Eroğlu Nevşehir e Geldi...

Veysel Eroğlu; “Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye’nin AB uyum sürecinde yavaş kalıyor…”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve AB ortaklaşa etkinliği olarak 10-11 Eylül 2013tarihlerinde Kapadokya’da gerçekleştirilecek olan “Ayrımcılık Konulu Diyalog ForumuOrman ve Su İşleri Bakanı  Veysel Eroğlu’nun katılımıyla Avanos Hilton otelde  bugün başladı.

 

TBMM’nin AB üyelik müzakereleri sürecine ilişkin rolünü azami seviyeye çıkarmayı hedefleyen “Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi”nin bir etkinliği olan Foruma; TBMM ve AB üyesi ülkelerin milletvekilinin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum temsilcileri, kamu denetçiliği kurumu temsilcileri, akademisyenler ve gazeteciler katıldı.

 

Forumun açılış konuşmaları; TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Proje Lideri Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu ile Orman ve Su İşleri Bakanı  Veysel Eroğlu tarafından gerçekleştirildi.

 

Konuşmasında; bu tür uluslararası toplantıların karşılıklı önyargıların ortadan kalkması açısından çok önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu; “ayrımcılık” kavramının bizim kültürümüzde yer almadığını belirtti. Türkiye’nin AB uyum süreci konusunda son derece kararlı ve azimli şekilde ilerlediğini söyleyen Bakan Eroğlu, “aynı duyarlılığı AB tarafında da görmek istiyoruz, ancak ne yazık AB ülkeleri bu konuda son derece yavaş” dedi.

 

AB Uyum Komisyonu Başkanı  Tekelioğlu konuşmasında; “Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde dönem dönem tıkanıklık yaşansa da bizim vizyonumuz belli, yolumuz belli. Ancak AB ülkelerinin bizim üyelik sürecimizi kendi iç siyasetlerine konu etmesi, kabul edilemez. Biz reform sürecine her halükarda devam edeceğiz, müzakereler açılması bizim motivasyonumuzu arttırır. Diğer yandan, Avrupa’da artan ayrımcılık ve nefret söylemleri endişe verici. Kanunla, yasakla değil ancak toplumsal mutabakat ve hoşgörüyle ayrımcılık konusunda mücadele edebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

10-11 Eylül 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan forum esnasında katılımcılar; Türkiye ve AB’de Ayrımcılığın ÇerçevesiTürkiye ve AB’de Ayrımcılıkla Mücadele KanunlarıKapsayıcı Vatandaşlık: İnsan Haklarının Rolü ve Medyada Ayrımcılık konularında görüş alışverişinde bulunacaklardır.

Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi:

 

TBMM ve AB tarafından ortaklaşa yürütülen ve TBMM ile AB’ye üye ülkelerin parlamentolarındaki milletvekilleri arasındaki diyaloğu geliştirmek amacıyla Ocak 2012’den bu yana devam etmekte olan proje, Türkiye’deki sivil toplumun siyasi hayata katılımını güçlendirecek daha iyi yapılandırılmış ve donanımlı siyasi kanalların kurulmasını sağlayarak Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki bilgi ve anlayışın geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Projenin bu hedefine ulaşabilmesi için altı sempozyum, üç diyalog forumu, iki uluslararası yaz kampı ve değişim ziyaretleri gerçekleştirilmektedir.











Ocak  2012’den bu yana devam etmekte olan proje,Türkiye’deki sivil toplumun siyasi hayata katılımını güçlendirecek daha iyi yapılandırılmış ve donanımlı siyasi kanalların kurulmasını sağlayarak Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki bilgi ve anlayışın geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Projenin bu hedefine ulaşabilmesi için altı sempozyum, üç diyalog forumu, iki uluslararası yaz kampı ve yirmi yedi değişim ziyareti planlanmıştır. Bu etkinliklerden; Göç Yönetimi Sempozyumu 7-8 Haziran 2012 tarihlerinde Hatay’da, Uluslararası Yaz Kampi 10-12 Temmuz 2012 tarihlerinde Istanbul ve Edirne’de, Kültürler Arası Diyalog Forumu 25-26 Eylul 2012 tarihlerinde Mardin ve Urfa’da, Hoşgörü Sempozyumu 26-27 Kasım 2012’de Viyana’da, Terör Sempozyumu 16-17 Şubat 2013’te Antalya’da, İyi Yönetişim Sempozyumu 29-30 Nisan 2013’te Berlin’de, AB-Türkiye İlişkileri: Geleceğe Yönelik Beklentiler Sempozyumu 27-28Mayıs 2013’te Van’da ve Gençlik, Demokrasi ve Değişim Konulu Parlamentolar Arası Yaz Kampı 3-5 Temmuz 2013 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirilmiştir.