Avanos MHP Belediye Başkan Adayı Mustafa KILIÇ 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesinde, öncelikli projelerinin detaylarını şu sözlerle ifade etti;

AVANOS SPORTİF KAMP MERKEZİ

(AVANOS SPOR KOMPLEKSİ VE SOSYAL YAŞAM ALANI)

MEVCUT DURUM: İlçemizdeki otellerin bireysel gayretleri ile, bölge turizm yoğunluğunun az olduğu dönemlerde boş yatak kapasiteleri doldurulmaya çalışılmaktadır. Özveriyle yapılan bu bireysel çalışmalar gerek alt yapı eksikliği gerekse de uygun alanların belediyece belirlenememesinden kaynaklanan nedenlerden dolayı bu alanda yapılanlar Avanos için gerektiği şekilde katma değer oluşturamamış ve beklentileri karşılayamamıştır.

 

ÇÖZÜM YOLU: Avanos – Çavuşin arasındaki eski kum ocakları mevkiinin kamp merkezi haline dönüştürülmesi planlanmaktadır. Suni göller, koşu ve bisiklet parkurları, spor alanları, rekreasyon alanları, engelliler için sportif aletler, açıkhava sineması, eğlence alanları v.s. gibi birimlerin bulunacağı bu alan, belediye ve özel işletmeler işbirliği ile sadece bölgenin değil ülkemizin en önemli kamp merkezlerinden birisi olacaktır. Oluşturulacak alan vatandaşlarımıza da hizmet sunarak, bölge insanının sportif ve sosyal faaliyetleri için uygun alanlar oluşturulmuş olacaktır. Mevcut boş alanın, ülkemizin ve yurt dışındaki 1.lig takımlarına hizmet edebilecek kapasite ve kalitede kamp merkezi haline dönüştürülmesi sağlanacaktır. Kamp dönemi dışında bu merkezde sosyal ve kültürel amaçlı etkinlikler de yapılarak, yerli ve yabancı toplantı guruplar için açık hava toplantılarına ev sahipliği yapabilir sosyal tesisler olarak faaliyet gösterecektir.

 

PROJE AMACI: Avanos – Çavuşin arasındaki atıl olan eski kum ocakları mevkiinin,  kamp merkezi haline dönüştürülmesi sağlanacaktır. Bilindiği gibi Kapadokya bölgesi; futbol takımlarının yaz dönemlerinde kamp yapmak için tercih ettiği bir bölge olmakla birlikte maalesef yeterli alt yapıya sahip de değildir. Planlanan proje ile bu ihtiyaçların tamamını karşılayarak, Avanos’a ve bölgemize turizm sezonu haricinde de faaliyet kazandırmak ve Avanos’un adının birçok farklı alanda anılmasını sağlamak amaçlanmaktadır.

 

SONUÇ ve HEDEF: Sonuç olarak, atıl olan bu bölge ülke çapında ses getirecek kamp merkezine haline dönüşmüş olacaktır. İlçemizdeki ve bölgemizdeki turistik tesisler için yeni kaynaklar oluşturulmuş ve bölgenin konaklamasının düşük olduğu dönemlerde doluluk oranları ve kârlılıkları artırılmış olacaktır. Yılın 12 ayı kesintisiz çalışan, üreten ve kazanan bir Avanos hedeflenmektedir. Bu sayede Avanos genelinde küçük – büyük bütün işletmelerin, cazibe merkezi haline gelen bir ilçede yıl boyunca kazanç ve istihdam sağlamaları hedeflenmektedir.

AVANOS BELEDİYE TOPLU KONUTLARI

MEVCUT DURUM: Geçen sürede çevre il ve ilçelerde ardı ardına yapılan TOKİ evlerinin uygulamadaki yanlışlıklarına rağmen TOKİ yapılan bölgelerdeki ev kiralarının ve arsa bedellerinin fahiş artışına engel olduğu ve birçok kişinin de ev sahibi olduğu görülmektedir. Bu süreci belkide en zararla kapatan ve zarara uğrayan yer ise Avanos olmuştur. İktidar partisinin bütün gücüne sahip olduğu bilinen Avanos yönetimi yapılaşmada yolda kalmış ve bir türlü Avanos’u toplu konutlara kavuşturamamıştır. Avanos’ta yapılamayan toplu konutlar; ilçemizdeki yanlış imar uygulamalarının da etkisi ile ev kira bedellerinin giderek artmasına neden olmuştur.  Kendimize şunu sormak lazım diye düşünüyorum; eğer Avanos’a fazla değil 5 sene önce bir toplu konut yapılsa idi bu gün Avanos’taki kiraların pahalılığından, ev için ufak bir arsanın evin kendi bedeli kadar ediyor olduğundan bahsedilebilir miydi? Bu soruları aslında peş peşe çoğaltmak da uzun uzun konuşmak da çok kolay ama artık soruları çoğaltmanın ve durmak için zamanının olmadığının Avanos farkında ve bizde çözüm yolunu göstermenin Avanos’un çıkarına olanını anlatmanın zamanı geldiğine inanıyoruz.

 

ÇÖZÜM YOLU: Bu gün gerçekleştirilen TOKİ evlerinin yapımı, T.C. Başbakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından ihale yolu ile müteahhitlere yaptırılmaktadır. “TOKİ EVLERİ” için gerekli büyüklükte ve vasıftaki arsa belediyeler tarafından T.C. Başbakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na verilmektedir. Arsa üzerine uygun projeler hazırlandıktan sonra da ihale edilerek inşaatı gerçekleştirmek üzere müteahhide verilmektedir. İşi yüklenen müteahhitte belli bir ücret karşılığında TOKİ evleri yapmaktadır. Bu gün Avanos şartlarında toplu konut olarak inşa edilecek bir dairenin TOKİ’ye maliyeti 60 ila 70 bin TL arasındadır. Arsasını belediyenin temin ettiği, müteahhidin de 60-70 bin TL’ye teslim ettiği evleri TOKİ vatandaşa 110-120 bin TL arasında satmayı planlamaktadır. 

Özetlemek gerekirse; Avanos Belediyesi arsa verecek, TOKİ, Avanos Belediyesi’nden aldığı arsalar üzerinde belirlenen projeleri ihale edecek, müteahhit yapacak ve vatandaş da bunun parasını belli taksitlerle ödeyerek ev sahibi olacaktır.

Peki biz ne yapmayı planlıyoruz?

- Öncelikle Avanos’un zamanını ve Avanoslunun parasını boşa harcatmamak istiyoruz bu nedenle madem arsa belediye tarafından verilecek neden TOKİ ile yapalım bu işi Avanos Belediyesi kendi imkanları ile Avanos’a Belediye Toplu Konutlarını yapabilecek duruma getireceğiz. Bahsi geçen “belediye konutları” günümüzde zaten yapılmaktadır. Bunlara örnek olarak; Adana – Ceyhan Belediyesi (MHP) ve hemen yanımızdaki Kozaklı Belediyesi (AKP), Derinkuyu Belediyesi (MHP) Toplu konutlarını gösterebiliriz.

 

PROJE AMACI: Bu projemiz sayesinde Avanos Belediyesi Toplu Konutları, Avanos Belediyesi imkanları ile yapılacak ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın daha uygun fiyatlara daha güzel bir projeyle ev sahibi olması sağlanacaktır.

 

SONUÇ ve HEDEF: Gerçekleştirilmesi planlanan Toplu Konut projesi ile Avanos’un temel ihtiyaçlarının çözümlenmesi ve belediyenin üzerine düşen sosyal sorumluluğunu yerine getirmesi hedeflenmektedir.