AK Parti'de 1 Ekim'de başlayan aday adaylığı başvuruları 1 Kasım'da sona erecek. 26-27 Ekim tarihlerinde ise 16 büyükşehirde temayül yoklamaları yapılacak. Temayül yoklamaları ve son anketlerin ardından Başbakan kararını verecek. Açıklamayı ise 15 Kasım'da yapacak.
Aday adaylığı başvurularının sona ermesinin ardından AK Parti 2-3 Kasım'da Kızılcahamam'da kampa girecek.

Özellikle bazı büyükşehirlere aday gösterilecek bakanların durumlarının da yine kampta netleşmesi bekleniyor. Son anketlerde öne çıkan isimler arasında, İzmir için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Mersin'de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hatay'da Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Gaziantep'te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin var. AKP'de yeniden aday olacağını açıklayan iki isim ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek.  

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplandı. Kurmaylarıyla 30 Mart yerel seçim hazırlıklarını gözden geçiren Başbakan Erdoğan, belediye başkanlıkları için adayların ne şekilde belirleneceğini masaya yatırdı. Aday adayları konusunda usûl ve esasların belirlendiği toplantıda, '4 aşama kriteri'nde karar kılındı. Parti yönetimi, 1 Kasım'a dek sürecek başvurularla ilgili, teşkilatta ilk olarak 'temayül yoklaması' yapacak. İki grupta yapılacak ölçümlerden ilki 26-27 Ekim'de, ikincisi de 9-10 Kasım'da gerçekleştirilecek. Sözkonusu yoklamalarda sadece başkan adayları değil, meclis üyeleri de partililere sorulacak.

İKİNCİ ADIM: ANKETLER

Temayül yoklamasının ardından ise 'anket' safhası devreye girecek. İllerde öne çıkan azami 7 aday, ilçelerde ise en fazla 5 aday, kamuoyu yoklamasıyla seçmene sorulacak. Sözkonusu anketlerin daha önceki aylarda yapılan anketlerle uyumu da gözönüne alınacak. Temayül yoklaması ve anket sonuçları doğrultusunda öne çıkan isimlerin dosyaları il ve ilçe başkanlıkları vasıtasıyla AK Parti Genel Merkezi'ne yollanacak. Burada dosyalar Seçim İşleri Başkanlığı'nın kontrolünde tasnif edilecek. Sonrasında ise temayül ve anket sonuçlarına göre il ve ilçe belediye başkan adayları parti genel merkezinde mülakata tabi tutulacak.

SON KARAR BAŞBAKAN'IN

Adayları mülakatta bekleyen sorular ise genel olarak 'seçmenin nasıl ikna edileceği', 'projeler' ve 'seçim çalışmasının teması' konularıyla ilgili olacak. Başbakan'ın bizzat kamuoyuna açıklayacağı bazı illerin adayları ise bu mülakattan hariç tutulacak. Temayül ve kamuoyu yoklamaları ile mülakatı aşan adaylar için son kararı ise Başbakan Erdoğan verecek. Erdoğan'ın ilk olarak 30 büyükşehir belediyesinin adayını, sonrasında da geriye kalan 51 ilin adayını netleştireceği öğrenildi.

15 Kasım'da duyurulacak

Yerel seçimlerde başkanlığa aday isimlerin belirlenmesi için AK Parti Genel Merkezi'nde 16 kişilik özel bir ekibin çalıştığı öğrenildi. Seçim İşleri Başkanlığı ve Teşkilat Başkanlığı'nın yanısıra grup başkanvekilleri, milletvekilleri, MKYK üyeleri, kadın ve gençlik kolları üyeleri ile MKYK üyelerinden oluşan 16 kişilik aday belirleme ekibinin, illeri 5 ila 6'lık gruplara ayırarak temayül yoklamalarını gerçekleştirecekleri ifade edildi. Belirlenen illere gidecek olan çalışma grubunun, ilki 26-27 Ekim'de, ikincisi de 9-10 Kasım'da olmak üzere iki kez nabız yoklayacağı belirtildi. 26-27 Ekim'deki araştırmaların ana konusu özellikle 'büyükşehirler' olacak. Bu arada Başbakan Erdoğan'ın, büyükşehir belediye başkan adaylarını kamuoyuna açıklamak için 15 Kasım tarihini bekleyeceği öğrenildi.