Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Ak Parti kongresinde aday olacağı iddiası partide hareketli saatler yaşattı.

 Davutoğlu ile buluşma
Ak Parti kongresine 48 saat kala, hem parti içi hem de başkent siyasi kulisleri hareketlendi.

Ak Parti liderliği için daha önce ismi geçen ve son 1 haftadır kongrede aday olması yönünde yoğun talepler alan eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın aday olabileceği iddiası kulislere yansıdı.

Ak Parti vekilleri ile yürütülen telefon trafiği sonrasında Yıldırım’ın adaylığı için imza toplanmaya başlandığı kaydedildi. Tartışmalar sürerken, Erdoğan resmi programı çerçevesinde dün öğlen Davutoğlu ile bir araya geldi.


Davutoğlu’nun ardından da Yıldırım ile görüştü. Peş peşe gerçekleşen bu iki kritik görüşmenin ardından, Yıldırım için imza toplanması faaliyeti son buldu. Partililere “Tek aday, tek liste ile kongreye gidiyoruz” bilgisi verildi.

Ak Parti’nin yarın yapılacak kongresi nedeniyle partinin kurucular kurulu üyeleri önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Uzun süredir randevu talebinde bulunan kurucuları Erdoğan öğle yemeği için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne davet etti. Yemeğe yaklaşık 50 kurucu üye katıldı. 


 ‘Birlikte savaşıyoruz’

Edinilen bilgiye göre, yemekte 7 Haziran seçim sonuçları, artan terör ve sokak hareketleri ile 12 Eylül kongresi çerçevesinde partinin yeniden yapılandırılması konuları ele alındı. Görüşmede bazı kurucular mevcut ortamda kongrenin toplanmasının yanlış olduğunu ifade ederek, “seçim sonrasına bırakılması daha doğru olurdu” görüşünü dile getirdi. Erdoğan ise zamanlamaya ilişkin net bir değerlendirme yapmadı. 

Ak Parti kaynaklarının aktarımına göre Erdoğan artan terör olayları ve toplumsal hareketlilikle ilgili değerlendirme yaparken, şunları söyledi: “Herkesin söylemlerine çok dikkat etmesi gereken bir dönemdeyiz. Siyaset, siyasi partiler bugünler için var. Ülkenin birlik ve bütünlüğü için gayret gösterilmeli. Ancak bunun yerine Tayyip Erdoğan’ı merkez alarak bir algı yönetimi yürütülüyor. Bu ülkenin birliği bütünlüğü için konuşulması gerekirken, Beştepe’yi hedef alan açıklamalar yapılmasını, bunun görmezden gelinmesini kabul etmemiz mümkün değil. Terör, Kürt vatandaşlarımızla bağlantılı bir konu değil. Biz Türküyle, Kürdüyle birlikte bir terör örgütüyle savaşıyoruz. ‘Devrimci halk ayaklanması aşamasına geçtik’ dediler. Ama Türkiye halkları buna itibar etmedi. Bunu beklemedikleri için şimdi kendi halklarına baskı yapıyorlar. Bunlarla mücadelemiz sonuna kadar sürecek.”

Kurucular değişim istedi 
15 civarında kurucunun söz aldığı yemekte, 7 Haziran sonuçları değerlendirirken bazı kurucular listelerde, aday tercihlerinde hata yapıldığı görüşünü dile getirdi. “Oy oranımızın düşmesinde etkili olanlar, hatası-yanlışı olanlar değiştirilmeli. Ak Parti fabrika ayarlarına, 2002 ruhuna dönmeli” görüşünün dile getirildiği toplantıda, bazı kurucuların, “Teşkilatlara, ülkenin sorunlarına daha aşina, gerektiği zamanlarda MKYK’da, MYK’da açıkça görüşlerini dile getirebilecek arkadaşlarla takviye şart” diyerek değişim taleplerini açıkça ifade ettikleri öğrenildi.

MİLLİYET