'Türkiye'nin Nabzı' programı ile ekranlara çıkan Didem Arslan Yılmaz'ın ilk bölümdeki konuğu TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu'ydu. Didem Arslan Yılmaz ile yeni anayasayı konuşan Kuzu, önümüdeki günlerde yapılacak çalışmayla ilgili olarak şunları söyledi:

 

"AK Parti başkanlık sistemini anlatmak için il il dolaşacak. 80 ilde iki ay dolaşıp sistemi anlatacağız. Ekip halinde inşallah Pazar günü başlıyoruz. Ben İzmir'e gideceğim. İlgili arkadaşlar başka illere gidilecek. 1-2 ay içerisinde tüm illeri bitireceğiz. Muhalefet kabul ederse yarı başkanlık da olur."

 

"MUHALEFETİ SIKIŞTIRIN DİYORUM"

 

Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Kuzu, anayasa çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. "Yeni anayasayla ilgili acelimiz var. Kamuoyuna çağrı yapıyorum, muhalefeti sıkıştırın diyorum" şeklinde konuşan Kuzu, "AK Parti Başkanlık sistemine vereceği destek karşısında herhangi bir talepte bulunuldu mu?" sorusuna şu karşılığı verdi:

 

"GELEN OYUN CÜZZAMLISI OLMAZ"

"Bu nereden çıktı bilemiyorum. Sayın Başbakanımız süreç tıkanırsa bir partiyle konuşabiliriz dedi. Basın BDP'yi öne çıkardı. 6 tane vekile ihtiyacımız var. Şöyle bir yol doğru olmaz, 6 vekil transfer edelim vs. BDP destek verirse biz 'destek vermeyin' demeyiz. Oy veren adama 'oy verme' demeyiz. Bize gelen oyun cüzzamlısı falan olmaz. Bizi referanduma götüren oy lazım. BDP Başkanlık sistemine destek verecekse, 'keşke' diyoruz. BDP'nin Uzlaşma Komisyonu'na verdiği metin parlamenter meclis için, başkanlığı içermiyor. Yol tıkandığında BDP 'AK Parti ile anayasayı beraber çıkaralım' derse, biz prensip olarak 'çıkaralım' deriz."

"BU MODELLE BİR YERE VARILAMAZ"

 

Bizim haklı olarak bir bölünme refleksimiz var. Topraklarımızın 25 katını kaybetmişiz. Dolayısıyla bu korkuyu doğal ve doğru buluyorum, çok ileri götürmemek kaydıyla. Türkiye'de parlamenter modelle bir yere varamazsınız. Menderes gelmiş biriktirmiş, koalisyon yemiş. Demirel gelmiş biriktirmiş, koalisyon yemiş. 80'den sonra Özal geldi bir şeyler yaptı ardından koalisyon geldi yine herşeyi bitirdi. Bu modelden istikrar çıkmıyor. İtalya koalisyonlarda perişan oldu, Fransa'nın koalisyonlarla anası ağladı.

 

Parlamenter yapının Başbakanları isterlerse diktatörlüğe gidebilirler. Bizde yasama organı yok, adı var kendi yok. Ankara'da parlamento yok. Nerede bir başkanlık sistemi var parlamentonun alası orada. Başkanlık sisteminde milletvekili olacaksan bakan olamazsın, bakan olacaksan milletvekili olamazsın. Türkiye'de tek başına hükümet var. Hükümetin yaptığı atakları bir sonraki koalisyon dönemi bitiriyor.