AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Erdal Feralan,Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider in AK Parti Nevşehir İl Başanlığı binasında düzenledikleri toplantıya  AK Parti Nevşehir İl Başkanı Kazım Sunar,Merkez İlçe Başkanı Salih Açıkgöz ve Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ile Nevşehir den basın mensupları  katıldılar.

Samimi bir ortamda düzenlenen Basın Toplantısı sohbet havasında gerçekleşirken AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Ülkemiz Gündemlerine ilişkin konularda açıklamlarda bulunurak Açılım süreci konusunda bilgiler verildi.

Ülke gündemi sonrası Nevşehir konusunda özellikle Patates çiftçilerimizin sorunlarını masaya yatıran Vekillerimiz gelinen noktada Sadece Nevşehir Derinkuyu ilçemizde toplamda 4 Bin Ton patates alımının gerçekleştirildiği ve alımların halen devam ettiği belirtildi.

MEDAŞ  tarafından devam eden Patates alımlarıyla birlikte patates fiyatlarınında yükselmeye başlandığı ifade edilerek Öncelikle Medaşın pastates alımları konusunda başta Ziraat Odası ve Belediye Başkanı Ünver olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür edildi. 

AK PARTİ NEVŞEHİR MİLLETVEKİLLERİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

AK Parti Nevşehir Milletvekilleri, Nevşehir’de görev yapan gazeteciler ile bir araya gelerek,ülke ve Nevşehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundular.Patates üreticilerini yakından ilgilendiren organizasyona ilişkin bilgiler aktaran AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, MEDAŞ ile gerçekleştirilen görüşmeler ışığında Nevşehir ve Niğde’li patates üreticilerinden 2 milyon lira düzeyinde alınan patates ile,fiyatların önemli ölçüde arttığına dikkat çekti.

AK Parti Nevşehir İl Başkanlığında bir araya gelen AK Parti Nevşehir Milletvekilleri; Ahmet Erdal Feralan,Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider,Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, AK Parti Nevşehir İl Başkanı Kazım Sunar, ülke ve Nevşehir gündemi ile ilgili bir dizi açıklamalarda bulundular.

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Salih Açıkgöz ve bazı parti yöneticilerinin de hazır bulunduğu toplantının açılışında konuşan AK Parti Nevşehir İl Başkanı Kazım Sunar, gündemdeki konuların değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya katılımlarından dolayı gazetecilere teşekkür etti.

Toplantıda ilk olarak söz alan AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, patates üreticilerini ilgilendiren bir dizi çalışmaların ortaya konulduğunu belirtti. Gizligider , özellikle son iki yıldan beri patates üreticilerinin bir dizi sorunlar içerisinde bulunduklarını belirterek,bu sorunların çözümüne ilişkin de AK Parti Nevşehir Milletvekilleri olarak kararlı ve ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade etti.Gizligider, “Geçen yıl patates don ile ilgili sorunlar yaşadılar.Bu süreçte Bakanlar Kurulu kararı ile ciddi bir destek sağlandı.Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan çiftçilerimizin zararları önemli ölçüde telafi edildi. Bu yıl da Arz - talep dengesinden dolayı sıkıntı yaşandı. Nevşehir Milletvekilleri olarak her zaman çiftmizle iç içe olduk.Çiftçilerimiz bizlere ,patates fiyatından kaynaklı sorunların aşılması için ihracaat alanındaki yaşanan sıkıntının giderilmesi gerektiğini ifade ettiler,ancak bunda istenilen sonuç elde edilemedi.Geçtiğimiz aylarda bölgemizden 750 ton dolayında Suriye’li sığınmacılara patates gitti.Ama yine de fiyatlarda istenilen gelişme yaşanmadı. Bu arada MEDAŞ ile ilgili bir gelişme yaşandı.MEDAŞ yöneticileri ile görüşmeler yaparak Niğde ve Nevşehir’de önemli oranda bir patates alımı yapılması ve alınan bu patatesin de dar gelirli vatandaşlarımıza dağıtımı yönünde düşüncelerimizi aktardık. MEDAŞ yöneticilerine teşekkür ediyoruz.Nevşehir ve Niğde’den 2 milyon TL’lik patates alımı yapılması kararlaştırıldı. Bu alımda Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver beye teşekkür ediyoruz. Türkiye Belediyeler Birliği’ni harekete geçirdi.Yaklaşık 600 bin lira olan nakliye bedelini karşıladılar. Alım yapılmazdan önce iç piyasada 5 ve 10 kuruşa kadar düşen patatesi ,MEDAŞ yaklaşık 20 kuruşa kadar oldukça yüksek bir rakam ile de patates alımı yaptı. .Bu yönde MEDAŞ yetkilileri ne öncelikli olarak teşekür borçluyuz.Belediyeler Birliği yöneticileri ile değerli Belediye Başkanımıza teşekkür borçluyoruz. Şu an itibariyle patates fiyatları 25-30 kuruş olarak taban olarak ifade ediyoruz. Hatta çeşitliliğine göre de 65-70 kuruş seviyesi de konuşuluyor.

ÜRETİCİLER,SADECE PATATESE MAHKUM OLMAMALI

Ama bu yıl sıkıntının aşıldığına inanıyorum. Ancak her yıl bu sıkıntının yaşanmasını istemiyoruz bu itibarla patates üreticilerimiz için kalıcı bir çözüm oluşturmak amacındayız. Bizler, sadece patates

üreticisinin sadece patatese mahkum olmasını istemiyoruz.Çünkü yıllara göre, patates ürünün de iklime,don ve yağmura göre değişen bir sıkıntı var. Birkaç ürünün de alternatif ürün olarak bakanlıkça tespit edilmesi ve bunlara ciddi destek verilmesi yönünde çaba harcıyoruz. Bölgemizde artık Ayçiçeğinin,Kanalo,Aspir,Fiğ Nohut ve Fasülye ve çileğin konuşulmasını istiyoruz. Bölgemizde ürün çeşitliliğinin artması ve çiftçilerimizin yüzünün gülmesini istiyoruz.”diye konuştu.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE 25 KG.LIK TORBALAR HALİNDE DAĞITILIYOR

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’de, MEDAŞ’ın Niğde ve Nevşehir’den patates alımına onay vermesiyle birlikte belediye başkanlarından teklifler aldıklarını belirtti. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş’ın da bu yönde kendilerine önemli katkı sağladıklarını anlatan Ünver şöyle konuştu; “ 25 kg luk çuvallar halinde 25 ilde vatandaşlarımıza halen patates dağıtımı yapılıyor.Bu yönde Türkiye Belediyeler Birliği başkanımız SAYIN Kadip Topbaş’a teşekkür ediyoruz. Alımı yapılan patatesler,Türkiye’de bulunan Suriye Sığınmacıları ile Suriye merkezine gönderildi.Yaklaşık 250 tıra yakın bir çalışma idi. Şu anda büyük bir bölümü bölgemizden gitti ve gitmeye de devam edecek.Biz organize edildiği gibi dağıtım yapıyoruz. Bu organizasyon Valiliğimiz, Tarım Kredi Kooperatiflerinin alt kuruluşu konumundaki TAREKS, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Belediyemizinde gözetiminde yapılan bir çalışma oldu. “dedi.

BİRİLERİNİN LAFTA DEĞİL,HİZMETTE YARIŞIYOR OLMASI ÖNEMLİ

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünvern,ayrıca bir gazetecinin yeniden aday olup olmayacağı yönündeki soruya verdiği cevapta da, Belediye Başkanlığı için aday olup olmamasının kesinlikle önemli olmadığını belirterek,önemli olanın da bu şehire hizmetin yapılıp yapılmaması olduğunu . Ünver,Aksaray yolu üzerinde projelendirilen ve adeta bir ilçe görünümü oluşturacak yeni sosyal yaşam alanına ilişkin olarak da bilgilendirmelerde bulunduğu açıklamada daha sonra şunları kaydetti; “ Benim aday olup olmamam bu şehirde önemli değil. Bu şehirde hizmetlerin yapılıp yapılmadığı önemli. Birilerinin laf ile birilerini geçmesi önemli değil. Birilerinin yarışması önemli değil. Birilerinin hizmette yarışıyor olması önemli. Benim bugüne kadar arkadaşlarım ile beraber her toplantı da konuşurken beni hep hizmetlerimizi anlatırken gördünüz. Bizim kişisel hiçbir kimse ile sorunumuz yok. Bizim kişisel bir hesaplaşmamız yok hiç kimseyse. Bizim olsa olsa hesaplarımız olur. Bakın o iki bin konut ile ilgili bir tarih veriyorum. Son derece önemli bir tarih. 15 Mayıs tarihi itibarıyla inşallah oradaki yasal süreç başlıyor. Bizi hemşerilerimizden bir ön talep aldık. Hemşerilerimizin bu konuda ki bakış açısı nedir. Böyle bir projeye sıcak bakıyorlar mı? Çok ciddi anlamda talep gördü projemiz.

15 MAYIS ‘DA KONUTLAR İÇİN YASAL SÜREÇ BAŞLIYOR

Ben huzurlarınızda özelikle hanım efendi hemşerilerimize çok teşekkür ediyorum. Onlara yapacağımız o pozitif ayrıcalığı çok iyi algıladılar. Müracaatların üçte ikisinden daha fazlası bayanlar tarafından gerçekleştirildi arkadaşlar. Şimdi burada bir konunun altını çizmek istiyorum. Efendim biz ön talepte bulunmadık ancak bundan sonraki süreçte bizde peşinat yatırarak dosya alabilir miyiz sorusu çokça sorulduğu için sizlerin aracılığıyla bu soruya cevap vermek istiyorum. Bütün hemşerilerimiz 15 Mayıs tarihi itibarıyla o anda karar veren hemşerilerimiz gidip müracaat edebilirler. Bu rakam bizim beklentimizin çok üstünde olursa tabi ki kura ile bu işi belirleyeceğiz. Eğer altında olursa yazılan bütün hemşerilerimiz o konut hakkından yararlanabilecekler. Projemiz ilk çıktığında 120 metre kare olarak çıkmıştı. Şimdi sayıyı biraz geriye çekerek daha kaliteli bir yapılaşmaya karar verdik. Konutlarını büyüklüklerini 135 metre kareye çıkardık. İçerisinde tenis kortundan yürüyüş alanlarına

kadar, alışveriş merkezlerinden, camisinden, okullarından, sağlık merkezlerine kadar her türlü imkânın içerisinde bulunabileceği neredeyse yeni bir ilçe kuruyoruz. Bunların projeleri planları her şeyleri bitti ve yasal süreci 15 Mayıs tarihi itibarıyla başlatıyoruz. Bunu da sizlerin aracılığıyla açıklamış bulunuyorum.”

AK Parti Nevşehir Milletvekili Ahmet Erdal Feralan’da konuşmasında hizmetlerin etkin şekilde ortaya konulması adına organizeli bir şekilde çalışma yaptıklarını belirterek,bunun da hizmettevi verimliliğin daha da üst noktalara taşınmasında önemli bir rol oynadığını kaydeti. Felan “ Nevşehir’deki gelişmeleri anında takip ediyoruz.Sorunları ve çözüm önerilerini devletin tüm ilgili kurumları ile ciddi bir işbirliği içerisinde ortaya koyuyoruz . patates üreticilerimizi de oldukça yakından ilgilendiren alternatif ürün ile ilgili olarak bugüne kadar 6 toplantı yaptık. Bunlardan 2 sini Tarık Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nda üst düzey görevlilerle yaptık . Bölgemizde patates ile ilgili her yıl sorun çıkıyor. Sürekli aynı şeyleri yapıp farklı bir sonuç beklememek gerekir.Derinkuyu ilçesinde bunu dile getirdik ama çiftçimiz bizi kurutmazki diyor,ama kurutmaz dedikleri şey zaten çiftçiyi maddi anlamda zaten sıkıntıya itiyor.Bir yıldan beri buna kafa yoruyoruz. Ay çiçeği olsun çilek ve fasülye gibi çeşitli alternatif ürünler noktasında destek miktarını artırıp, cazip hale getirmeye çalışacağız.Bunlarda su ihtiyacı , patatese oranla daha az. Bu ürünlerin yaygın olarak üretiminin yapılması demek bir anlamda elektriğin daha az tüketilmesi demek. Patates üretimiz halen 15-20 kuruşa mal ettiğin patatesi 55-60 kuruşa satma düşüncesi içerisinde.Belki bir yıl ciddi anlamda bir yıl para ediyor,ama 4 yıl çiftçiyi süründürüyor.Biz düzenlediğimiz çalıştaylarla alternatif ürünlerle elde edecekleri kazançları üreticimize örnekleri ile açıkladık. Kalıcı olarak bu sorunları çözmeyi amaçlıyoruz.”dedi.

Feralan, yine hayvancılık anlamdaki çalışmaların yürütülmesi için öncelikli i olarak Acıgöl ve Derinkuyu ilçelerinde Organize Hayvancılık Bölgesi oluşturulmasına yönelik olarak da bir çalışmanın içerisine girdiklerini dile getirerek,bunun sonuçlanması halinde thayvancılık alanında da önemli gelişmelerin sağlanabileceğine inandıklarını ifade etti.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk,de bir gazetecinin patatese kota uygulanabilirliğinin bulunup bulunmadığını sorması üzerine de, kotanın bir tarım ürününün sanayileşmesi ile mümkün noktada olabileceğini,ancak patateste tarımsal sanaileşmenin istenilen düzeyde gerçekleşmediğini ifade etti. Göktürk, Nevşehir ve yöresini de içine alabilecek şekilde ürün deseninin eliştirilmesi gerektiğini ifade ederek “ Bu yıl fasülye ekimi yapıldı.Fasülye 2.2 TL ile sezona başladı ve 2.7 TL’ye kadar yükseldi.Dolasıyla bir dizi teşvik ve desteklerle ürün deseninin geliştirilmesi,bölge çiftçimizin de sağlayacağı kazanımlar açısından büyük önem taşıyor.”diye konuştu.