Bu amaçla 29 büyükşehirde 19 sosyolog, anket verileri, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları ve teşkilatın nabzını yokladı. 700 sayfalık rapor Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel’e sunuldu.

İNCELEME YAPILACAK

Akademik ekip, raporlarında araştırma yaptıkları şehirle ilgili başkan adayı önerisinde de bulundu. Ayrıca Türel’in 12 başkan yardımcısı sorumlu olduğu şehirlerin teşkilat ve belediye başkanlarına haber vermeden inceleme yapacak. Büyükşehir belediye başkan adaylarıyla ilgili son kararı 7 aşamadan elde edilen sonuçlarla birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verecek.

700 SAYFALIK RAPOR

Bugün'ün haberine göre AK Parti, Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerle ilgili çalışmalarına hız verdi. Büyükşehir sayısının yasal değişiklik sonrası 30’a çıkmasının ardından, büyükşehirlerdeki seçimlerin ağırlığı daha da arttı.

Doğru adayı belirlemek isteyen AK Parti yönetimi, akademisyenlerle ortak bir çalışma yürütüyor. Buna göre çoğunluğu sosyologlardan oluşan, aralarında siyaset bilimcilerin de bulunduğu akademisyen ekibi, İstanbul’un dışında saha çalışması için görevlendirildi.

Akademisyen ekibi, anket verilerinin yanı sıra, o şehirdeki kanaat önderleri, STK’lar ve teşkilatla görüşerek, internet ve sosyal medya araştırması yaparak 700 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporlarda mevcut belediye başkanlarının performansı, şehrin en önemli sorunları, halkın hizmet beklentileri ve talepleri gibi konalar yer alıyor. Raporlar AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel’in elinin altında.

7 AŞAMALI SÜZGEÇ

AK Parti yönetimi, belediye başkan adaylarını anket, akademisyen raporu, temayül yoklaması, milletvekillerinin görüşleri ile Merkez Yürütme Kurulu ve Merkez Karar Yönetim Kurulu’ndaki değerlendirmelerin ardından belirlediği isimleri Başbakan Erdoğan’a sunacak. Son kararı Başbakan Erdoğan verecek.

İNTERNET ARAŞTIRMASI DA YAPILACAK 

Özellikle belde belediye başkanlığı adayları ve kısmen de ilçe belediyesi başkanlığına adaylar için internet araştırması öngörülüyor. Adayın sosyal medyada paylaştığı konular aday olmasını etkileyebilecek. Haber sitelerinde haklarında yapılan olumlu yorumlar bile adaylık konusunda aday adayı olan kişiye katkı sağlayabilecek.