AK Parti den milletvekili aday adaylarının gözü 18 Eylül Cuma gününe çevrildi.

 
1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak olan 26. Dönem milletvekilliği genel seçimleri öncesinde AK Parti Nevşehir milletvekili aday adaylığı için 43 isim müracaat etti.

AK Parti’de geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan olağan kongre sonrasında oluşturulan parti yönetimi hızlı bir şekilde aday adayı taramasına başladı.

Nitekim aday adayları hakkında tutulan raporları, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sundu. AK Partili kurmaylar ve Başbakan Ahmet Davutoğlu 18 Eylül Cuma günü Yüksek Seçim Kuruluna partinin milletvekili adaylarına sunmadan önce hummalı bir çalışmaya başladılar.

AK Parti’de adaylık için ilk şart!

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında oluşturulan üst kurul, milletvekili aday listelerine son şeklini vermek üzere çalışmaya başladı.

Üst kurul bütün illeri tek tek masaya yatırarak listelere son şeklini verecek.

Parti yönetiminde olduğu gibi aday listelerinde de "tek irade vizyonu"na uygun isimler tercih edilecek.

AK Parti’de seçim öncesi gerçekleştirilen yenilenme sürecinin en önemli aşamasında Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun (MKYK) oluşturulması yer aldı.

Parti yönetiminde “ikili” görüntüyü ortadan kaldıracak ve partinin kuruluş ilkeleri çerçevesinde yenilenmesini öngören yapı, MKYK’da yer verilen isimlerle kendini gösterdi.

SON AŞAMA LİSTE

Kongrede hakim olan iradenin yansıdığı MKYK’dan sonra  MYK listesinde de partiyi, kuruluşundan iktidara taşıyan vizyonun içinde yer alan pek çok isim, etkin görevlere getirildi. MYK’nın oluşturulmasının ardından ise aday listelerinin belirlenme aşamasına geçildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MYK’nın belirlenmesinin ardından seçim üst kuruluyla çalışmalara başladı. Dün gün boyu seçim çalışmalarında bulunmak üzere Genel Merkez’de mesai yaptı. Kongrenin ardından partinin Seçim İşleri, Teşkilat, Siyasi ve Hukuk İşleri, Basın ve Medya, Halkla İlişkilerden sorumlu genel başkan yardımcıları, SKM başkanı ile grup başkanvekillerinden oluşan üst kurul, yoğun bir mesaiye içine girdi. AK Parti’deki liste mesaisi, 18 Eylül’de milletvekili aday listelerinin YSK’ya teslimine kadar yoğun şekilde devam edecek.

18 Eylül’e kadar “kesintisiz mesai” yapacak üst kurul, bütün illeri görüşerek listeye son şeklini verecek. Listeler üzerindeki çalışmalar kapsamında tüm iller ayrı ayrı masaya yatırılacak. Öncelikle bir önceki seçimlere göre  illerde yaşanan oy kaybı masaya yatırılacak. Daha sonra il ve ilçe başkanlarından alınacak değerlendirme ışığında listeden çıkarılacak aday belirlenecek. Daha sonra da bu adayın yerine kimin konulacağına bakılacak.

BÖLGEYE ÖZEL İLGİ

Öte yandan, aday listelerinde en büyük değişimin Doğu ve Güneydoğu illerinde olması bekleniyor. Bölgede yaşanan ciddi oy kaybının giderilmesi için  yerel potansiyeli yüksek kişilere listelerde yer verilecek.

Bu arada AK Parti’nin milletvekili aday tanıtım toplantısı 21 Eylül’de, Ankara Arena Spor Salonu’nda yapılacak.


AK Parti de yoğun mesai: 50 vekil liste dışı


7 Haziran'da Meclis'e giren yaklaşık 50 milletvekilinin liste dışı kalacağı, üç dönem kuralına takılan ve 7 Haziran da aday olmayan yaklaşık 68 eski milletvekilinden 25 isim 1 Kasım da yeniden aday oldular. AK Parti de bu isimler için listede uygun yer ararken, yeni seçilen milletvekilleri ise yerlerini korumak için yoğun kulis yapıyor.


Edinilen bilgilere göre; milletvekili listesinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etkili olacağı, 50 milletvekilinin liste dışı kalması için talimat verdiği kulislerde konuşuluyor. Davutoğlu'nun danışman ve kendi kadrosundan Meclis'e giren yaklaşık 7 kişinin de listede yer almayacağı ifade ediliyor. Bazı bakanların kendi seçim bölgeleri yerine başka illerden listeye gireceği, üç dönem kuralına takılan ve yeniden aday olan eski milletvekillerinden 10 ismin İstanbul, Ankara ve İzmir'den aday gösterilebileceği de ifade ediliyor.