ŞAİR,YAZAR MUHSİN DURUCAN

Eğitimci şair ve yazar Muhsin Durucan, 23 Nisan 1948 tarihinde Hacıbektaş'ın Aşağıbarak köyünde doğdu. Aşağıbarak Köyü İlkokulu, Hacıbektaş Ortaokulu, Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu,İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa Müfettişlik Kursunu, Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Tamamlama Programını bitirdi. Ağrı, Kırşehir, Isparta, Denizli, Bilecik, İçel, Tekirdağ, Edirne ve İstanbul illerimizde öğretmenlik, halk eğitimi merkezi müdürlüğü, milli eğitim müdür yardımcılığı, ilköğretim müfettişliği görevlerini yürüttü. İstanbul’da bir lisede Türk dili ve edebiyatı öğretmeni iken emekliye ayrıldı. Halen İstanbul’da yaşıyor ve yazın dünyasına hizmete devam ediyor.

Muhsin Durucan,bazı yerel ve internet gazetelerinde köşe yazarlığını sürdürmektedir. TYS (Türkiye Yazarlar Sendikası)ve Besam üyesidir.

Şiir ve yazıları; Türk Folklor Araştırmaları, Yelken, Karınca, Halk Eğitimi (kurucusu, 12 sayı 1978-1980), Bahçe, Yeni Adam, Kemalist Ülkü, Gülpınar, Sümerbank, Varlık, Ana, Kızılay, Öğretmen Dünyası, Ajans Türk, Çağdaş Eğitim, İçel Kültürü, Tarla, Beşparmak, Eflatun, Ozan, İlkyaz, Çağrı, Çağdaş Türk Dili, Kiraz, Türk Dili, Güneyde Kültür, Oluşum, Anahtar, İdarecinin Sesi, Yeni Defne, Simav Anadolu, Ozan Ağacı, Fethiye gibi dergilerde ve seçkilerde (antoloji-güldeste); değişik konu ve türde yazıları ise Cumhuriyet, kimi sanat eki veren gazetelerde ve yerel basında yayımlanmıştır.

Birlik şiiriyle Başkent Gazetesi Geleneksel Şiir Yarışması Birincilik Ödülü (1977-78), MEB Aylıkla Ödüllendirme (1999), Simav 7. Şairler Şöleni Onur Ödülü (2002) almıştır.

BAZI ESERLERİ:

Bir Tutam Şiir (1970), Bir Heybenin İki Gözü (1975), Umut Türküsü (1976), Söz Kaynağı Anadolu (1979), Canca Şiirler (1997), Durucanca Duygular (2004), Sevdanın Gözü (2012) ve Haykırış (2014) adlı şiir kitapları…

İlimiz Denizli (1985), Eğitim ve Mutluluk (1991–1992–1998–2013–2014), Anma ve Kutlama Günleri (2000), Düşüncemiz Sizinle (2004), Bir Sevdadır Balkanlar (2009), Güneydoğu Anadolu Sevdası (2010), Önyargısız Düşünceler (2012) , Özel Günler (2014) ve Bir Sevdadır Azerbaycan(2014) adlı inceleme-araştırma olmak üzere toplam 17 (on yedi) kitabı yayımlanmıştır.


Muhsin Durucan günümüz çağdaş yazar ve şairlerinden birisidir. Eserlerinde sosyal yaşamdan dokulara ve sosyal sorunlara sık sık yer vermektedir. Eğitimci ve öğretmen olmasının doğal bir sonucu olarak toplumu ve toplumsal sorunları irdeleyen ve bunu şiirlerine yansıtan değerli bir şairimizdir. Emeklilik  yaşamını İstanbul’da sürdürmesine rağmen ilimiz ve doğum yeri olan Hacıbektaş ilçesinde yapılan her tür kültürel etkinliğe katılmayı bir görev saymaktadır.

Muhsin Durucan’ın şiirlerinden bir örnek:

GÜLÜŞÜ GÜZEL

Güle gönül verdim canca sevindim
Manidar bakışlı gülüşü güzel
Ben kendimde değil bendeki sendim
Manidar bakışlı gülüşü güzel

Suyuma serilen koskoca ağdın
Peri misin, Leyla mısın ey kadın
Aniden ay oldun, gecem apaydın
Manidar bakışlı gülüşü güzel

Sevgi, ışıl ışıl güzelliğinde
Yoğunlaştım kapkara gözlerinde
Ruhum yenilendi tazeliğinde
Manidar bakışlı gülüşü güzel

Yüreğimi parçaladı bakışın
Kırılgan gönlüme doğru akışın
Özlem katmerleşti her şeye karşın
Manidar bakışlı gülüşü güzel.