7 Haziran’da yapılacak genel seçimler öncesi gözlerin çevrildiği AK Parti’de milletvekili adaylarını belirlemek için süreç devam ediyor. Partide mülakatların ikinci etabı bugün başladı.

AK Parti’den milletvekilliği aday adaylığı için başvuran 6 bin 223 kişiden, mevcut ve eski milletvekilleri ile parti kurucuları,İl Başkanları ve teşkilat yöneticisi olanlar dışındaki 6 bine yakın aday adayı önce temayül yoklamasından geçti, ardından 12 komisyon tarafından mülakata alındı.

Yaklaşık Bir haftadır süren mülakatlarda elemeler yapıldı ve komisyon aday adayı sayısını bin 600’e kadar düşürdü.

AK Parti'de 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri için aday adaylarını değerlendirme süreci devam ediyor. Mülakatlar sonrası ön elemeden geçen aday adaylarını değerlendirecek ara komisyonlar  çalışmaya başladı.

Nevşehir AK Parti'de 55’den 15’e inen aday adayı sayısı Ara komisyonun çalışmalarının ardından bu hafta 6’ya inecek.

Ak  Parti'de aday adaylarını değerlendirme süreci devam ediyor. Parti Teşkilatı içerisinde milletvekili adayı olması istenen kişilerin belirlendiği temayül süreci ile, aday adaylarının teşkilat içindeki durumu belli oldu.

Parti Teşkilatı içerisinde yapılan temayül yoklamasının ardından aday adayları mülakat aşamasına geçti. Genel Seçim İşleri Başkanlığı milletvekili adayları ile bire bir görüşmelerde bulundu.


ARA KOMİSYON ÇALIŞMALARA BAŞLADI 

 

Genel merkezde yapılan mülakatların ardından Nevşehir’den başvuran 55 aday adayı 15’e düşerken, 9 yeni milletvekili aday adayı, 3 mevcut milletvekili ve 3 eski vekil olmak üzere 15 aday adayı arasında bu hafta yapılacak olan ara kurul incelemesinin ardından 6 isim belirlenecek. Ara komisyon, temayül yoklaması ve mülakat sürecinde belirlenen isimlerin potansiyelini anlamak ve adaylığa uygunluğunu saptamak amacıyla anket ve saha çalışmaları yapacak. Bu çalışmalar sırasında AK Parti il başkanlarının kanaatleri, kamuoyu yoklamaları, Kannat önderlerinin düşünceleri, STK temsilcilerinin görüşleri de dikkate alınacak.

Bu 6 isim önümüzdeki hafta Başbakan Davutoğlu ve ekibine  verilecek. Başbakan Davutoğlu Nevşehir milletvekili adayı olacak 3 ismi belirleyecek.

Ak Parti Seçim İşleri Başkanlığı ve Ak Parti’nin üst düzey yöneticilerinin oluşturduğu üst komisyon, süreç boyunca toplanan verileri değerlendirmeye haftaya başlayacak. Adayların kimler olacağı bu aşamada üst komisyon tarafından belirlenecek.
Bugün AK Parti Genel Merkezinde başlayan ikinci mülakatta ise dört ara komisyon aday adaylarından 3’te 1’ini daha eleyecek… 

Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Süleyman Soylu ve Mustafa Şentop ile Genel Sekreter Haluk İpek başkanlığında, diğer genel başkan yardımcılarının da katılımıyla 3’er kişiden oluşacak bu 4 ara komisyon da aday adaylarının 3’te birini daha eleyerek, sayıyı her ilin milletvekili sayısının 2 katına indirecek. Bütün bu elemeleri aşan yaklaşık 1100-1200 aday adayı son olarak 23 Mart’ta işbaşı yapması planlanan, Davutoğlu başkanlığındaki üst komisyonda değerlendirilecek. 

23 Mart-7 Nisan tarihleri arasında AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu başkanlığındaki üst kurul nihai kararı verecek.

ARA KOMİSYONA ESKİ 
VEKİLLER KATILMIYOR

Adaylara ilişkin nihai kararın verileceği 23 Mart-7 Nisan'daki üst komisyon çalışmalarına bizzat başkanlık edecek olan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu'nun çalışma takvimini sadece aday belirleme çalışmalarına göre yapması bekleniyor. Mustafa Ataş, mülakatları üst kurul tarafından değerlendirilecekleri için 22., 23., 24. dönem milletvekilleri, MKYK asıl ve yedek üyeleri ve  30 Mart 2014'den sonra herhangi bir nedenle görevinden ayrılan il başkanlarının çağrılmayacağını söyledi.

7 NİSAN'A KADAR
ÖĞRENEMEYECEKLER

AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Ataş, "Ara komisyonlarda, il başkanlarının kanaatleri, belediye başkanlarının görüşleri, kamuoyu yoklamaları, STK temsilcilerinin görüşleri de dikkate alınarak aday adaylarına ikinci bir eleme yapılacak. Üst kurula raporlar intikal edecek. Ara komisyona giren adaylar kimin elenip kimin ara komisyondan çıktığını aday adaylarıyla paylaşmayacağız. Aday adaylarımız ancak 7 Nisan akşamı YSK'ya listeler verildiğinde görmüş olacaklar" dedi. Başbakan Davutoğlu üst kurul başkanı olacak. Mustafa Ataş'ın yanı sıra üst kurulda ayrıca AK Parti Kadın Kolları Başkanı Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül ve Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahim Boynukalın da yer alacak. 

Mülakatın ardından...!

6 Mart'ta başlayan mülakatlarda şu kriterlere dikkat edildi: 'Eğitim, Mesleki kariyer, Ifade edebilme yeteneği,Temsil kabiliyeti,Taninmışlık,  Ilk izlenim ve güven verme,Siyasi duruşu ve misyon,Teşkilat ilişkisi, Ak Parti'yi tercih nedeni'

Mülakat değerlendirmesinde düşünceler bölümü ve kanaatleri' (Cok kötü(1),  Kötü(2), Orta(3), Iyi(4), Çok iyi(5)' puanlamasi yapılır.

Değerlendirmeler sonucunda aday adaylarının 3'te 2'sinin elendiğini belirtildi...