Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Yusuf Tekin önerdikleri başkanlık sisteminde, meclisin hükümete, hükümetinde meclise karışmadığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin katı olarak uygulandığı modelin öngörüldüğünü söyledi. Tekin, “Yasama ile yürütme ayrılsın herkes kendi işini yapsın diyorsak, o zaman önereceğimiz şey başkanlık sistemidir” dedi.
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Yusuf Tekin, AK Parti Genel Merkezi tarafından Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde  gerçekleştirilen “Türkiye’de Başkanlık Sistemi” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı toplantıda, Bakan Yardımcısı Tekin, katılımcılara, gündemdeki yerini sürekli koruyan Başkanlık Sistemini anlattı. Türkiye’nin siyasi yönetim biçimi olan parlamenter sistemin geçmişte yaşattığı sıkıntılara değinen Doç.Dr. Yusuf Tekin, başkanlık sistemini de, en başta vesayeti ortadan kaldırmak için istediklerini belirtti.

PARLAMENTER SİSTEMLE TÜRKİYE KOALİSYONLARLA KARŞI KARŞIYA KALACAK

Seçimlerin, özgür ve demokratik yapılsa dahi, parlamentoda çok sayıda partinin yer aldığını ve bununda, yönetim boşluğu ile birlikte belli bir süreden sonra istikrarsızlığa neden olduğunu belirten Tekin, “12 Eylül darbesini yapanlar şunu söylemişler, ‘Türkiye için iki parti yeterlidir. Daha fazlasını yapmayacağız.’ Sebebi ise, istikrarsızlıklar ve koalisyonların önüne geçmek. Fakat bu antidemokratik ve totaliter bir yaklaşımdır. Biz elbette bunu tasvip etmiyoruz” dedi. Türkiye’deki bu sistem devam ettiği müddetçe Türkiye’nin koalisyonlarla karşı karşıya kalacağını anlatan Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Koalisyonların esprisi de şu, parlamentoda 5-6 siyasi parti var ve hükümet kuramayınca, kendisine durumdan vazife çıkaran birileri yönetime el koyuyorlar. Bizim tartışmaya açtığımız konu işte bu. Biz diyoruz ki, Türkiye’de temel problem meclis ile hükümet arasında sağlıklı bir ilişki kurulamaması. Sağlıklı bir ilişki kurulamadığı içinde, Türkiye vesayet, istikrarsız bir yapı ile karşı karşıya kalıyor.”

ABD KONGRE ÖRNEĞİNDE OLDUĞU GİBİ BİR PARLAMENTO İSTİYORUZ

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Yusuf Tekin, ‘Eğer sizde, bizim gibi meclis kendi işini hükümet kendi işini yapsın diyorsanız, sizin önerdiğiniz de başkanlık sistemidir’ diye konuştu.

Tekin, konuşmasında şunları söyledi: “Meclis hükümete, hükümette meclise karışmasın, kuvvetler ayrılığının, katı olarak uygulandığı model işte bu. Bizim bugün tartıştığımız konuştuğumuz konu bu. Biz diyoruz ki; öyle bir meclis seçelim ki tıpkı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongre örneğinde olduğu gibi, üzerinde hiçbir vesayet, hiçbir güç olmayan ve istediği şekilde yasa yapabilen bir parlamento olsun. Buna, kimse müdahale etmesin, baskı altına alamasın, özgürce seçilen milletvekilleri gitsin ve Türkiye’nin, ihtiyaç duyduğu kanunları çıkarsın. Parlamentonun üzerinde siyasi parti lideri, Cumhurbaşkanı ve Başbakan baskısı ile Anayasa Mahkemesi gibi kurumların vesayeti olmasın diyorsak, bu bizim söylediğimiz başkanlık sistemi için geçerlidir. Ama yasama üzerinde yürütmenin baskısı olsun diyorsak, o zaman parlamenter sisteme devam edeceğiz. Parlamenter sistem dediğimiz yapılarda yürütme yetkisini yani,Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulunu biz seçemiyoruz. Bizim önerdiğimiz başkanlık sistemindeki seçimde ise yürütmeyi de, başkanı da biz seçelim diyoruz.”dedi.