CRI TÜRK'te Elif Sevil Orhanlı'nın hazırlayıp sunduğu "Haber Artı" programına katılan Prof. Dr. Mazhar Bağlı, muhalefetin bir tıkanma yaşadığını, proje üretip, yeni bir vizyon ortaya koyamadığını söyledi. 

Abdullah Gül'ün muhalefetin çatı adayı olmasını değerlendiren Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, "Gül'ün olası Cumhurbaşkanlığı adaylığını zayıf görüyorum" dedi.

Gül'ün adaylığının CHP tabanında da hoş karşılanmayacağını belirten Prof. Dr.  Mazhar Bağlı şunları söyledi:

"Muhalefet, ittifak edilen bir aday çıkarma niyetinde. Abdullah Gül üzerinde bu kadar çok durulmasının sebebi, Tayyip Erdoğan'a rakip olabilecek birinin yine aynı siyasi gelenekten ve aynı çevreden gelen bir isim olması düşüncesinden kaynaklanıyor.

CHP, Gül'ün adaylığı için siyasi ve ideolojik kaygılarla bir yandan olmaz derken diğer taraftan olması için gayret ediyor. Bu paradoksal durum, siyasi olarak proje üretememekten, vizyon belirleyememekten kaynaklanıyor. Abdullah Gül'ün adaylığının CHP tabanında da hoş karşılanacağını düşünmüyorum.

Siyasi aktörler ve siyasi hareketler iddia sahibi olmalıdır. Ülkedeki tüm kesimleri kuşatacak bir iddianız yoksa insanların size itibar etmesi pek mümkün değil. Bu durum ciddi bir siyasi iddia kaybı getirir. CHP'nin yıllardır halk katında iktidar olacak kadar oy alamamasının sebebi, siyasi iddia kaybından kaynaklanıyor. CHP'nin bir iddiası, tezi, ortaya koymak istediği bir projesi yok gibi duruyor. Bir başkası üzerinden iddianızı idame ettirmek, siyaseten pek mümkün değil. Kendi iddianızı halka anlatmak ve benimsetmek konusunda çaresizlik içindeyseniz, insanlar sizi çare olarak görmez."

Bağlı: "Meral Akşener Şişirilmiş Bir Siyasi Aktör"

"7 Haziran seçimlerindeki mekanizmanın HDP'yi şişirip, nasıl önemli bir siyasi aktör haline getirdiğini iyi biliyoruz. Kürt meselesinin demokratik şekilde çözülmesi için HDP'inin güçlü bir aktör olması gerektiği vurgulandı. Seçim sonrası güçlü, demokratik bir HDP değil güçlü bir terör mekanizmasının devreye sokulduğunu gördük.

7 Haziran'da HDP'yi güçlü demokratik siyasi aktör olarak göstermeye çalışan mekanizma, bugün İYİ Parti, CHP ve HDP'yi dinamik güç olarak göstermeye çalışıyor. Bu planın başarılı olacağını düşünmüyorum. Çünkü 7 Haziran'da bu argümanları kullanan güç, 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulundu ve yenildi. Aynı dinamizmi, gücü ve motivasyonu bugün bu siyasi aktörlere sunabilmesi mümkün görünmüyor. Bu yenik güç şimdi Meral Akşener'i parlatmaya çalışıyor. Bu güç 15 Temmuz darbe girişiminde bulunup yenilmeseydi, bugün Meral Akşener'i güçlü bir siyasi figür haline getirebilirlerdi. Bu artık mümkün değil dolayısıyla dağ fare doğuracak.

Türk toplumunda FETÖ ile HDP-PKK çevreleriyle bağlantılı olan yapılar, siyaseti ve siyasetin gidişatını etkileyecek konumda değiller. Bürokratik varlıkları olabilir ancak toplumsal dinamikleri ve toplumsal algıyı yönlendirmeye muktedir olamazlar. Toplum bu iki kesimi, negatif tarafa mahkûm etti. Bu yapıların bir daha meşruiyet kazanması mümkün değil."

Kaynak: http://www.criturk.com/haber/ozel-haber/mazhar-bagli-abdullah-gulun-adayligini-zayif-goruyorum-54479