Ak Parti Ürgüp Belediye Başkan Adayı Fahri Yıldız ile yerel seçim öncesi çok özel bir röportajla gündemi değerlendirdik:

İlke olarak alt yapısını hazır etmediği hiç bir projeyi söz vermediğini ve vermeyeceğini ifade eden Ak Parti Ürgüp Belediye Başkan Adayı Fahri Yıldız, "hiç bir zaman da yapılamayacak projeleri sırf seçim vaadi olsun diye meydanlarda söylemedim, söylemeyeceğim." dedi.

Projelerinin altlığı onama aşamasında olan Ürgüp KORUMA AMAÇLI İMAR PLANINDA saklı olduğunu ve büyük çabalar sonucunda planı son aşamasına yaklaştırdıklarını söyleyen Fahri Yıldız, Birilerinin aklının bile hayal edemeyeceği altlıkların o planda yer aldığını ifade ederek bunları kamuoyu ile paylaştı.

  • ŞÖLEN ALANI : Kimsenin aklına bile getiremeyeceği işlev veriyoruz oraya, Hem Belediyeye büyük bir kaynak, Hem de Ürgüp için prestij projesi. 2. Kayakapı denilebilir. BÜYÜK PROJELER MEVCUT ALANIN RESİMLERİ ÜZERİNE BİLGİSAYARLA 2-3 ÇİÇEK, 2-3 AĞAÇ YERLEŞTİRMEK KADAR KOLAY DEĞİL.
  • Biz kuleler kurmayacağız. Zaten bölgemizde doğal kuleler var. Uçhisar kalesi, Ortahisar Kalesi, Kadı Kalesi  ve  Temenni tepesi vs. Ama biz bakı terasları yapacağız Uçhisar kalesinden Ortahisar Kalesinden farklı olarak. Nasıl olacak ? Koruma Amaçlı imar planında yerleri belli altyapısı hazır. İnsanlar Uçhisar veya Ortahisar kalesine çıkınca sadece çevreyi seyredip geri dönüyor. Ama bizimki öyle olmayacak. İnsanların orda çay içebilecekleri zaman geçirebilecekleri alanlar olacak. 
  • Geçenlerde Ankara da duydum. Kapadokya bölgesine girişimcinin biri  teleferik yapmak ve böylece Kapadokya’ yı bu şekilde dolaştırmak için bir talepte bulunmuş, Ankara talebe nasıl bakıyor biliyor musunuz.SADECE ve SADECE GÜLÜYORLAR!

  • Meydan düzenlemesi öngörülen alanlar plan üzerinde belli. Örneğin Hamam önü, Karamanoğlu cami önü vs. Bunların hepsinin altyapısı Koruma Amaçlı imar planında saklı, aslında bu plan Ürgüp Yatırım Planı denilebilir. Onun içindir ki uzun süre aldı. Titiz çalışma ürünü. 
  •  
  • Planladığımız ve yaptığımız tüm projelerin önce uygulanabilirliğine, ne getirip ne götüreceğine, maddi boyutuna ve belediyemize sağlayacağı katma değere baktık. Mesela bizden önce büyük harcama  yapılan ama  şimdi  tüm çabalarımıza rağmen bir türlü sonuç alamadığımız  Sivritaş kayasının etrafında yapılmaya çalışılan projeler gibi çalışmalar yapmadık. Yapmayacağız.

  • Kentsel Dönüşüm yapmayı düşündüğümüz alanları belirledik. (Eski Pazar yer vs.) Bu alanları ÖZEL PROJE ALANI olarak planladık. Bölgemizde planlama her türlü yatırımın olmaz ise olmazı...

  • Bakın İlçemiz kaç koruma statüsüne tabi;
  • 1-      KÜLTÜR VE TURİZM BÖLGESİ
  • 2-      GÖREME MİLLİ PARK ALANI
  • 3-      DOĞAL VE KENSEL SİT ALANLAR

  • Her bir proje için bunlardan izin almak  zorlu  süreç. Ancak bunu yapan ve yaşayan bilir.   Bakın bazı kesimler devam etmekte olan TOKİ projesinin  Belediye ile hiçbir bağlantısının olmadığını söylemiş. Jeolojik etüd raporu - halihazır harita - imar planı - parselasyon planı - meradan çıkarma - ced süreci  bunların tamamını biz yaptırdık, parasını biz ödedik ve biz takip ettik. En az bu süreçte 10 kurumun görüşünü aldık. Ürgüp TOKİ projesi ile diğer TOKİ projelerini karıştırmayın! Yapımı devam eden proje sadece Ülkemizde  3 yerde uygulandı, ayrıca Kapadokya Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesikapsamında yapılan ilk proje. 

 

Yıldız, yapacaklarının ardından yapmadığı ve yapmayacaklarını şöyle sıraladı:

  • Belediye çalışanlarını  maaş günü geldiğinde ”acaba bu ay maaş alabilecek miyim ? veya kaç lira  avans verirler”  gibi tereddütleri  yaşatmadım yaşatmayacağım.
  •  “ Şöyle ki; ben muhasebedeki arkadaşlarla konuşuyorum, sadece rahmetli Kasım Başkanın 22 aylık dönemi  haricinde bu personel yaklaşık  geriye dönük 10 yıldır ayın 15. Günü maaş alamamış.Düşünün Bankalar Belediye Personeline  kredi vermemiş, kefil olarak kabul  etmemiş, çarşı esnafı Belediye personeline mal vermemiş, neden? acaba ödeyebilir mi korkusu. Şükürler olsun şimdi bu anlayışı değiştirdik.
  • Bazıları şöyle bir söylem belirlemiş; Belediye çalışanlarının maaşları İller Bankası tarafından gönderiliyormuş, Be kardeşim bizden önceki dönemde iller Bankası yok mu idi, İller Bankası yeni mi kuruldu da biz maaşları ödüyoruz. Buna söze ancak kargalar inanır onu da inanır ise.

Altyapı tamamlanmadan üst yapı yapmadık yapmayacağız.

  • Zor olanı seçtik. Ürgüp’ün yılardan beri süregelen alt yapı sorununa el attık. İçme suyu şebekesini yeniledik ve tamamlandı. İnşallah kanalizasyon- doğal gaz - elektrik – telefon hatlarını da yer altına alıp alt yapı sorununu kökten çözeceğiz. Kolaya kaçıp alttaki eskimiş-kullanılamaz hale gelmiş, su ve kanalizasyon hatlarını görmezden gelip, üstünü süslü taşlarla ve bitkilerle süsleyebilirdik. Harcadığımızın bütçenin 10 da birine bu işi halledebilirdik ama yapmadık, yapmayacağız.

  • Su meselesine gelince; göreve geldiğimizde Kellah mevkiinde yaklaşık 15 tane kuyudan (en az 10 tanesi vatandaşlardan yüksek bedelle kiralanan) yüksek enerji maliyeti ile içmesuyu sağlanmaya çalışılıyordu. Biz yaklaşık 10 km yeni hat  ve Mazı köyüne açtığımız yeni  4 adet yeni kuyu ile İlçemizin 50 yıllık içme suyu sorununu çözdük. Yaptığımız bu yatırımın bize aylık geri dönüşü yaklaşık 150. Milyar. Kolay kaçıp bu sorunu  görmezden gelip  yüksek maliyetlerle her hafta sonu bir etkinlik yapabilirdik. Ama yapmadık yapmayacağız.

  • Basit bir örnek; bizden önce çöp toplama işi özel kişilerden kiralanan araçlarla yapılıyordu. Yakıt belediyenin, şoför belediyenin, tüm gideler belediyeden. Arkadaş zaten o eski arabanın kendisi 5 aylık kira bedeli kadar yıllarca neden kiralama yoluna gidiyorsun anlaşılabilir gibi değil.

     Sonuç olarak zor olanı şerçtik. Şükürler olsun başardık başaracağız. Tabi bu esnada belediyecilik işlerinde aksama olmadan yol yaptık, ağaç diktik, park yaptık. Ama esas olan altyapıda devrim yaptık.

Bunun ispatı, çeşmede akan su, ocakta yanan doğalgaz.