AK Partide Kritik Karar ! Bu Kez Hangi İlçeden Aday Gösterilecek?

NEVŞEHİR(MHA) 3 Dönemdir Nevşehir’den üç milletvekilini de kazanarak Nevşehir’in il oluşundan bugüne kadar kırılmadık rekoru kıran AK Parti bu kez hangi ilçeden aday gösterecek?. Daha önce üç ilçeden aday gösteren AK Parti şu ana kadar aday gösterdiği ilçelerin dışındaki 4 ilçeden hangisinde karar kılacak?. Bu ilçeler arasındaki üç ilçe son yerel seçim sonuçlarına göre parti açısından son derece riskli, Peki AK Partinin aday göstermesi muhtemel ilçe hangisi?.


Gülşehir, Avanos ve Ürgüp’ten Aday Gösterilmişti…



2001 Yılında kurulan ve 2002 Yılında gerçekleştirilen seçimde iktidara gelen AK Parti o dönem kamuoyunda epey tartışılan bir karara imza atmış ve daha önce Doğru Yol Partisinden bir dönem Milletvekilliği yapmış olan Av. Osman Seyfi’yi aday göstermişti. Seyfi’nin yanı sıra Refah Partisi döneminden Milletvekili olan Mehmet Elkatmış ve asıl mesleği Muhasebeci – Mali Müşavir olan Rıdvan Köybaşı’nı aday göstermişti.



O dönemde yeni kurulan bir partinin Nevşehir’den her üç milletvekilliğini de kazanacağını seçim öncesinde söyleseler memleketin yarısı bu duruma inanamazdı. AK Parti inanılamayanı yaptı ve Mehmet Elkatmış, Rıdvan Köybaşı ve Osman Seyfi üçlüsü ile seçimin Nevşehir’deki galibi oldu.



2007 Seçimlerine gelindiğinde 2002 Seçimlerine nazaran artık daha güçlü bir siyasi oluşum haline gelen Ak Parti’de kimlerin aday gösterileceği merak konusu oldu. Yıllarca, tam dört dönemdir Milletvekilliği yapan ve Susurluk Komisyonu Başkanlığı görevi nedeniyle tüm Ülke genelinde tanınan bir siyasetçi haline gelen Mehmet Elkatmış’ı saf dışı bırakıp Nevşehir’de hiç tanınmayan, İstanbul’da ikamet edip orada iş yapan Mahmut Dede’nin Milletvekili sıralamasına alınması büyük bir kitleyi adeta şok etti. 2007’de daha önce il başkanlığı görevinde bulunan Erdal Feralan, Rıdvan Köybaşı ve Mahmut Dede üçlüsü yine 2007’de Ak Partiyi kazandıran isimler oldu. Her ne kadar bu üçlü arasında daha sonra bir takım anlaşmazlıklar çıkmış, bu anlaşmazlıklar uzun süre kamuoyunda tartışılmıştı. AK Parti bu kez tercihini Avanos asıllı bir Milletvekili adayından yana kullandı.



Köybaşı üçüncü dönem de yeniden aday gösterilir mi, Feralan liste de kendine yer bulabilir mi soruları tartışılırken 2011 seçimlerinde Gülşehirli Osman Seyfi ve Avanoslu Mahmut Dede’nin ardından yine Nevşehir kamuoyunun çok tanımadığı bir isim Avukat Murat Göktürk ve eski gençlik kolları başkanlarından Av. Ebubekir Gizligider Ak Partinin listesinde kendilerine yer buldu. Feralan liste başıydı. 2011 Seçimleri de AK Partinin Nevşehir tarihine yeni bir imzası ile tamamlandı. AK Parti Gülşehir ve Avanos’un ardından bu kez aday sıralamasında bir Ürgüplüye şans tanıdı.



Böylece Ürgüp, Avanos ve Gülşehir ilçelerinden aday gösteren AK Partinin 2015 seçimlerinde başka bir ilçeden aday gösterebileceği yargısı öne çıktı. Zira bugünlerde de seçim atmosferinin yavaş yavaş ısındığı, muhtemel aday adaylarının bazı basın yayın organlarına ısmarlama haber yaptırarak nabız yokladığı günümüz ortamında AK Partinin Acıgöl, Kozaklı, Hacıbektaş ya da Derinkuyu ilçelerinin birinden aday gösterebileceği konuşulmaya başlandı.



AK Parti 4 İlçe’nin Sadece 1’in de Risk Almayabilir…



Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun zamanında yani Haziran 2015’te yapılacağını belirttiği, erken ya da baskın bir genel seçim yapılmayacağına vurgu yaptığı genel seçimlerde Nevşehir’den AK Partinin adayını yine ilçelerden birine şans vererek yapması durumunda Acıgöl ilçesi öne çıkıyor. Zira son yerel seçimlerde Acıgöl beldesi Ak Partiye Türkiye genelinde en çok oy verilen beldelerin baş sıralarında yer almıştı. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan Acıgöl’e özel teşekkür etmişti. Acıgöl son üç dönemde de olduğu gibi AK Partinin kalesi olan ilçeler arasında yer almaya devam etti.



Öte yandan son yerel seçimlere bakıldığında Kozaklıyı Milliyetçi Hareket Partisine, Avanos ilçesini ise Cumhuriyet Halk Partisine kaptıran AK Parti, Hacıbektaş’ta CHP’li Ali Rıza Selmanpakoğlu’nun, Derinkuyu’da ise Ahmet Balcı’nın koltuğunu yıkamadı.



En Mantıklısı Acıgöl Görünüyor…



Ak Partinin daha önce Milletvekili adayı sıralamasına koyduğu Gülşehir, Avanos ve Ürgüp’ten bir ismi yeniden listeye koymaması ve geleneği devam ettirmesi durumunda Acıgöl ilçesi AK Partinin ilçelerden aday gösterme geleneğine en uygun ilçe görünümünde. Ak Parti’den önce Refah Partisinin kalesi durumunda olan ve muhafazakar ağırlıkta seçmenlerin büyük oranda yer aldığı Acıgöl ilçesinde kimlerin aday adaylığı başvurusunda bulunacağı ise merak konusu.



Çavuşoğlu’na Adaylık Sözü Verildi mi?….



Bu isimler arasında ilk akla gelen isimlerden biri iki dönem belediye başkanlığı yaptıktan sonra aday olmayan, pek çok kimseye nasip olmayacak bir davranış sergileyen İsmail Çavuşoğlu geliyor.



İddialara göre; Çavuşoğlu’na belediye başkanlığına aday olmaması telkininde bulunuldu ve 2015 seçimlerinde kendisinin Acıgöl ilçesini temsilen Milletvekilliği adaylığı sıralamasında yer verme sözü verildi. Böyle bir sözün kendisine verilip verilmediğini ise Çavuşoğlu’nun kamuoyuna açıklanması bekleniyor.



Bu arada tıpkı önceki 3 dönem genel seçimde olduğu gibi Acıgöl ilçesinden de tıpkı Mahmut Dede ve Murat Göktürk gibi bir sürpriz ismin çıkması da muhtemel görünüyor.



2011 Seçimlerinde AK Parti’ye % 60 Oranında Oy Çıkmıştı….



2011 Milletvekilliği genel seçimlerinde AK Parti 2002 ve 2007 seçimlerinde olduğu gibi yine Nevşehir tarihine önemli bir imza daha attı.



Bu kez Nevşehir ili genelinde yaşayan her 3 kişiden 2’sinin oyunu almayı başaran AK Parti, 105 bini aşan oy sayısıyla ve % 60.44 oy oranıyla en yakın takipçisi MHP’yi üçe katladı. Daha önce iki dönem Recep Tayip Erdoğan’ın genel başkanlığında Nevşehir’den tulum çıkaran AK Partinin 4. döneminde de Nevşehir’den her üç milletvekilini kazanıp kazanamayacağı seçim sürecinin en çok konuşulan konularından biri haline gelecek.


Son genel seçimlere bakıldığında AK Partinin ilimiz genelinden kazandığı oy sayısı ve oranıyla takipçilerinin oy sayısı ve oranları şu şekilde idi;

   Parti Oy Oranı Toplam Oy
1. AK PARTİ –  Adalet ve Kalkınma Partisi 60,44 105.656
2. MHP –  Milliyetçi Hareket Partisi 18,01 31.481
3. CHP –  Cumhuriyet Halk Partisi 16,56 28.939
4. SP –  Saadet Partisi 1,63 2.856
5. HAS –  Halkın Sesi Partisi 0,93 1.623
6. BBP –  Büyük Birlik Partisi 0,89 1.553
7. DP –  Demokrat Parti 0,68 1.180
8. DYP –  Doğru Yol Partisi 0,18 322
9. HEPAR –  Hak ve Eşitlik Partisi 0,16 279
10. EMEP –  Emek Partisi 0,15 262
11. DSP –  Demokratik Sol Parti 0,13 231
12. TKP –  Türkiye Komünist Partisi 0,07 129
13. MMP –  Milliyetçi ve Muhafazakar Parti 0,06 109
14. MP –  Millet Partisi 0,06 108
15. LDP –  Liberal Demokrat Parti 0,03 55

 Acıgöl, En Yüksek Oy Oranı İle AK Partinin Yüzünü Güldürmüştü…


Aynı seçimde Acıgöl ilçesinden yine beklendiği gibi çok yüksek bir oy oranına ulaşan AK Parti bu ilçede % 81 oranında oy alarak rakiplerini adeta darmadağın etti. O seçimde belediye başkanlığının CHP’ye kaptırıldığı Avanos ilçesinde % 46, Milliyetçi Hareket Partili Ahmet Balcı’nın yeniden göreve seçildiği Derinkuyu ilçesinde % 56, Milliyetçi Hareket Partili belediye başkanı Vahdi Arısoy’un başkanlığa seçildiği Gülşehir ilçesinde % 56 ve yine Milliyetçi Hareket Partili belediye başkanı Celalettin Güven’in yer aldığı Kozaklı ilçesinde ise % 46 oy oranına ulaştı. AK Parti Üç dönemdir koltuğunu sallayamadığı belediye başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’nun belediye başkanlığını sürdürdüğü Hacıbektaş’ta ise % 46 oy oranında kaldı.


Çok Sayıda İhtimal Var….


2011 Genel seçim sonuçları ve 2014 Yerel seçim sonuçları da gösteriyor ki; eğer AK Parti her genel seçimde bir başka ilçeden aday gösterme geleneğini bu seçimde de devam ettirecek olursa Acıgöl ilçesini tercih ederse risk almayacak. Ancak Kozaklı, Hacıbektaş ve Derinkuyu ilçelerinden birinden aday göstermesi durumunda ise ister istemez riske girecek.


İstatistikler bir yana bırakılıp Acıgöl dışındaki diğer üç ilçeden aday gösterilmesi durumunda ise adayın o ilçede oldukça güçlü olması göz önünde bulundurulabilecek.


Tabi bütün bu varsayımların dışında AK Parti ilçelerden aday gösterme geleneğini bir yana itip merkezden üç aday gösterebilir, ya da mevcut Ürgüplü Murat Göktürk ile bir dönem daha devam kararı alabilir. Ya da daha önce Milletvekilliği şansı verilen Gülşehir, Avanos ilçelerine tekrar şans tanınabilir. Bir ihtimal daha var ki, Ürgüp’ten Murat Göktürk’ün yerine aynı ilçeden bir başka isim aday sıralamasına konulabilir.


Her ihtimali siyasetin cilvesi olarak değerlendirilebilecek olan tercihler arasında rakamlara ve oy oranlarına bakıldığında Acıgöl ilçesi öne çıksa da, üç dönemdir gösterdiği ilçe adayları ile memleketin büyük bir bölümünü şaşırtmayı başaran AK Parti’nin bu konudaki tercihi en yakın rakipleri Milliyetçi Hareket Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi tarafından da uzun uzun değerlendirilecek görünüyor.