30 Mart yerel seçiminden sonra Ak Parti seçim değerlendirmesi ve yönetimlerle ilgili teşkilattan düzenli rapor alıyordu. Bu raporlar doğrultusunda genel merkez 40'a yakın il başkanı ve 300 ilçe başkanını değiştirme kararı aldı. Ankara'da il başkanı ve 15 ilçe başkanının istifası istenirken, İstanbul'da da bazı ilçe başkanlarından istifaları istendi.
İstifası istenen il ve ilçe yönetimleri istifalarını sunmaya başladılar. Buna göre şu ana kadar Ankara, Çanakkale, Mersin, Iğdır, Şırnak, Nevşehir, Tekirdağ, Kars il başkanları istifa etti.

Al Jazeera'nin Ak Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, kadrolarda yeni isimlere ve daha çok milli görüş kökenli gençlere yer verilecek.

YENİ GENEL BAŞKANA HAZIRLIK MI?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki ay kala henüz adaylar netleşmese de Erdoğan'ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı olup seçilirse, başbakanlıkla birlikte parti başkanlığını da bırakacak. Bu durumda Ak Parti'nin 45 gün içinde yeni genel başkanını seçmek üzere kongre yapması gerekiyor.

Mevcut delegeyle yeni genel başkan seçiminde bir sürpriz yaşamamak için Ak Parti'de uzun süredir titiz bir çalışma yürütülüyordu. Buna göre yenilenmeye gitmek isteyen partide il başkanları ve ekiplerinden istifaları istendi. Yeni göreve gelecek yönetimler Ak Parti'nin genel kongresinde oy kullanacak delege listelerini de belirleyecek. Böylece yapılacak yeni görevlendirmelerle yeni yönetim ve delegeler müstakbel genel başkanın iradesiyle bugünden oluşturulmuş olacak.

YEREL SEÇİMLERDEN SONRA YAPILAN ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

Ak Parti 30 Mart yerel seçiminden sonra genel merkezde önemli değişikliklere gitmiş; partinin teşkilattan sorumlu genel başkan yardımcılığına Ekrem Erdem'in yerine, Demokrat Parti'den AKP'ye katılan Süleyman Soylu getirilmişti.