Şirket Sahipleri; Kayıtlı Elektronik Posta (K.E.P) Adresi Almayı Unutmayın.
 
 Değerli okuyucularım; gün geçmiyor ki üzerimize yeni bir ödev, yeni bir sorumluluk yüklenmesin.  
 
Bu Yazımın konusu, Anonim, Limited, Komandit Şirketler ile  Mali Müşavirler ve Avukatların Elektronik Posta Adresi Alma Zorunlulukları hakkındadır.
 
       28 Haziran 2014 tarih ve 29044 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Kanununun 86. ve 87. Maddeleri ile 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun 9. ve 13. Maddelerine eklenen hükümlere göre; Anonim, limited ve Komandit Şirketler ile   spor kulüpleri, noterler, serbest muhasebeci Mali Müşavirlerr ve avukatlar gibi elektronik yolla tebligat alması zorunlu olan tüm yükümlülerin e-Tebligat alabilmesi ve gönderebilmesi için kayıtlı elektronik posta (KEP) adresi edinmesi gerekmektedir.
 
        KEP Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarınızı gönderdiğiniz biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit eden, içeriğin kesinlikle değişmemesini ve içeriği yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline getiren sistemdir. KEP sistemi, gönderici ve alıcı kimlikleri, gönderi zamanı, teslim edilme zamanı, erişilme zamanı ve içerik bütünlüğünü kesin ve değiştirilemez olarak koruyarak, taraflardan herhangi birinin inkâr edemeyeceği yasal bir delil olarak 20 yıl süreyle saklamaktadır. Gönderilerin içerikleri ve iletiler KEP Hizmet Sağlayıcısı (KEPHS) tarafından okunmaz, kopyalanmaz ve saklanmaz. Ancak, kullanıcının talep etmesi halinde KEPHS’den güvenli arşiv hizmeti temin edilebilir. Takip kolaylığı sağlayan KEP, ekstre ve talimat gönderiminden sözleşme, fatura, dilekçe, beyanname ve ödeme emri gönderimine kadar pek çok farklı alanda, her türlü resmi belge paylaşımında kullanılıyor.
 
       Elektronik Tebligat (E-Tebligat) Nedir?
E-Tebligat, tebliğ çıkarmaya yetkili kurumlar tarafından elektronik ortamda hazırlanmış tebligatların değiştirilemez ve inkar edilemez bir şekilde kayıtlı elektronik posta yoluyla alıcılarına iletilmesidir. 19.01.2013 Tarihli ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile Anonim, Limited ve Komandit şirketlerin e-Tebligat’ a elverişli KEP adresi edinmeleri zorunlu kılınmıştır. E-Tebligat hizmeti almak isteyen tüzel kişiler yetkilendirilmiş birimlere, gerçek kişiler ise internet üzerinden veya yetkilendirilmiş birimlere başvurarak KEP hesabı alabilir.
 
     K.E.P İçin Nereye Başvurulur.
     Tüzel kişiler (Şirketler); 
      Başvurularını yalnızca yetkili PTT Merkez Müdürlüklerinden www.kep.gov.tr adresinde yer alan başvuru formu ve gerekli evrakları sağlayarak yapabileceklerdir.
 
     Şahıslar İçin; 
      Başvurularını hem www.kep.gov.tr adresinden online başvuru şeklinde hem de yetkili PTT Merkez Müdürlüklerinden resimli resmi kimlik ve başvuru formu ile yapabileceklerdir.
 
     K.E.P  İçin Gerekli Evraklar
     Şirketler İçin;

     1.   Tüzel kişinin MERSİS numarası var ise mersis numarası kaydı ve numarası
      2.  Ticaret sicil numarasını içeren, Ticaret Sicil Memurluklarından alınmış olan Ticaret Sicil Tasdiknamesinin veya Faaliyet belgesinin fotokopisi
      3.  Noter onaylı imza sirkülerinde yer alan yetkilendirmelere uygun olarak imzalanmış ve kaşelenmiş kurumsal taahhütnamenin aslı ve eki olarak imzalanmış ve kaşelenmiş başvuru formu
      4.  Tüzel kişilerin işlem yetkilisi olarak belirledikleri kişilerin kimlik tespiti için nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, avukatlık belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen geçerli resmî belge
      5.  Noter onaylı imza sürkülerinin aslı ya da noter onaylı ‘aslı gibidir’ orjinali (TNB KEP merkezlerine gelen ya da yerinde kimlik doğrulama hizmetinden faydalanan şirketlere imza sirkülerinin orijinalinin görülmesi esas olmak üzere fotokopisi ile işlem yapılır. )
     6.  Başvuru sahibinin şirketin kanuni temsilcisi olduğu ilan edilen, imza sirkülerinin müstenidatı ticaret sicil gazetesinin fotokopisi
     7.  İşlem yetkilisi, şirketin kanuni temsilcisi değil ise noter onaylı KEP konulu vekaletnamenin aslı ( vekaletname örneği )
    
      Şahıslar İçin;
  1. Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen geçerli resmî belge
  2. Bireysel müşteri taahhütnamesinin imzalı hali
 
      Almamanın Cezası.
     Yukarıda sayılan Şirketler ile Meslek Mensuplarının E-Tebligat almaya ve göndermeye uygun KEP adresi edinmeyen veya sistem oluşturmayan kanun kapsamına giren yükümlüleri her bir tespit için 10 Bin TL idari para cezası kesilecektir.  SMMM Şerafettin ARSLAN