AK Parti'de milletvekili adaylarını belirleyecek Üst Kurul Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda, aday 7 Haziran seçimleri için 550 kişilik milletvekili aday listesi şekillendirilecek.

Üst Kurul, parti genel merkezinde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı. 550 kişilik milletvekili aday listesi için hazırlıklar sürüyor.

Başbakan Davutoğlu'nun onayı için 550 kişilik listenin yanında 150 kişilik bir de yedek liste hazırlandığı öğrenilmişti.

Kurul, 7 Haziran genel seçimleri için milletvekili adaylarını belirleyecek ve 7 Nisan'da YSK'ya sunulacak nihai liste oluşturulacak.

İlk aşama temayül ikinci aşama mülakat

6223 aday adayının başvurduğu AK Parti'de aday eleme sisteminin ilk aşaması olan temayül yoklamaları Mart aynın ilk haftası tamamlanmıştı. Yeni ve eski vekiller, MKYK üyeleri ve kurucular, belediye ve teşkilat başkanlarının muaf tutulduğu temayül yoklamalarının ardından ikinci eleme ise mülakatlarla yapıldı.

11 genel başkan yardımcısı ve genel sekreterin başkanlığında MKYK üyeleri ve deneyimli milletvekillerin katılımıyla oluşturulan 12 komisyon, 15 Mart'a kadar adaylarla yüz yüze görüşmeler yaptı. 11'i AK Parti Genel Merkezi'nde, biri ise İstanbul'da görev yapan komisyonlar, bu elemeyi de aşan aday adaylarına ilişkin görüşlerini raporlaştırdı. Bu raporlar, mülakatları yapan genel başkan yardımcıları ve genel sekreterden oluşacak alt komisyonda bir kez daha değerlendirildi. Listelere son şeklini ise üst kurul verecek.

AK Parti'de adayları belirleyecek 9 isim

Temayül yoklamasının sonuçları, alt ve ana komisyonların değerlendirmeleri, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında oluşan üst kurula sunuldu. Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığındaki üst kurulda Mehmet Ali Şahin, Süleyman Soylu, Mustafa Şentop, Haluk İpek, Mahir Ünal, Mustafa Ataş, Abdurrahim Boynukalın, Azize Sibel Gönül yer alıyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AK Parti'nin seçim çalışmaları ve 7 Haziran seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yüksek Seçim Kurulunun takvimine göre seçmen güncellemelerinin devam ettiğini, 7 Nisan'da milletvekili aday listelerinin teslim edileceğini, 14 Nisan'da geçici aday listesinin ilan edileceğini, itiraz sürecinin ardından 24 Nisan'da da kesin aday listesinin Resmi Gazete'de yayımlanacağını anımsatan Şentop, bundan sonra ise propaganda sürecinin hızlanacağını ifade etti. 

AK Parti için de aday adaylarıyla ilgili çalışmanın devam ettiğini, temayül yoklaması, mülakatların tamamlandığını, bugün ara komisyon çalışmalarının sona ereceğini, yarın Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında üst kurul çalışmalarının başlayacağını bildirdi.

Şentop, temayül yoklamalarında aday adaylarıyla ilgili teşkilat görüşlerinin alındığını, mülakatlarda  bütün adaylarla yüz yüze görüşüldüğünü anımsatarak, ara komisyonlarda ise temayül ve mülakat sonuçlarının yanı sıra il ve belediye başkanlarının, kanaat önderlerinin, partide daha önce milletvekilliği yapan, değerlendirmelerine itimat edilen siyasetçilerin, bakan ve genel başkan yardımcılarının görüşlerinin alındığını, eldeki verilerin harmanlanarak gözden geçirildiğini belirtti.  

Bu süreç sonunda hazırlanacak raporların Davutoğlu başkanlığında üst kurulda görüşüleceğini, listelerin de 7 Nisan'da YSK'ya teslim edileceğini kaydeden Şentop, "Bunlar bir eleme süreci değil bilinen manada. Yani her aşamada belli miktar aday eleniyor, yukarıya belli miktarda aday çıkıyor gibi bir şey değil. Daha ziyade her aday adayı ile ilgili bir kanaat oluşturuluyor her aşamada. Belki bir sıralama diyebiliriz buna. Bir öncelik sıralaması gibi bir şey oluyor burada. Dolayısıyla kesin adaylarla ilgili bilgi, yani kim elendi, kim listeye girdi bilgisi ancak 7 Nisan itibarıyla netleşebilir" diye konuştu.

"Üst kurulun kimlerden oluşacağı" sorusu üzerine Şentop, bununla ilgili AK Parti'de bir teamül bulunduğunu, buna göre üst kurulun Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra, siyasi ve hukuk işleri, seçim işleri, teşkilat, kadın ve gençlik kolları, seçim koordinasyon merkezi başkanları ile genel sekreter ve muhtemelen 2 grup başkan vekilinden oluşmasının beklendiğini bildirdi.