehmet Kabak’ın şiiri birinci seçilmiştir”( 20.06.1998 Hürriyet Gazetesi).

Mersin Yenice Barış ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen şiir yarışmalarında  Jüri üyeliklerini Mehmet Babacan, Mustafa Emre, ve Emin Şengül gibi değerli isimlerle birlikte yapmıştır.

Hüznü Yalnız Yaşamak Dünya Yayınları,1996 Baskı.

Belki en üretken çağında 54 yaşında yaşama veda eden Mehmet Kabak Mersin Toroslar ve Derinkuyu Belediye başkan aday adayı da olmuştur. Ancak siyasette kendisine yer bulamamıştır.

Heykelden resme, karikatürden şiire kadar sanat ve edebiyat alanında dört ayrı alanda yetenek ve beceri sahibi olabilmek ciddi birikim ve yetenek gerektirir. Mehmet Kabak’ta bu yeteneklerin olduğu görülmektedir. Ülkemiz kendisini erken yaşta kaybetmiştir. Kendisine rahmet dilemekten başka yapabileceğimiz bir durumda söz konusu değildir.

Bir ödül töreninde

Yararlanılan Kaynaklar

Nevşehir/50 Yıl, Nevşehir Valiliği,2004

Faruk Güçlü, Nevşehir’de Yetişenler ,Ürün Yayınları,2015.

Ahmet Metin Türkoğlu, 29.01.2009 Milliyet Bloğ