Şevval orucu nedir? Ne zaman?Ve kaç gün tutulur?

Şevval orucu Ramazandan sonra gelen Şevval ayında tutulan oruca verilen isimdir. Şevval orucu 6 gün olarak tutulur. Ramazan’ın birinci günü hariç Şevval ayındaki istenen günde tutulur arka arkaya tutulması şart değildir.

Mübarek Ramazan ayının ardından Şevval ayı başladı. Peygamber efendimiz,(sav) hem ibadet hayatının sonlanmaması hem de bir ay boyunca oruç tutan bedenlerin normal hayata sağlıklı bir şekilde uyum sağlamaları için Şevval orucu tutulmasını tavsiye etmiştir. Bundan dolayıRamazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müntahaptır(Din işleri yüksek kurulu)

“Şevval ayında tutulan 6 gün orucun, bir yıl oruç tutmuş kadar sevabı var”

Bayram heyecanının ardından şevval ayına da merhaba dedik; Ramazan boyunca kazandığımız maneviyatı sürdürebileceğimiz yeni bir zaman dilimine girdik. Bu maneviyatı korumanın en iyi yolu ise şevval orucunu tutmak; Peygamber Efendimiz buyuruyor ki (s.a.v) kim Ramazan ayını oruçlu geçirirse ve buna şevvalden de; [ramazan ayından sonraki ayın adı şevvaldir], 6 gün buna ilave ederse eklerse o bütün seneyi oruçla geçirmiş gibidir.(Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; EbûDâvûd, Savm, 59)

Şevval ayında 6 gün oruç tutmak Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) hiç terk etmediği bir sünnet. Üstelik sevabı da çok büyük. Şevval orucu bir ay boyunca oruç tutan müminlerin sağlıklı bir şekilde normal hayata adapte olmalarına da yardımcı olur. Ramazan’da kazanılan maneviyatın sonlanmaması için de büyük bir fırsattır. (Mehmetkapukaya din işleri yüksek kurulu üyesi)

Şevval orucu, Şevval ayı içinde ne zaman tutulmalı?

"Peş peşe mi tutmamız lazım yani arka arkaya hiç ara vermeden mi tutmamız lazım ara vererek mi tutmamız lazım tabii bu konuda peş peşe tutulabilirse de ara verilerek de tutulabilir yani tabii ki belki yorgun olur belki daha sıcak günler olabilir zorlayabilir ara ara da tutabiliriz önemli olan şevval ayı içerisinde 6 gün orucu tamamlamak.(İbnÂbidîn,Reddü’l-muhtâr,III,421,422).
Peki bu oruç kaza yerine geçer mi?

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan

Yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.(Din işleri yüksek kurulu)

Hüsrev ÖNDEGELEN