AK Parti "Cumhurbaşkanı adayını" açıklıyor. Aylardır açıklanması ileri bir tarihe ertelenen Cumhurbaşkanı adayının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yarın gerçekleştirilecek geniş katılımlı toplantıda adaylarını kamuoyuna duyuracak. Toplantıya binlerce davetli katılacak. Toplantıyı yurt içi ve yurt dışından da çok sayıda gazeteci takip edecek.

İlk turu 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 3 adayın yarışması bekleniyor.

5 PARTİ'DEN İHSANOĞLU'NA DESTEK KARARI

CHP ve MHP "Çatı Aday" olarak üzerinde uzlaştığı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu, cumhurbaşkanlığına adayı gösteren dilekçelerini TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu. İhsanoğlu için hazırlanan dilekçede CHP, MHP ve bazı bağımsız milletvekillerinin imzası bulunuyor. MHP ve CHP'nin çatı adayını DSP, DP ve DYP'nin desteklemesi öngörülüyor. BBP ve Saadet Parti'sinden de İhsanoğlu'na destek gelmesi bekleniyor.

CHP'DE İKİNCİ ADAY TARTIŞMASI

CHP'DE Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığına karşı çıkan bazı CHP milletvekilleri ikinci aday için hazırlık yaptıkları da iddia ediliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "buna izin vermem" açıklamasının ardından CHP kulislerinde ikinci bir ismin çıkmasına ihtimal verilmiyor.

AK PARTİ'DE AYLARDIR BEKLENEN AN GELDİ

"AK Partide Başbakan Erdoğan aday olacak mı? Olmayacak mı?" tartışmaları yarın sona erecek. Köşk seçimleri öncesi, önce milletvekilleri, ardından, İl başkanları, belediye başkanları ve kurultay delegeleri ile görüşen Başbakan Erdoğan son olarak iş dünyası ve STK'lar ve siyasi partilerle fikir alış verişinde bulundu. AK Parti'de Başbakan Erdoğan'ın adaylığı kesinleşmiş gibi görünüyor. Erdoğan'ın Fransa seyahati dönüşü gazetecilere yaptığı "Bakarsınız biz de ters köşe yaparız" açıklaması ise çok düşük de olsa ikinci bir ihtimali akıllara getiriyor.

AK PARTİ'DE BAŞBAKAN ARAYIŞI

Başbakan Erdoğan'ın Köşk'e çıkması durumunda AK Parti, bu kez "Partinin başına kim geçecek?" sorusuna yanıt aranacak. AK Parti'nin Beşir Atalay başta olmak üzere bazı önemli isimleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün partinin başına geçmesinden yana açık açık niyetlerini de belli etti. Daha önce siyaset düşünmediğini açıklayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise 88'inci Gazi koşusu sonrası "Onlar sonra kendi aramızda konuşacağımız şeyler" diyerek Başbakanlık için açık kapı bıraktı.

4 BİN DAVETLİ

AK Parti'de Cumhurbaşkanı adayı, yarın ATO Kongre Merkezinde düzenlenecek toplantıda açıklanacak. Toplantı için parti teşkilatında yürütülen hazırlıklar sürdürülüyor.

Cumhurbaşkanı adayı, 21-22-23 ve 24. dönem milletvekilleri, bakanlar, bakan yardımcıları, il, ilçe, belde belediye başkanları, MKYK üyeleri, büyük kongre delegeleri, il başkanları ve parti kurucularının katılacağı toplantıda saat 11.30'da ilan edilecek.

Yaklaşık 4 bin kişinin davet edildiği toplantıya katılacağı belirtilen kişiler için özel kartlar hazırlandı. Davetliler, Parti Genel Merkezi'nden dağıtılacak kartlarla toplantının yapılacağı salona, saat 09.00'dan itibaren giriş yapabilecek.

kartsız girişlere izin verilmeyecek, davetliler dağıtılan kartlarla salonda aynı renkte olan koltuklara oturabilecek.

GAZETECİ ORDUSU TAKİP EDECEK

Basının da yoğun ilgi göstereceği toplantıyı, farklı basın kuruluşlarından muhabirlerin yanı sıra genel yayın yönetmenleri, Ankara temsilcileri ve köşe yazarlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 250 basın mensubu takip edecek.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı adayının açıklanmasının ardından, Genel Merkez binasında Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı yapılacak.

Toplantı için güvenlik tedbirleri de had safhada olacak. Başbakanlık Koruma ekibi 180 kişiyle güvenliği sağlayacak.

Öte yandan davetliler yanlarında güvenliği tehlikeye sokacak araçlar ile pankart gibi eşyaları getirmemeleri yönünde de uyarıldı.

HDP ADAYINI BUGÜN AÇIKLIYOR

HDP de cumhurbaşkanı adayını bugün yapacağı basın toplantısı ile açıklayacak. Partinin eş Genel Başkanları daha önce kendi adaylarını çıkaracaklarını açıklamışlardı. HDP'nin köşk adayının ise Selahattin Demirtaş olması bekleniyor.