Gizligider, Balkan Ülkeleri Uyum Komisyonları toplantısında Bosna Hersek Parlamentosunda konuştu.

Gizligider burada yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin Balkan ülkeleriyle tarihsel süreçten günümüze kadar gelen kültürel tarihi bir  dostluk olduğunu belirterek sosyal kültürel ve ekonomik anlamda bu dostluğun dahada güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

 

AB Uyum Komisyonu Üyesi AK Parti Nevşehir Milletvekili Av. Ebubekir Gizligider COSAP toplantısına katılmak üzere gittiği Bosna Hersek izlenimlerinide ilk kez FİB Haber e anlattı…

 

Eski, köklü bir tarihi geçmişimiz olduğuna vurgu yapan Gizligider Değerlendirmesinde;Bosna Hersek  te düzenlenen Balkan Ülkeleri Uyum Komisyonları toplantısının Ülkemiz adına Oldukça verimli bir o kadarda güzel geçtiğini söyleyebilirim diyerek, Tarih bizi birlikte hareket etmeye mecbur ediyor bu yüzden Türkiye samimi bir gayretle, kendi mevzuatını AB mevzuatına uydurmak için elinden geleni yapıyor dedi.Gizligider ayrıca Tarihi kültürel çok köklü bir bağımız olan kardeş ülke Bosna Hersek te bulunmaktan son derece memnun kaldık.Burada toplantılarımızdan arda kalan zamanlarımızda çeşitli gezi ve ziyaretlerimiz oldu dedi.

 

 

AK Parti Nevşehir Milletvekili Gizligider’in Bosna Hersek Notları…

-Görkemli dağların eteklerine kurulmuş köylerin ve sararmaya yüz tutmuş yaprakların bizi karşıladığı Saraybosna-Butmir’deki havaalanına ulaştık. Uçağın penceresinden bizi selamlayan, şehrin kenarlarına rastgele serpiştirilmiş bir ya da iki kattan oluşan kırmızı çatılı evler, sıcak tarihsel yakınlığımız Saraybosna’ya kısa sürede alışmamızdaki önemli etkenlerden biri oldu. Bulgaristan semalarının bulutlu olmasına rağmen Saraybosna’da güneşli, ama bir o kadar da soğuk bir hava bizi bekliyordu.

 

Yaklaşık yarım milyonluk nüfusa sahip bu sevimli şehrin dar ve dik sokaklarından biri olan “Abdesthana Sokağı”ndaki otelimize yerleştikten sonra, bulunduğumuz ortamı tanımak adına kısa bir şehir turuna çıkmaya karar veriyoruz. AB Uyum Komisyonu Başkanımız Sayın Mehmet Tekelioğlu ile beraber İlk durağımız merhum Aliya İzzetbegoviç’in anıt mezarı ve şehitlik mezarlığı oluyor. Anıt mezarın bulunduğu yerin etrafındaki ve aşağısındaki pek çok eski ve yeni mezar dikkatimizi çekiyor. Yeri gelmişken, sadece burada değil, şehrin pek çok noktasında irili ufaklı şehitliklerin ve tarihî mezarlıkların mevcut olduğunu belirtmek isterim.İnsan gerçekten çok etkileniyor.Dualarımızı yapıyoruz ve buradan Mostar a doğru yola koyuluyoruz…

 

Şehir, rengârenk ve çeşit çeşit tramvayları üzerinde taşıyan tarihî bir ulaşım hattıyla âdeta ikiye ayrılıyor. Onlarca yıl öncesinden kalma eski tramvaylar -ki bunlar Avrupa’nın tam zamanlı çalışan ilk tramvayları sayılmakta- bu şirin şehrin zihnimizdeki belirgin öğeleri arasındaki yerini alıyor. Birkaç adım yürüdükten sonra, şehrin sembollerinden biri olan, Başçarşı semtinin merkezindeki ahşaptan yapılma “Sebilj”e yani ‘Sebil’e ulaşıyoruz. 1753 yılında Mehmet Paşa (Kukavica) tarafından yaptırılan Sebilj, 1891 yılında Çekoslovakyalı mimar Alexander Vitek tarafından şu anki yerine taşınmış. Klasik Osmanlı mimarisinin sayılı örneklerinden biri sayılacak bu Sebilin etrafında ise pek çok pastane ve dükkân yer alıyor.

Saraybosna hakkında söylenebilecekler elbette bu kadar değil, anlatılacak daha çok şey var; fakat bazı şeyleri anlatmak için kelimeler yetersiz kalıyor. Sözlerime son vermeden önce,Bosna Hersek te bizi büyük bir sürpriz bekliyordu.Bosna’da bizi aile sıcaklığıyla karşılayan ve her konuda yardımımıza koşan Nevşehirli Abdullah Şımarmaz kardeşimiz büyükelçilikte güvenlik ateşesi görevi yapıyor eee Toprak kaç km uzakta olursa olsun çekiyor…

Nevşehirli hemşerimiz Sayın Abdullah Şımarmaz kardeşim ve ailesine özellikle bir teşekkürü borç bilirim. Onlar olmasaydı, Bosna belki de üzerimizde bu kadar derin etkiler bırakamazdı.

Son olarak birkaç kelime daha sarf etmek gerekirse; Mostar...Milli mânevî bütün duygular cûşa geliyor bu topraklarda.Nal sesleri geliyor tepenin arkasında mı akıncılar?

En güzel tekke..Sarı saltuk tekkesi.Fetihten önce 15.yy. Blagaj Mostar. Bosna bize ait istesek de istemesek de…

Eufor bünyesindeki Türk birliklerinden biri Jablanica şehrinde.Bölgede herkes; boşnak- hırvat, sırp onlara güveniyor.

 

Tüm ülkem ve Nevşehirli hemşerilerimizin dualarını ardımaza alarak geldiğimiz Bosna Hersek te Balkan Ülkeleri Uyum Komisyonları toplantısı gayet güzel bir şekilde tammalayarak ülkemize dönüyoruz….

FİB Haber Merkezi olarak Anadolunun cennet köşesi Nevşehir topraklarının yetiştirdiği genç ve başarılı bir Vekilimizin, aynı zamanda ülke menfaatleri için gerçekleştirdiği bu Uluslararası toplantılar bir Nevşehirli olarak bizleri oldukça mutlu ediyor. Kardeş Bosna Hersek topraklarında Nevşehirli bir Genç Vekilimizin oralarda bizleri temsil etmesi hakikaten çok ama çok önemli ve bir o kadarda anlamlı.Kendilerini tebrik ediyor başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.