Sevgili Avanos’lular ,

Seçim öncesi yasal prosedür gereği ÖDP den istifa edip CHP ye üye olan İsmet İnce’nin, ÖDP ile hukuki bağının olmadığı gibi, yıllardır birlikte savunduğumuz yerel yönetim anlayışı ve ÖDP örgütüyle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur.

Evet, Necip Fazıl ne güzel söylemiş “ Yola çıktıklarını yolda bulduklarınla değişirsen, hem yolunu hem de dostunu kaybedersin. “

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ÖDP Avanos İlçe Örgütü Başkanı

F.Metin Çengel

ÖDP AVANOS İLÇE BAŞKANI METİN FAİK ÇENGEL'İN BAŞKAN İNCE'YE GÖNDERDİĞİ MEKTUP




ÖDP Avanos İlçe Başkanı Metin ÇENGEL  Basın açıklamasında bulundu


ÇENGEL açıklamasında;

Sevgili Avanos’lular ;

 

     27 / Mart / 1994 tarihinde yapılan yerel seçim öncesi; sol, sosyalist ve sosyal Demokrat düşünceye sahip bireyler bir araya gelerek; bize sunulan seçenekle yetinmeyeceğiz.  “Başka bir hayat, başka bir yönetim metoduyla mümkündür “ şiarıyla, Avanos’ta yeni bir oluşum ve şeçenek oluşturduk.

  “ Katılımcı, çoğulcu, şeffaf, denetlenebilir, halkın belediye de söz, karar ve yetki sahibi olacağı, halkçı ve demokratik belediyeciliği; Avanos’ta yaşayan tüm kesimlerin temsil edileceği ve demokratik bir şekilde kurulacak olan AVANOS KENT MECLİSİ ile hayata geçirecektik.  Bu anlayışla, bağımsız aday ve ÖDP çatısı altında katılmış olduğumuz dört seçimde halk bize iktidarı vermedi ama vermiş oldukları oylarla onurlandırdı.

     Sol’un çok adayla seçimlere katılması ve seçimlerin kaybedilmesi,  başta sol kamuoyu olmak üzere yoğun tepkilere neden oldu.

     Halktan gelen talep ve tepkiler sonucu; 2014 yerel seçimlerine,  CHP İlçe Örgütü ile belli bir program ve ilkelerle,  CHP çatısı altında seçimlere katılma kararı alındı.  İnsan doğasına en uygun olan “ Doğrudan Demokrasiyi “ hedefleyen bir yöntemle; seçmenlerin katılımıyla adayımızı belirledik.  Aday belirleme yöntemimiz; seçimi kazandığımızda nasıl bir yönetim metodu uygulayacağımızı göstermenin ipucunu vermekle beraber, Türkiye de örnek bir model olarak da gösterildi.  Geleneksel, kişiye bağlı yönetim anlayışından, seçim sürecinin başından itibaren ayrışıyorduk.

 

     Yerel Seçimi, az bir farkla da olsa kazandık. Yıllardır savunduğumuz ve seçimlerde Halka deklere ettiğimiz yönetim metodunu uygulamak için halk bize fırsat verdi. Esas görev ve sorumluluğumuz yeni başlıyordu.  Başarmalıydık.  Sadece seçimi kazanmak bizi tatmin etmemeli.  Bizler başarılı olduğumuz zaman tatmin oluruz.  Eğer başarı yoksa kazandığın anda kaybedersin.  Başarmanın yolu ise, birliktelikten ve takım çalışmasından geçer. Başarılı olmak için seçilenler ve siyasiler; Avanos’a ve seçmene karşı, büyük bir sorumluluk taşımalı ve sorumluluğunun gereğini yapmalıydı.  

     Seçimden sonra ne yazık ki; aynı düşünceyi ve yerel yönetim anlayışını savunduğumuz, kırk yıllık arkadaşımız olan Belediye başkanı İsmet İnce tarafından hiç bir adım atılmadı.  Halka mahcup olmamak ve başarmak için; şahsım ve seçim sürecinde ki arkadaşlar adına; hiç bir şahsi beklentimiz olmadan ne yapacağız, nasıl yapacağız konularını tartışarak bir yol haritasının belirlenmesi için kendisiyle, Mayıs ve Haziran aylarında üç kez konuştum.  Hiç bir karşılık alamadım.  Söz uçar yazı kalır misali Ek’te bulunan 17/ Kasım /2014 tarihli mektubu yazdım.  Yanıt alamadım.  Tüm iyi niyetli çabalarımıza karşın bir türlü bir araya gelip, konuşup yol haritamızı belirleyemedik.  Seçim ittifakının sinerjisinden yararlanamadık.  Kırk yıllık arkadaşlarının yüzlerine karşı bir açıklama yapmadan bilinçli bir şekilde uzaklaştı.  Buna da ne yazık ki, gerekçeler oluşturacağım diye yalanlar üretti.  Herkes bir şeyler istiyormuş, Yasal olmayan şeyler isteniyormuş, kalabalık toplantılara gelmezmiş sert eleştiri olurmuş, yanlış anlaşılırmış yani mış, mış.  Keşke bu toplantıları Belediye başkanı düzenlese halkımızın huzurunda gözlerimize bakarak konuşabilseydik.  Yazık, katılımcılığı ve çok sesliliği savunurken demek ki; hiç bir zaman samimi olmamış, takiye yapmış.  İddia ettikleri doğruysa kaçmayacak tam aksine kim ne istiyorsa, üzerine gidecek ve konuşacak.  Bizler, savunduğumuz düşünce itibarıyla şeffaf ve Demokrat insanlarız.  Halkın huzurunda da her şeyi konuşabiliriz.  

Şair Adnan Yücel ne güzel söylüyor.   “  Saraylar saltanatlar çöker, kan susar bir gün, zulüm biter.  Menekşeler de açılır üstümüzde, leylaklar da güler.   Bugünlerden geri ye, bir yarına gidenler kalır, bir de yarınlar için direnenler…

       Sevgili  Avanos’lular ,

      İnanın ki; halka ve İlçemize karşı sorumluluğumuz olmasa, inanç, iddia ve ruhumuzu kaybetmiş olsak, boş verir bırakırız.  Biz de vebal taşıyoruz.  Sorumluluk taşıyoruz.  Olanaklarımız ölçüsünde sorumluluğumuzun gereğini yerine getireceğiz. Dün olduğu gibi bugün de Avanos halkının yanında olmaya devam edeceğiz.  Önümüzde ki günlerde basın ile uzun bir söyleşim olacak.  Eleştiri, öz eleştiri ve şeffaflık adına belki demokrasiye katkımız olur.

      Sevgili Avanos’lular ,

     Belediye başkanı İsmet İnce’nin on beş aylık tutum ve faaliyetinin; yirmi yıldır aynı kulvarda savunduğumuz yerel yönetim anlayışı ile hiç bir ilgisi yoktur.  Eski yönetim anlayışının yani, kişiye bağlı, ( katılımcılık ve çoğulculuktan uzak o’nun mekanizmaları yaratma niyetinde olmayan ) biraz güler yüzlü ama başarılı olup olmadığını kamuoyunun takdirine bıraktığım eski geleneksel anlayışın devamıdır.  Yıllardır savunduğumuz “ Başka bir yönetim metodu ile başka bir Avanos mümkündür” şiarıyla, hiç bir ilgisi yoktur.

       Sevgili Avanos’lular ,

Seçim öncesi yasal prosedür gereği ÖDP den istifa edip CHP ye üye olan İsmet İnce’nin, ÖDP ile hukuki bağının olmadığı gibi, yıllardır birlikte savunduğumuz yerel yönetim anlayışı ve ÖDP örgütüyle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur.  

Evet, Necip Fazıl ne güzel söylemiş “ Yola çıktıklarını yolda bulduklarınla değişirsen, hem yolunu hem de dostunu kaybedersin.  “

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ÖDP Avanos İlçe Örgütü Başkanı

F. Metin Çengel

 

17  KASIM  2014  TARİHİNDE  GÖNDERDİĞİM MEKTUP  

 Sayın:  İsmet İnce,                                       17/ Kasım / 2014    -    AVANOS

Avanos Belediye Başkanı,

 Seçim ittifakının bir tarafı veÖDP İlçeBaşkanı olarak;  Belediye Başkanı olduğunuz günden bugüne kadar geçen, yaklaşık sekiz aylık sürede ki, tutum ve davranışınız bu yazıyı yazmamı gerekli kıldı.

        İlişkiler,mevcut haliyle devam ettiği sürece de;  Avanos’ta yapılanlar ve Avanos’un sorunları konusundaki düşüncelerimizi, şahsım ve arkadaşlarım adına, muhataplarıyla ve halkımızla yazılı olarak paylaşacağız. Hiç değilse tarihe belge teşkil edecek yazılı kültürü başlatmış oluruz.

Sayın: İsmet İnce,

       Göreve geldiğiniz günden sonra ittifak yapan partiler ve seçim sürecinde emeği geçen arkadaşlarla, bilinçli bir şekildeilişkinizi kestiniz. Acı olan da;  bu insanların yüzlerine karşı hiçbir şey söylemeden,bu insanlar için gerçekle ilgisi olmayan ifadeler kullanarak,  haksızlığınızı haklı kılmaya çalıştınız.Gerçek ya da uydurulmuş hiçbir gerekçe, yıllardır birlikte olduğunuz ve seçimde emeği geçen insanlarla bir araya gelmeye engel olamaz. Tamaksine, bir sorun varsa bunları görüşmek için bir araya gelmemizi ve toplanmamızı siz istemelisiniz.Hiç bir adım atmadınız.Buna karşın; hiçbir çıkar ve beklentisi olmayan bizler; Avanos’a ve Halkımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek için, Temmuz ayına kadar yaklaşık üç ay sizinle diyalog kurmaya, Avanos için ne yapacağımızı ve nasıl yapacağımızı tartışmak üzere, seçim sürecindeki arkadaşlarla toplanmamız gerektiğini ısrarla söyledik.Bu toplantılara sıcak bakmadınız. Bizim dışımızda; Edip Akbayram vebazı arkadaşlar, toplanmamız ve biraraya gelmemiz, konuşmamız için iyi niyetle girişimde bulundular. Bunları da kabul etmedin.

         Toplantı yapmakla ne istiyorduk?

         İttifakın bileşenleriyle, Belediye Başkanıyla, Meclis Üyeleriyle bir araya gelelim. Çünkü başarı, uyumlu bir birliktelikten ve takım çalışmasından geçer. Avanos’un sorunlarını ve neyi nasıl yapacağımızı tartışalım.Yol haritamızı çıkartalım.Yıllardır savunduğumuz  “ Katılımcı, Çoğulcu, Şeffaf, Demokratik ve Halkçı “ Belediyecilik anlayışıyla,   “ Başka Bir Avanos’u “  inşa edelim. Türkiye’ye örnek olalım. Halka ve tarihe karşı sorumluluğumuzu yerine getirelim, istedik.(Bunu şahsınıza da üç kez ifade ettim.)

        Bizim Misyonumuz;  bir yandan, Avanos’un ve Avanos’ta yaşayan insanların sorunlarına çözüm bulmakken,

Diğer yandan;  Türkiye’ye örnek gösterilen ittifakı, genişleterek kalıcı kılmak ve yeni bir kültür, yeni bir geleneği başlatmaktır.Bizleri, diğer - kişiye bağlı - yönetimlerden de ayıran temel anlayışta budur.Bu anlayışla geleceğin temelini atmalıyız. Gelecek bu temel üzerinde yükselmeli.Kendimizi, örgütlerimizi aşarak bu temele harç olmalıyız.Bizim hiçbir zaman İyi bir Belediye Başkanı seçelim, bizim adımıza, bizi (halkı ) o yönetsin diye bir anlayışımız olmamıştır. O zaten mevcut yönetim anlayışının devamı olur ki; bizler, yıllardır niye kafa yorduk,  niye emek harcadık?

         Yıllardır savunduğumuz, halka deklere ettiğimiz düşüncelerimizde samimiysek, kimse kimseyi ötekileştirmeden, görev süremizin sonuna kadar BİZ  olmalıyız.Başarı da ancak bu anlayışla gelecektir. Başarının yolu örgütlü ve bir arada olmaktan geçer.Hiç bir kişisel ya da kişiselleştirilmiş sorun, Avanos’tan ve değerlerimizden önemli değildir.İnsanlar, birbirlerini sevmek zorunda değil ama, Avanos için bir araya gelmek zorundadır.

 Avanos için defalarca attığımız adımlara karşılık alamadık.Bu İlçenin Belediye Başkanı olarak geç te olsa o adımıartık siz atmalısınız.En kısa zamanda seçim sürecinin isimli isimsiz kahramanlarıyla bir toplantı düzenlemeniz dileğiyle…

Başarılar dilerim.

ÖDP İLÇE BAŞKANI

F.Metin  Çengel