Öncelikle 1500 nüfusunun altındaki Belediyelerin hayatını idame ettirmesi mümkün gözükmüyor. Nufus sayısı ve gelirleri itibariyle 1500 nüfuslu Belediyler için önümüzdeki günler için hiçbir umut gözükmüyor.Bu yüzden 1500 nüfus altında kalan Belediyeler için kesinlikle hiçbir ışık gözükmüyor…

MİHDER derneği Başkanı Mehmet Dönmez konu hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu.

Dönmez,AK Parti nin Belediyelerle ilgili bahse konu olan bu tasarrufu oldukça olumlu olarak değerlendirmek gerekiyor.Özellikle AK Parti hükümetinin döneminde Belediyeler gerçekten nefes aldılar.Bunu asla Mehmet Dönmez AK Partili böyle konuşuyor diyerek bir takım çevrelerce eleştiriler geliyor ,AK Partiyi eleştirdiğimizde de bu sefer durum tersine dönüyor.Ben tammen doğruları hiçbir önyargı sergilemeden açıklamak istiyorum.

Şimdi İçişleri Bakanlığı Komisyonundan olduğu gibi geçen Yasa Tasarısı gereği önümüzdeki hafta Salı yada Çarşamba günü Genel kurula gelecek, madde madde konuşularak yasalaşacaktır.

 

2012 Nüfus sayımı kıstas alınmalı…Bu değişikliği bekliyoruz.Eğer 2011 değilde 2012 Nüfus sayımları baz alınırsa Nevşehir de 2011 nüfus sayımlarına göre Düşmesi beklenen 21 Belediyeden Karacaşar,Suvermez gibi bazı Belde Belediyeleri kurtulabileceği belirtiliyor.

 

Büyükşehir Belediye Yasası ve Başkanlık Sistemi

Açıkcası şunuda ifade etmeliyimki Başkanlık sistemi geleceği için 2023 de Türkiye de köy kalmayacak. Eyaletin valileri seçimle gelecek.26 Eyaletli bugünki kalkınma ajansları ile Türkiye de 26 eyalet olacak. 2018 yılında 81 İl nüfusu ne olursa olsun Büyükşehir olacak.

Başkanlık sistemi 2023 yılına kadar yarı Başkanlık 2023 de Tam Başkanlık sistemine geçilecek. Vergi, elektirik, çöp ve emlak vergisi, su parası ödemeyenler olmayacak.Eyalette böyle bir şey olmayacak bu vergileri toplayıp devlete vergi olarak ödeyecek.Başkanlık sistemi Türkiye modeline çok uygu bir model.Bu arada kesinlikle bu sistemle ilgili olarak bölünme parçalanma gibi bir durum söz konusu değildir böyle bir endişeye girmenin hiçbir gereği yok.