Hükümet kurma arayışlarının sonuçsuz kalması ve Başbakan Davutoğlu’nun erken seçimi işaret etmesi üzerine gözler milletvekili adayları listesine çevirdi. Peki AK Parti, MHP ve CHP'de listelerde ne gibi değişim yaşanacak ?

Nevşehir’de AK Parti’nin listelerinin değişeceği konuşulurken, MHP ve CHP’de büyük bir değişikliğin olmayacağı fakat bir süprizin yaşanabileceği belirtiliyor.

3 Siyasi Parti'de İlk sırada yer alan isimlerin yeniden aday gösterilebilecekler arasında en şanslı isimler olarak gösteriliyor ... 

-AK Parti'de 1.Sıra Mustafa Açıkgöz
-MHP'de 1.Sıra Mehmet Varol
-CHP'de 1. Sıra Bülent Tekiner

LİSTELER YENİDEN YAPILACAK

Parti kurulları içinde tekrar adaylık süreci işletilecek, yeni müracaatlar alınacak, eskiler gözden geçirilecek hepsi bir arada değerlendirilecek.

3 DÖNEM KURALINA DAVUTOĞLU FORMÜLÜ

AK Parti hem 3 dönem kuralının felsefesini koruyacak, hem kimseye haksızlık yapmayacak, hem de AK Parti’nin 13 yılda oluşturduğu devlet deneyimine sahip insan kaynağını değerlendirme imkanı verecek, kimsenin devre dışı kalmayacağı bir formül bulunacak. Bir komisyon, tüzük değişikliği için çalışacak. Davutoğlu'nun aklında bir formül olduğu ama buna istişare sonrası karar vereceği öğrenildi.

LİSTE SANCISI BAŞLADI

Türkiye’de siyasi gündem yeniden seçimlere odaklandı. AK Parti’nin CHP ile yaptığı koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de kapıyı kapatması, erken genel seçimi tek ihtimal haline getirdi. Seçimin konuşulmaya başlanması ile birlikte gözler yeniden milletvekili aday listelerine çevrildi. Partilerin, 7 Haziran’daki listelerle mi seçime girecekleri, yoksa listeleri yenileyerek mi seçmen karşısına çıkacakları sorusu siyasi gündemin bir numaralı konusu haline geldi.

                            AK PARTİ VİTRİNİ YENİLİYOR : 

AK Parti yeni vitriniyle seçime girecek...

12 Eylül'de Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek AK Parti 5. Olağan Kongrede AK Parti hem vitrin değişikliğine hem söylem değişikliğine gidecek. Kulislerde, kongrede 50 asil 25 yedek üyeden oluşan partinin en üst karar organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda (MKYK) yer alan isimlerin yarısından fazlasının değişeceği konuşuluyor. Bunun sebebi olarak 7 Haziran seçimlerinde yaşanan oy kaybı gösteriliyor. Faturanın bazı parti yöneticilerine kesileceği belirtiliyor. Parti yönetiminde yapılacak değişiklikle Davutoğlu'nun tekrar seçime yenilenmiş parti vitrini ile gireceği belirtiliyor. Kongrede Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanlık için tek aday olması bekleniyor. 

Bölgelerinde karşılığı olan kişiler parti yönetimine girecek. Kurullarda genç kişiler de yerlerini alacak. Böylelikle tecrübe ve genç ruh birleştirilecek.


AK PARTİ ’DE DEĞİŞİKLİK

7 Haziran’da tek başına iktidar olamayan AK Parti’de listelerin yenileneceği ve yeni bir stratejiyle seçmen karşısına çıkılacağı belirtiliyor. Bu bağlamda Nevşehir listesinin de ciddi değişikliğe uğraşacağı iddia ediliyor. AK Parti kuruluşundan bugüne Gerek 3 Milletvekilliğinde gerekse Yerel Seçimlerde tulum çıkartırken gözle görülür bir düşüşün yaşandığı ilimiz Nevşehir'de yaşanan ciddi oy kaybı, bu duruma gerekçe olarak gösteriliyor.

MHP'de Süpriz Yaşanabilir mi ?

13 yıl aradan sonra Nevşehir'den bir Milletvekili çıkartabilen MHP'de ise Mehmet Varol'un yeniden liste başı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan olası bir süpriz yaşanabilir söylemlerinin sayısıda hiçte az değil. Özellikle MHP'de oy artırılarak 1 Milletvekili daha çıkartabilemk için yeni ve önemli bir ismin daha 
aday olma ihtimalinden söz ediliyor.

7 Haziran’da ortaya çıkan seçim sonuçlarının tek başına iktidar çıkarmaması, koalisyon görüşmelerinin de sonuçsuz kalması, Kasım ayında yeniden erken seçime gidilmesine neden olacak. Bu tarihlerde yapılacak seçimlerde milletvekili listelerinin yeniden şekillendirileceği konuşuluyor.

AK Parti’nin erken seçime yeni bir stratejiyle gireceği belirtiliyor. AK Parti'nin yeni seçim stratejisinde; yapılanlar yerine yeni projeler geliştirilip anlatılacak, emeklilere ve sosyal kesimlere yeni vaatler oluşturulacak, milletvekili listeleri yenilenecek. 7 Haziran seçimlerinden hemen sonra seçmenin neden kendilerine oy vermediği ile ilgili geniş çaplı bir araştırma yaptıran AK Parti, olası erken seçimde stratejisini yenilemeyi planlanıyor.

Anket sonucu 7 Haziran seçimlerinde özellikle ekonomik vaatler, projeler, sosyal kesimlere yönelik bölümlerin yetersiz kaldığını ortaya çıkarmıştı. Erken seçimde bu olumsuzlukların hepsini gidermeye dönük plan hazırlanıyor. AK Parti'nin üç ayaklı stratejisi şöyle: AK Parti geçmişte olduğu gibi vatandaşa umut veren, geleceğe dönük projeler ile seçmenin önüne çıkacak. Yapılanlar değil, yapılacaklar, ülkenin ulaştırılmak istendiği nokta anlatılacak. Son seçimde üçüncü köprü, havaalanı gibi büyük projeler yerine daha çok geçmişte yapılanlar ön plana çıkmıştı. AK Parti kurmayları son seçimde kendilerini olumsuz etkileyen konulardan birinin emeklilere ikramiye ve sosyal kesimlere dönük vaatler olduğunu düşünüyor. Seçime giderken bu konuda önemli adımlar atılması planlanıyor. Emekli, memur ve çalışanlara bütçe olanakları dahilinde bazı iyileştirmeler yapılması düşünülüyor. Bunların neler alacağı üzerinde çalışılacak ve önümüzdeki süreçte netleşecek. Öğretmenlerin eş durum tayinlerinde sağlanan kolaylıklar bu kapsamda değerlendiriliyor. Hükümetin, kurban bayramında emekliye 600-700 liralık kurban parası vermesi üzerinde de duruluyor. Ayrıca meydanlarda, AK Parti'nin emekli maaşlarını seyyanen 100 lira arttırdığı bunun yıllık bin 200 lira yani bir ikramiyeye denk düştüğü de anlatılacak. Memurlarla yapılan toplu sözleşme görüşmeleri hükümetin 2016, 2017'ye ilişkin tekliflerini arttırabileceği de kulislerde konuşuluyor. 

LİSTELER YENİLENECEK 

AK Parti, listelerde yapılan hatalarında partiye birkaç puan kaybettirdiğini düşünüyor. Başta oy düşüklüğü ve Milletvekili kaybedilen şehirler olmak üzere yapılacak erken Seçimde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerin aday listelerinde yenilikler yapılacak. Teşkilattan isimler listelere dahil edilirken, "ithal aday" denilen ve başka illerden getirip aday gösterilme uygulaması kısıtlı tutulacak. 3 dönem kurula kalktığı için seçmenden oy getirecek 70 üç dönemlik eski milletvekilinden 20-30'una listelerde yer verilmesi de konuşuluyor. Partideki küskünlüklerin giderilmesi, küsüp ayrılanların geri getirilmesine dönük de adımlar atılmaya başlandı.

Nevşehir’de de listenin çok büyük ölçüde değişiklik göstereceği ifade ediliyor. AK Parti'de halkın sevgisini güven ve teveccühünü kazanan isimler haricinde, Bölgesel milletvekili partiye hizmet ile Toplum içinde saygınlık kazanan isimlerin bu defa listede yer bulacağı yapılan anketler ve kanaat önderlerinin söylemlerinin dikkate alınacağı ifade ediliyor.

Şimdi yeni isimlerinde dikkate alınacağı düşünüldüğünde, Listeye kimlerin giri kimlerin devre dışı kalacağı şimdiden Nevşehir kulislerinde sıkça konuşulmaya başlandı.

CHP'de Değişim Beklenmiyor!

CHP listesinde ise Bülent Tekiner’in yeniden liste başı olacağı, ancak geçmiş dönemde yapılan hataların tekrarlanmayacağı kaydediliyor. Özellikle Nevşehir kamuoyunda büyük saygınlık ve sevgi kazanan Bekir Ödemiş gibi isimlerede adaylık teklifi yapılabileceği belirtiliyor.