AK PARTİ Nevşehir Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi Mustafa AÇIKGÖZ'ün "Medeniyetler Beşiği Nevşehir" başlıklı o yazısı...

 “Medeniyetler Beşiği Nevşehir”

Anadolu’ nun kadim şehri Nevşehir’in MÖ 3000 yıllarına kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. Tarih öncesi çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanılan yöreye KAPADOKYA denirdi.
 
Bölgede Hititler, Asurlular, Persler, Makedonlar, Romalılar, Anadolu Selçukluları, Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüştür. Tarihî kalıntılar, kayadan oyma evler ve yer altı şehirleri Nevşehir’in “medeniyetlerin beşiği” sözüne kanıt teşkil etmektedir.
 
Anadolu’ nun manevî büyüklerinden 13. yy’da Horasan’ dan gelen büyük Türk düşünürü Hacı Bektaş-i Velî; bölgenin Türkleşmesinde, İslamiyet’ in yayılmasında ve Anadolu’ nun manevî ikliminin oluşmasında büyük katkılar sunmuştur.
 
Osmanlı dönemine kadar “Nyssa” adıyla da bilinen bölgenin yakınlarında “Muşkara” adında bir köy kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu tarihinde önemli bir yere sahip Sadrazam Damat İbrahim Paşa, bu köyde doğmuştur. Sadrazam Damat İbrahim Paşa döneminde cami, medrese, çeşme, kervansaray yaptırılarak, çevre yerleşim yerleriyle mimarî önemli yapıların yapılmasıyla bölgenin adı “Nevşehir” olarak kalmıştır.
 
Volkanik tüften oluşmuş kayaç yapısıyla dünyada eşsiz bir güzelliğe sahip Kapadokya, milli park alanıyla koruma altındadır. Dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olan Nevşehir’ in buram buram tarih ve kültür kokan havasını teneffüs etmeye konuklarımızı davet etmek istiyorum. Hem kültürel hem dinî birçok zenginliği barındıran bölgeye, çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyarette bulunmaktadır.
 
Ürgüp, Avcılar, Uçhisar, Çavuşini, Zelve, Göreme ziyaretçilerini tarihi bir serüvene çıkaran eşsiz güzelliğe sahiptir.
 
“Toprağın Sanata Dönüştüğü Yer”
 
         Toprağın sanata dönüştüğü yer: Avanos. Eşsiz el sanatlarının üretildiği, özel toprağı ve mayası sanatla yoğrulmuş, el hünerleri gelişmiş Avanoslu hemşerilerimizin sanatçılığı ile çanaklar ve çömlekler hayat bulmuştur. Halk ozanlarına ilham veren Avanos için“Kör de bilir Avanos’ un yolunu/ Testi bardak kırığından bellidir.”der Seyranî.
 
         Her köyü her ilçesi ayrı zenginliğe ve güzelliğe sahip Kapadokya için ciltler dolusu yazı kaleme alsam azdır. Deryadan bir damla misali kısa olarak ele almaya çalıştığım Nevşehir’ in görülmeden gidilmeyecek bazı yerlerini de sizlerle paylaşmak istiyorum: Nevşehir Kalesi, Uçhisar Kalesi, Ortahisar, Kurşunlu Camisi, Taşkınpaşa Külliyesi, Beylik Hanı, Sarıhan, Göreme Açık Hava Müzesi, Hacı Bektaş-i Velî Müzesi, Rahibeler ve Rahipler Manastırı, Aziz Basil Şapeli, Azize Barbara Şapeli, Mantar Kaya, Kaymaklı Yer Altı Şehri…
 
         Sabah kalktığınızda sıcak hava balonları ile panoramik seyir eşliğinde gün doğumuyla başlayan ziyaretiniz yöresel lezzetlerle bezenmiş kahvaltı, Uçhisar’ dan Göreme-Zelve arası doğa yürüyüşü, Avanos-Kızılırmak asma köprü geçişi öğle yemeği ardından Gülşehir Mantar Kaya ve tarihi yerlerin ziyaret edilmesi ardından Ürgüp’ te eşsiz gün batımının seyriyle akşam yemeği ardından doya doya bir gün geçirebileceğiniz yaratılış harikasını ziyarete sizleri davet ediyorum.
 
         Dünyanın en büyük yer altı şehrine sahip ilimizde, Nevşehir Kalesi civarındaki yer altı şehrinin gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nevşehir Belediyesi işbirliği ile devam ederken her geçen gün bizleri şaşırtmaya devam etmektedir.
 
Üstad Hacı Bektaş-i Veli’ nin “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” öğretisindeki gibi Anadolu’ nun kadim şehri Nevşehir’e;misafirperver, sıcakkanlı hemşerilerimizle en iyi şekilde ağırlamak için siz değerli konuklarımızı ziyarete bekliyoruz.
 
En kısa sürede buluşmak dileğiyle saygı ve selamlarımı sunuyorum.
 
 
Ecz. Mustafa AÇIKGÖZ
AK PARTİ Nevşehir Milletvekili
TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi