AK PARTİ İL BAŞKANI MEHMET ALİ TANRIVER: “KALE ÇEVRESİNİN TEMİZLENMESİ SONUCU NEVŞEHİR TURİZMİ KAZANACAK. İTHAMLARDA BULUNAN MİMARLAR ODASI İSE GİTSİN KENDİ İŞİNE BAKSIN"

AK Parti Nevşehir İl Başkanı Mehmet Ali Tanrıver, Nevşehir Belediyesi tarafından şehir merkezinde 11 mahalleyi içine alacak şekilde gerçekleştirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresindeki arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmalarının şehir turizminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

AK Parti Nevşehir İl Başkanı Mehmet Ali Tanrıver yaptığı açıklamada, Nevşehir kamuoyunda yıllardan beri düşünülen ve hayata geçirilemeyen Nevşehir Kalesi ve çevresindeki düzensiz yapıların Nevşehir Belediyesi’nin TOKİ ile işbirliği halinde hayata geçirildiğini belirtti. Proje ile çok sayıda tarihi yapının restore edilerek turizme de kazandırılacağını vurgulayan Tanrıver, yaşanan tüm iyi niyetli gelişmelere karşın ,2004’lı yıllara gelindiğinde bir bölümü zaten yok olan tarihi yapıların sanki bu günlere gelindiğinde Nevşehir Belediyesi tarafından yıktırıldığı gibi bir algı operasyonunun malum çevreler tarafından kamuoyuna aktarılmaya çalışıldığını belirtti.

Son dönemlerde Nevşehir Belediyesi’nin sanki tarihi eserleri yıkıyor, yok ediyormuş gibi bir hava estirildiğini ve bunların başında  da Ankara Mimarlar Odası  geldiğini ifade eden Tanrıver; “Nevşehir Belediyemiz  gerçekleştirdiği arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmasında hiçbir şekilde tarihi eseri yıkmadığı halde gerçekle bağdaşmayan bu iddialarla asılsız suni gündem oluşturmaya ve mesnetsiz bir şekilde böylesine önemli bir kültürel değerlerimizin gün ışığına çıkmasına engel oluşturmak için var gücü ile çalışma yapıyor. Biz bu çalışmada belediyemizin arkasındayız. Mimarlar odası ise gitsin kendi işini yapsın. ” dedi.

Tanrıver, şunları söyledi: “ Nevşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile betonarme binalarla, briket vari yapılarla yerin altında kapatılmaya çalışılan, yok edilmeye çalışılan şehrimizin tarihi ve kültürel değerleri Nevşehir Belediyemizin Toplu Konut İdaresi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği dev bir projenin uygulanışı ile ortaya çıkartılıyor. Bugüne kadar yüzlerce sivil mimari, askeri ve idari yapılar arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmaları ile gün yüzüne çıkartıldı. Şehrimizin tarihini değiştiren kültür hazinelerine her çalışma aşamasında adeta yenileri ekleniyor. Bu alanda yüzyıllar öncesinden köklü bir uygarlığın oluşturulduğunu bu sayede de bizler öğrenme fırsatı buluyoruz. Ama herkesçe malum, düzenli şehirleşme çalışmalarının mihmandarlığını yapmakla görevli bir sivil toplum örgütleri bugünlerde sanki Nevşehir Belediyemiz tarihi eserleri yıkıyor, yok ediyormuş gibi bir hava estirerek,  şehir tarihimizin günümüze aktarılmasının adeta karşıtlığını yapıyor. Bunların başında  da Ankara Mimarlar Odası  geliyor.  Nevşehir Belediyesi gerçekleştirdiği arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmasında hiçbir şekilde tarihi eseri yıkmadığı halde gerçekle bağdaşmayan iddialarla böylesine önemli bir kültürel değerlerimizin gün ışığına çıkmasına engel oluşturmak için var gücü ile çalışma yapıyor.  Bu haliyle de Ankara Mimarlar Odası, gerçeklik değeri olmayan iddialarla kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi adeta temel ilke haline getirmiş bir sivil toplum örgütü  izlenimi veriyor. Kültüre ve tarihe bu denli önem veren bir sistematik yapı içerisinde olduklarını öne sürenler acaba 2002 yılında yine Nevşehir’in Cumhuriyet Mahallesi’nde bir gecede kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından yıkılan tarihi Tahtalı Kahvehane ile ilgili de olmak üzere hangi bilimsel ölçekli bir çalışma içerisinde olmuşlar, Nevşehir Kalesi civarındaki hangi tarihi eserin koruması çalışmalarına proje desteği sağlamışlardır. Bunun ben Nevşehir kamuoyu olduğu kadar ülke kamuoyu tarafından da net bir şekilde bilinmesini istiyoruz. Hali hazırda Nevşehir Belediyesi  tarihimize bir yön verme  amacı ile  tüf kayalara oyulu yüzlerce mekanın günümüze aynı özellikte ulaşmasına katkı sağlamıştır. Nevşehir Belediye Başkanımız sayın Hasan Ünver ve bu yönde çalışmalar yürüten arkadaşlara teşekkür ediyor, kendilerine bu yönde desteğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Öyle inanıyorum ki Nevşehir Kalesi çevresindeki tarihi ve kültürel değerler, bölgemizin turizm gelişmişliğine önemli katkılar sağlayacaktır. “dedi.