Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Ak Parti'nin aday seçimleriyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

En uygun ve güçlü adayı bulma gayreti içindeyiz” diyen Türel adayların bakan da bürokrat da olabileceğini söyledi. Türel “Sarıgül’ün adaylığı umrumuzda değil” diyerek CHP’ye rest çekti. İktidar partisinde 3. dönemi dolan Bakanların büyükşehirlere aday gösterileceği iddialarına Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel’den yeşil ışık geldi. Türel, “Güçlü adayın ünvanı bizi ilgilendiren tarafı değil... Meclis’ten de olabilir, bürokrat da... En güçlü adayı bulma gayretindeyiz” dedi.

- Belirlenen bir tarih var mı?

Ekim ayı içinde zannediyorum isimler yavaş yavaş belirlenmeye başlar. Çünkü teşkilatlarımızda temayül yoklamaları yapacağız. Bu tamamlanmadan isim belirlenmesi söz konusu değil. Eylül ayı sonuna doğru süratli bir şekilde başlar ve bitiririz.Yeri ve zamanı geldiğinde, karar kesinleştiğinde büyükşehir, il olur, belde olur açıklayarak yolumuza devam edeceğiz.

- Partinizin performans anketlerinden İstanbul’da Kadir Topbaş, Ankara’da ise Melih Gökçek’in önde çıktığı yazıldı...

Performans anketleri, siyasi sonuç içeren anketler de var. Onların sunumlarını MYK’da Sayın Başbakanımıza yaptık. Ç harfine, Çorum’a kadar geldik. Devamını Pazartesi günü arz edeceğiz. Büyükşehirlerde ilçeleriyle birlikte anketlerimizi tamamladık. Ç’den sonra İstanbul ve İzmir’i de arz ettik sayın Başbakanımız’a.

- Ankara gibi adaylığın kesinleştiği iddia edilen iller var?

Şuana kadar Genel Merkez’de 1340 belediyenin bir tanesinde dahi isme yönelik bir değerlendirme yapmadık. Ama herkesin kendisine göre değerlendirmeleri vardır. Bu konuda mutlaka Sayın Başbakanımızın da değerlendirmesi söz konusu olabilir. Ama isme yönelik gündemli bir toplantı söz konusu olmadı.

- İsim olarak ipucu vermeyeceksiniz, kriterleri sorayım en azından...

En birinci önceliğimiz, halkta karşılığı olan, en uygun arkadaşları tespit etmeye çalışıyoruz. Bizce en önemlisi, halk nezdinde teveccühü olan biri olması. Kamuoyu anketleriyle bunu ölçüyoruz. Akademisyenler tarafından yapılmış büyükşehirlerle ilgili raporlarımız var. Onlar da bize sahanın daha iyi tanınması yönünde katkı koyuyorlar. Söz ettiğiniz Ak Partili belediyelerin 4 yıllık performans değerlendirmelerini yaptık. 100 üzerinden bir not vermek suretiyle bir nevi karne oluşturduk. Ne kadar yeşil alan yaptı, nazım imar planı var mı yok mu... Hepsinden bir not vererek AK Parti li belediye başkanlarımızın karnelerini tamamladık. Bölge koordinatörü arkadaşlarımız ciddi bir çalışma yaptılar, raporları hemen hemen hazır. Yani 7, 8 farklı analizle bir sonuca ulaşmaya çalışacağız. Doğru bir tanedir. Farklı analizler o doğruyu, aynı adresi gösteriyorsa işimiz kolay. Milletvekillerimizin kanaatlerini de alacağız tabii ki.

Sarıgül’ün adaylığı umrumuzda değil

- Yüz tam puan alan oldu mu başkanlarınız arasında?

Yok olmadı zaten o imkansız. Hepsini aynı anda yapılabilmesi biraz fizik kurallarının dışında. Olabilme imkanı yok. Belirlediğimiz tüm kriterlerin belediyecilikte eksiksiz yapılabilmesi mucizevi bir iş.

- Büyükşehirlerin diğer illerden önce açıklanacağı doğru mu?

Elbette yetki sınırları daha geniş olduğu için çalışma zamanının daha fazla kullanılması adına mümkün olduğunca büyükşehirlerin daha erken açıklanması akla yakın olan seçenek.

- İstanbul adayınız CHP’nin adayına göre belirlenecek yorumları da var. Öne çıkan isimse Mustafa Sarıgül...

Muhalefet partilerinin adaylarının hiçbirisi umrumuzda değil. Onlarla hiç meşgul değiliz. Kendi adaylarımızın en iyi şekilde tespit edilmesi için gayret ediyoruz. Kimi gösterirlerse göstersinler ona göre bir tavır almayı bırakın biz doğru bildiğimizi yapmak konusunda muhalefetle falan hiç meşgul olmayız.

- Sarıgül ismini nasıl değerlendiriyorsunuz. Güçlü bir rakip olur mu?

Sarıgül’ün durumuyla ilgili karar vermesi gereken CHP’nin yetkilileridir. Onların açıklamalarını da takip ediyoruz. Sayın Haluk Koç çıkıyor Sarıgül için, “Üç rengi olan trafik lambası” diyor, Adnan Keskin benzeri laflar söylüyor. CHP’li yetkililerin bu noktada nasıl bir değerlendirme yapacağını bilemiyoruz. Ama umurumuzda da değil dediğim gibi.

En güçlü kimse o olur

- Kabineden üçüncü dönemini tamamlayan 10 ismin büyükşehir adayı olarak gösterileceği de iddia edildi?

Uygulanabilirliğini şahsen en azından bugünden görebilme şansına sahip değilim. Ama her yerde en güçlü aday kimse o adaylarla seçime hazırlanmak durumundayız. Bunun için çalışıyoruz. En güçlü adayın bizi ilgilendiren tarafı ünvanı değil. Bakan olması, milletvekili olması, işadamı, belediye başkanı, devlet memuru, bürokrat olması bizim için ikinci aşamada değerlendirilecek husustur. Öncelikli olarak o bölgede en güçlü ve uygun aday kim onun incelemesini yapacağız. O noktada karar verilecek ismin ünvanı bir öncelik arz etmiyor.

- Kabine ve TBMM’ye kapınız açık anlamadığım kadarıyla
Her yerde en güçlü adayları bulma gayreti içinde olacağız. Meclis içinden de olabilir, dışından da olabilir.