7 Haziran seçimlerine 13 kaldı. Siyasi parti liderlerinin seçim çalışmaları son sürat devam ediyor.

Milletvekili seçimleri için artık geri sayım başladı. 7 Haziran 2015 Pazar günü gerçekleştirilecek olan ' Genel Seçimler' için nerede ve nasıl oy kullanacaksınız?

Yüksek Seçim Kurulu, internet üzerinden vatandaşların nerede oy kullanacaklarını öğrenebilecekleri web sitesini de kullanıma açtı. Kayıtlı oldukları seçmen bölgesindeki okullarda oy kullanacak olan vatandaşlar, hangi okulda oy kullanacağını YSK’nın "https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp" adresinden öğrenebiliyor.

Oy kullanacağınız yeri öğrenmek için adresteki web sitesinde istenen “Nüfusa kayıtlı olduğu il”, “TC Kimlik Numarası”, “Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No” ve sayfada güvenlik önlemi olarak gösterilen 7 haneli resim doğrulama kodunu girmek yeterli oluyor.

Oy verirken kaç sandık olacak? Oyunuzu nasıl kullanacaksınız?

7 Haziran’da gerçekleştirilecek olan seçimler, Genel Seçim olacağı ve yalnızca milletvekili seçimi yapılacağı için tek pusula ve tek sandıkta oy verme işlemi tamamlanacak. Seçim görevlileri tarafından size verilecek olan oy pusulası ve zarfla birlikte YSK tarafından hazırlanan seçim kabinine girilecek. Kabinde bulunan mühürle tercih ettiğiniz siyasi partinin veya bağımsız milletvekilinin hemen altında bulunan yuvarlak alan işaretlenecek.

Daha sonra oy kullanılan pusula, görevliler tarafından verilen zarfa koyularak kabinden çıkılacak. Eldeki zarf ise seçim yetkililerinin göstereceği sandığa atarak oy verme işlemi tamamlanacak.

Oy pusulalarının basımı tamamlandı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından, yurt dışında kullanılacak oy pusulalarının basımı tamamlandı.

Oy pusulasında 20 parti yer alıyor. MHP 11, HDP 12, CHP 14, AK Parti 15. sırada bulunuyor.

Yurt içinde kullanılacak oy pusulalarında, o ildeki bağımsız adaylar ile parti adaylarının isimleri de yer alacak.

Yurt dışında oy kullanımı, 8 Mayıs'ta başlayacak ve 31 Mayıs'ta sona erecek. Gümrük kapılarında ise 7 Haziran'a kadar oy verilebilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışı temsilciliklere gönderilen şeffaf sandıklar, 7 Haziran seçimlerinde de kullanılacak.

Siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralaması şöyle:

1- DYP

2- Anadolu Partisi

3- Hak ve Özgürlükler Partisi

4- Komünist Parti

5- Millet Partisi

6- Hak ve Adalet Partisi

7- Merkez Parti

8- Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi

9- Halkın Kurtuluş Partisi

10- Liberal Demokrat Parti

11- MHP

12- HDP

13- Saadet Partisi

14- CHP

15- AK Parti

16- DSP

17- Yurt Partisi

18- Demokrat Parti

19- Vatan Partisi

20- Bağımsız Türkiye Partisi


Oy Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler/Yurt İçi


YURT İÇİNDE OY KULLANMAK İÇİN

Milletvekili Genel Seçimine Katılım

18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilir. Nüfus
ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Adres Kayıt Sistemi ile Kimlik Paylaşım Sisteminden alınan
verilerle oluşturulan seçmen kütükleri sürekli güncellenmektedir.

Kimler Oy Kullanamaz

-MERNİS Adres Kayıt Sistemi’nde yer almayanlar,
-Haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler, (Türk Medeni Kanunu’nun 405, 406 Md.)
-Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar,
-Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler,
-Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.

Nerede Oy Kullanacaksınız?

Seçmenin nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağı, adreslerine gönderilen seçmen bilgi kâğıdında yer olmaktadır. Ayrıca seçmen oy kullanacağı yeri ve sandık numarasını 11 Nisan 2015 tarihinden itibaren www.ysk.gov.tr adresinden öğrenebilir.

Seçmenin Oy Kullanması

Oy kullanma saatleri 08.00 - 17.00 arasıdır.

Seçmen kütüğüne kayıtlı olan seçmenler, sadece kayıtlı oldukları yerde oy kullanabilirler.

T.C. Kimlik Numaralı Kimliğinizi Unutmayın

Oy verme günü yanınıza Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi almayı unutmayınız.

Oy Kullanma İşlemi Kabinde

Sandık görevlisinin verdiği birleşik oy pusulası, zarf ve mührü alarak oyunuzu kullanmak üzere kabine geçin.
Mührü, tercih dairesinin dışına taşırmayın.

Birleşik oy pusulasında yer alan tercih ettiğiniz siyasi parti ya da bağımsız adayın isminin altında bulunan daireye “EVET” veya “TERCİH” mührünü basın. Mührü diğer partinin veya bağımsız adayın alanına taşırmayın.
Görme engelliler, felçliler veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemez (298/93-2).

Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez; oy kullanma sırasında yardım edemez.

Sandık çevresinde o sandıkta görevli siyasi partilerin ve bağımsız adayların birer müşahitleri seçim günü oy verme ve oyların sayım-döküm ve tutanaklara geçirme işlemlerini sandık kurulunun görevini aksatmayacak şekilde izleyebilirler.

Zarfa Koyup Sandığa Atın

Oyunuzu kullandıktan sonra birleşik oy pusulasını, mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde katlayarak zarfa koyup, sandığa atın ve sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atınız.

Oy Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler/Yurt Dışı



YURT DIŞINDA OY KULLANMAK İÇİN

Milletvekili Genel Seçiminde Sandık Kurulacak Ülkeler ve Oy Kullanma Süreleri

- Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre, KKTC’de 8 -31 Mayıs 2015 tarihleri arasında 24 gün süreyle,

- ABD’de 16-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında 16 gün süreyle,

- Norveç ‘te 22-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında 10 gün süreyle,

- Romanya’da 28-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında 4 gün süreyle,

- Bulgaristan, Hollanda, İtalya, Kanada, Suudi Arabistan, Türkmenistan’da 29-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında 3 gün süreyle,

- Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Cezayir, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Rusya Federasyonu, Yunanistan’da 30-31 Mayıs 2015 tarihlerinde 2 gün süreyle,

- Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, İsveç, Japonya, Katar, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Macaristan, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tayland, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yeni Zelanda’da 31 Mayıs 2015 tarihinde 1 gün süreyle sandık kurulup oy kullanılacaktır.

Yukarıda belirtilen ülkelerde oy kullanmak isteyen seçmenler, hangi temsilcilik ve sandıkta oy kullanacağını 14 Nisan 2015 tarihinden itibaren Yüksek Seçim Kurulunun www.ysk.gov.tr adresinden öğrenebileceklerdir.

Oy kullanma saatleri oy kullanılacak ülke mahalli saati ile hafta içi ve hafta sonu 10.00 - 19.00 arasıdır.

Gümrük Kapılarında Oy Kullanma (8 Mayıs - 7 Haziran 2015)

Seçmen, bulunduğu ülkede belirtilen tarih/tarihlerde oy kullanamadığı takdirde 8 Mayıs - 7 Haziran 2015 tarihleri arasında;

Karayolu Gümrük Kapıları; Artvin İli Hopa İlçesinde Sarp, Edirne İli Merkez İlçesinde Kapıkule, Edirne İli Merkez İlçesinde Kapıkule (Pazarkule), Edirne İli İpsala İlçesinde İpsala, Edirne İli Lalapaşa İlçesinde Hamzabeyli, Iğdır İli Aralık İlçesinde Dilucu, Kırklareli İli Merkez İlçesinde Dereköy,

Havalimanı Gümrük Kapıları; Adana İli Seyhan İlçesinde Şakirpaşa, Ankara İli Çubuk İlçesinde Esenboğa, Antalya İli Muratpaşa İlçesinde Antalya, Eskişehir İli Tepebaşı İlçesinde Eskişehir, Elazığ İli Merkez İlçesinde Elazığ, Gaziantep İli Oğuzeli İlçesinde Gaziantep, Hatay İli Antakya İlçesinde Hatay, İstanbul İli Bakırköy İlçesinde Atatürk, İstanbul İli Pendik İlçesinde Sabiha Gökçen, İzmir İli Gaziemir İlçesinde Adnan Menderes, Kayseri İli Kocasinan İlçesinde Erkilet, Konya İli Selçuklu İlçesinde Konya Askeri Havaalanı, Muğla İli Dalaman İlçesinde Dalaman, Muğla İli Milas İlçesinde Bodrum-Milas, Samsun İli Çarşamba İlçesinde Samsun, Trabzon İli Ortahisar İlçesinde Trabzon, Zonguldak İli Çaycuma İlçesinde Zonguldak,

Liman Gümrük Kapıları; Aydın İli Kuşadası İlçesinde Kuşadası, Balıkesir İli Ayvalık İlçesinde Ayvalık, İzmir İli Çeşme İlçesinde Çeşme, Kocaeli İli Derince İlçesinde Derince, Mersin İli Akdeniz İlçesinde Mersin, Mersin İli Silifke İlçesinde Taşucu, Muğla İli Marmaris İlçesinde Marmaris, Muğla İli Bodrum İlçesinde Bodrum, Samsun İli İlkadım İlçesinde Samsun, gümrük kapılarında oy kullanabilecektir.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, seçim döneminde Türkiye’de bulunuyorlarsa, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen gümrük kapılarında 8 Mayıs - 7 Haziran 2015 tarihleri arasında oy kullanabilirler.

Yaşadıkları ülke makamlarınca verilen kimlik belgeleri geçerli değildir.

Seçmenin Oy Kullanması

Seçmen, bulunduğu ülkede veya gümrük kapısında oy kullanmak içinT.C. Kimlik Numarasını gösteren nüfus cüzdanı veya pasaportunu yanında bulundurmalıdır. Nüfus cüzdanı veya pasaportunda T.C. Kimlik Numarası yoksa numaranın yer aldığı ek bir kimlik belgesinin veya temsilciliklerce verilmiş T.C. Kimlik Numarasını taşıyan nüfus kayıt örneğinin ibrazı gereklidir.

Kullanılan Oyların Sayım ve Döküm İşlemleri Türkiye’de Yapılacaktır

Yurt dışında kurulacak sandıklarda, başkan ve bir üyesi kamu görevlisi, diğer üç üyesi de siyasi partili üyelerden oluşan sandık kurulu görev yapacaktır. Bu kurul her gün oy verme süresi bitiminde sandığı açacak, çıkan oy zarflarını açmadan sayıp, tutanak altına alacak ve temsilciliklerde misyon şefi ile bir kamu görevlisi üye ve üç siyasi partili üyeden oluşan saklama kuruluna (Komisyona) ağzı mühürlü torbalar içinde teslim edecektir.

Ağzı mühürlü oy torbaları, diplomatik torbalara konulup ağzı tekrar mühürlenerek, diplomatik kurye ile Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna (Ankara’ya) getirilecektir.
Yurt dışından gelen oy torbaları Türkiye’de oy verme günü saat 17.00’ye kadar siyasi partilerin denetiminde Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda muhafaza edilecektir.

Oy verme süresi bitiminden itibaren, başkan ve bir üyesi kamu görevlisi, diğer üç üyesi de siyasi partili üyelerden oluşan sayım sandık kurulları, oy torbalarını açarak oyların sayımını yapacak ve tutanak altına alacaktır.

Oyların, yurt dışında kullanılmasından Türkiye’de sayımına kadar her aşamada siyasi parti temsilcileri bulunmaktadır. 

2015 Genel Seçimleri sonuçlarını www.fibhaber.com da canlı olarak takip edebilirsiniz...
Nevşehir 2015 Genel seçim sonuçlarına dair ne varsa www.fibhaber.com da