Ak Partiden seçilmiş İl Genel Meclis Üyesi Fatma PARMAKSIZ ve Avanos Belediyesi Meclis Üyeleri Nurcan SEZER, M. Fatih ÇEKGELOĞLU, Orhan TAŞ, Ali SARIYÜREK Ak Parti Nevşehir aday listesi ile ilgili açıklamalarda bulundular. 

Yazılı metinden yaptıkları açıklamaları ve sonunda kendilerine sorduğumuz sorulara verdikleri cevapları yayınlıyoruz.

       1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak olan genel seçimler için açıklanan Ak Parti Nevşehir Milletvekili aday listeleri sebebiyle, aşağıda imzası bulunan Ak Parti mensupları olarak görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmak mecburiyeti duymuş bulunuyoruz. 

Tamamen iyi niyetle yaptığımız eleştirilerimizi kıymetli kamuoyunun bilgilerine arz ederiz:

 

1-      Yıllardır aday belirleme sürecinde teşkilatlarımızın ve halkımızın tercihleri yok sayılmıştır. Temayül, anket, mülakat, STK ve teşkilat görüşleri gibi çalışmalar sözde yapılmakta ama dikkate alınmamaktadır. Örneğin; temayül oylamaları Nevşehir’de, sayımları Ankara’da yapılmaktadır. Kapalı kapılar ardında yapılan sayımların neticeleri gizli tutulmaktadır. Genel merkezden sızan ve yalanlanmayan bilgilere göre 2002, 2007, 2011 ve 2015 yıllarında yapılan tüm temayül yoklamalarında birinci sırada çıkan aday adaylarının hiç birisi listelere girememiştir. Aday tespit süreci şeffaf değildir ve sonuçlarına itibar edilmediği için de göstermeliktir. 

2-      Partimizi ve şehrimizi temsil edecek adaylarımız tabanın sesine kulak tıkanarak, sadece kişisel ilişkiler ve referanslarla belirlenmektedir. Açıkça ifade ediyoruz ki; İl Belediye Başkanı, İl Başkanı ve bir milletvekilinden oluşan gruplaşma bütün partiyi ve şehri adeta esir almış, geleceğine el koymuştur. Genel merkezde sadece bu grubun sözü geçer hale gelmiştir. Bu grup, liyakat ve ehliyet gözetmeden, toplumun genel kanaatlerinin aksine, şahsi ikballeri ve kişisel ilişkileri doğrultusunda genel merkezi yönlendirmektedir. Bugüne kadar partimiz, vatanımız, davamız diyerek katlandığımız sıkıntıların arkasında şehir içindeki bir grubun kişisel ilişkilerinin olduğu artık ortadadır. Üç kişilik bu grubun genel merkezi yönlendirmek suretiyle tüm Nevşehir’e tahakkümünü kabul etmiyoruz. 

3-      7 Haziran 2015 seçimleri sonrasında halkımızın verdiği mesajı iyi okuyabilmek için parti genel merkezimiz çok kapsamlı bir çalışma yapmıştır. Tüm hatalarımızın ve eksiklerimizin tespit edildiğine emin olduğumuz bu kadar detaylı bir çalışmanın sonrasında, eski listenin hiç değiştirilmeden aynen YSK’ya sunulmuş olması bizleri derin bir endişe ve üzüntüye sevk etmiştir. Zira genel merkezin yaptığı takdire şayan çalışmaların sonucu asla bu liste olamaz. Aksini iddia etmek zekamıza hakarettir. İçlerinde toplumun her kesiminin hatta farklı siyasi görüşte olanların bile umutla ve heyecanla beklediği, çok kaliteli isimlerin olduğu 43 kişilik aday adayı listemizden hiç kimseyi almayıp, bir milletvekilliğini kaybetmiş eski listede ısrar etmek ancak “halka zorla dayatmada bulunmak” anlayışıyla izah edilebilir. Halbuki partimiz doğru aday listesi ile seçimlere girse 3-0 yapacak imkanlara fazlasıyla sahipti.

Eski listede ısrar etmek “biz kimi aday gösterirsek ona oy vereceksiniz” demektir. Halkımızla inatlaşmaya girmektir. Diklenmektir. Bilelim ki ne bizler ne de hemşerilerimiz kurşun asker değiliz, emir eri değiliz.

Adeta partimize kendi elimizle sabotaj yapılmaktadır. Bu eski listeyi tabanımıza anlatmamız ve savunmamız mümkün değildir.

Ana hatlarıyla izah ettiğimiz bu sebeplerle, kuruluşundan bu yana gönül verdiğimiz, inandığımız, yüreğimizi ortaya koyduğumuz partimize dair eleştiri hakkımızı kullanıyor ve partimizin hatasını telafi etmesini talep ediyoruz.

28 Eylül 2015 tarihine kadar bu listenin düzeltilme yolları hala mevcuttur. Aday adayı listemiz içinden, Nevşehir’i çok ilerilere götürecek, başarılara imza atacak başkaca kaliteli ve marka olmuş isimler vardır. Geliniz hatamızdan dönelim, aday listemizde gerekli değişiklikleri yapalım. Yanlışta ısrarcı olmayalım. İlimize yazıktır.

Halkımızın, partimizin gerçek ve samimi görüşlerinin, daha önemlisi Hak ve Adaletin gereği olan bu düşüncelerimizin dikkate alınmasını, aksi halde en büyük zararı gene Nevşehir’in ve partimizin göreceğini belirtmek istiyoruz. Bu açıklamamız parti yönetimine ve kamuoyuna gönderilmiş bir çığlık olarak kabul edilsin. Çünkü yapabileceğimiz başka hiçbir şey kalmadı.

Allah (c.c.), memleketimizin ve partimizin yolunu açık etsin.

Kamuoyunun ve partimizin takdirlerine saygılarımızla arz ederiz. 

 SORU : Fatma Hanım, yazılı metni siz okuduğunuz için size soruyorum. Bu açıklamalarınızla partinizden istifa mı etmiş oluyorsunuz?

CEVAP : Ne münasebet! Hiç öyle bir şey dedik mi? Ak Parti mensupları olarak burada bulunan arkadaşlarımızla birlikte partimize yapıcı eleştirilerde bulunduk.

SORU : Ama bu kadar sert eleştiriler partiye yapılır. Siz basına yapmış oluyorsunuz. Bu partinizi yıpratmak olmaz mı?

CEVAP : Bu noktaya gelene kadar partimize her düzeyde söyledik. Ama çıkan listeyi görünce, partimizin söylediğimiz hiçbir şeyi dikkate almadığını gördük. Onun için kamuoyu ile görüşlerimizi bu yolla paylaşmayı uygun bulduk. Belki o zaman partimiz daha dikkate alır diye düşündük. Dost yeri geldiğinde acı söyler. Biz partimize dostuz. İyiliğini istiyoruz. Onun için hatalarını söylemek onu yıpratmak değil, düzelmesi için uyarmaktır.

SORU : Kimi temsilen bunları söylemiş oluyorsunuz?

CEVAP : Şu an karşınızda olan kişiler olarak söylüyoruz. Metnin altında imzası olan kişiler olarak. Ama emin olunuz ki bizim söylediklerimiz tüm Nevşehir’in Ak Partili pek çok mensubunun hisleri, düşünceleridir. Farkımız onlar söyleniyor, fısıldaşıyor ama biz açıkça buradan söylüyoruz. İçlerinden herkesin “doğru diyorlar” dediğini duyar gibiyiz. Çünkü biz halkız ve ne konuşulduğunu ne söylendiğini hatta ne düşünüldüğünü yaşıyoruz. Eyyamcılık, poh pohculuk yapmıyoruz.

SORU : Peki sizi partiden atarlarsa?

CEVAP : Doğru olduğunu düşündüğümüz eleştirilerimiz için mi atacaklar. Eleştiri yapamaz mıyız? Kemal Bey, partimiz din değildir.  Yöneticilerimiz, peygamber değildir. Bizler de fanatik, militan kişiler değiliz. Hatalı gördüğümüz partimiz bile olsa yeri gelince onu da eleştiririz. Kendi içimizde defalarca teşkilatımıza söyledik dikkate alınmadı. Önemi sebebiyle şimdi kamuoyunun bilgisine eleştirilerimizi sunuyoruz. Çünkü “böyle bir liste çıkıyor da siz ne yapıyorsunuz?” baskısını da haklı olarak halkımız bize yapıyor. Susalım mı? Ne yapalım partiye söyledik dinlemediler deyip, partiyi yıpratmayalım deyip kenara mı çekilelim. Biz sadece sonuna kadar mücadeleden yanayız. Ayrıca kimi nereden atıyorlar Kemal Bey. Bizler, diğer tüm Ak Partililer kadar bu partinin asli mensuplarıyız. Partinin sahibi millettir. Sayın Cumhurbaşkanımız bile bu partinin sadece kurucusu ve lideridir. Sayın Başbakanımız bile sadece Genel Başkanıdır. Sahibi millettir. Yani bizim yerimiz burasıdır.

SORU : Gene de sizi atabilirler bence.

CEVAP : Partimiz de olgunlaştı Kemal Bey. Çocukluk çağı hastalıklarını bence atlattı. Öyle yapsalar bile yargı yolları var. Sonuna kadar mücadele ederiz ve biz sadece partimizin iyiliği için eleştiri hakkımızı kullanıyoruz. Ayrıca böyle bir korkuyu da duymamıza gerek yok. Çünkü biz siyaseti sadece topluma hizmet vermek için bir yol olarak görüyoruz. Şahsi bir beklentimiz yok. Buradan önümüz kesilmeye çalışılırsa hemen pes etmeyiz ama siyaset dışında pek çok başka hizmet yolu olduğunun da farkındayız.

SORU : Peki şimdiye kadar niye bunları söylemediniz?

CEVAP : Hep partimiz içinde eleştirilerimizi dile getirdik. Ufak tefek hataları, eksikleri bu kadarı yönetimlerde olur diye gördük. %100 içimize sinmese de zaten herkesin tam gönlünce olmaz dedik. Eksiği, noksanı ile partimiz, vatanımız, davamız diyerek alınan kararların arkasında olduk. Toplumdan destek istedik. 7 Haziran 2015 seçim listesi doğrusu hiç kimseyi tatmin etmemişti ama Genel Merkez tesir altında da kalmış olsa bir kere bu kararı almış. Ne yapalım, çalışalım, destekleyelim dedik. Rıza gösterdik. Ama hata bir kere yapılır. Bunun üzerine 2-1 olmuş listeyi tekrar ve aynı sıra ile önümüze koyarsanız, kusura bakmayın biz de bu açıklamayı yaparız. Mesele budur.

SORU : Bu kadar tepki olduğunu söylüyorsunuz. O zaman niye sizlerden başkasını biz duymuyoruz?

CEVAP : Bu soruyu da bizim dışımızda eleştiri yapan, söylenen fısıldayan kişilere sorun. Onlar vicdanlarında cevaplasınlar. Kemal Bey sadece yaptıklarımızdan değil, yapmamız gerekirken yapmadıklarımızdan da sorumluyuz. Bizler en çok lüzum duyulan zamanda iyi niyetle eleştiri yapmış olduk. Hepimizin iyiliği için, o kadar.

Haber : Kemal Çelik