Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Merkel ile gerek baş başa gerekse heyetlerarası görüşmelerin verimli geçtiğini belirten Erdoğan, Merkel'e Türkiye'yi ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini ve bu ziyareti önemsediklerini söyledi.

 

NATO işbirliği kapsamında Alman devletinin patriotlarını gönderme konusundaki hassasiyetleri dolayısıyla Merkel'e teşekkür eden Başbakan Erdoğan, "Dün Kahramanmaraş'ı da ziyaret ederek Alman askerlerini yerinde gördüler, incelediler, onlarla beraber aynı karavanadan domates çorbasını içtiler. Daha sonra Nevşehir/ Kapadokya'ya geçmek suretiyle Kapadokya'yı da Kültür ve Turizm Bakanımızla birlikte gördüler" dedi.

 

Merkel'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştüğünü anımsatan Başbakan Erdoğan, Merkel'in daha sonra da iş adamlarıyla bir araya geleceğini, akşam da yemekte tekrar görüşeceklerini bildirdi.

 

Türkiye ve Almanya'nın ikili ilişkilerinin siyasi, ekonomik ve ticari boyutu üzerinde görüştüklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

 

"Ticaret hacmimizin çok ciddi bir rakama ulaştığını rahatlıkla söyleyebilirim, bu sıkıntılara rağmen yaklaşık 35 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz. Turizmde 2012 sonu itibarıyla Almanya tekrar birinci sıraya yükseldi ve 5 milyonu aşkın Alman turist ülkemizde bulunuyor, bu da halklarımız arasındaki birliği, beraberliği, dayanışmayı daha da arttırıyor. Almanya bizim ihracatımızdaki birincil konumdur, ithalatımızda ise ikinci sırada yer almaktadır. Geçtiğimiz yılın rakamlarına göre şu anda ülkemizde 5 bine yakın Alman firması var, Alman sermayesine sahip şirketler buradaki faaliyetlerini devam ettiriyorlar. Almanya'dan ülkemize doğrudan yatırımların tutarı son 10 yılda 5.5 milyar doları aşmıştır.

 

Almanya'daki Türk yatırımları da artıyor, 2002 yılından bu yana ülkemizden Almanya'ya yaklaşık 1.5 milyar dolar civarında doğrudan yatırım yapıldı. Almanya'da yerleşik vatandaşlarımız da zaman içinde işveren konumuna yükseldiler ve irili ufaklı olmak üzere şu anda Almanya'daki Türk iş adamı sayısı 70 bine ulaşmış vaziyette. Onların yanında istihdam edilen kişi sayısı, eleman sayısı 350 bini aşkın durumda. Almanya'daki Türk işletmelerinin sayısının böyle bir rakama varmasının yanında 2015 itibarıyla bu sayının 70 binden 120 bine ulaşacağı istikametindedir, cironun da 100 milyar dolara ulaşacağı tespit edilmiştir."

 

-Türk-Alman Üniversitesi çalışmaları-

 

Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Almanya ilişkilerinde insanı bağların da önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, "Bu insanı bağlar ülkelerimiz arasında sağlam bir dostluk köprüsü oluşturuyor. En önemli kültür, eğitim noktasındaki adımlarımızdan bir tanesi de Türk-Alman Üniversitesi olayıdır. Bu konuyla ilgili gelişmeler süratle devam etmektedir, kısa bir zaman içerisinde de rektör ataması da yapılmak suretiyle çalışmalar devam edecektir" diye konuştu.

 

Almanya Başbakanı Merkel'den, İrlanda Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği dönem başkanlığında, AB üyeliği müzakereleri için desteklerini rica ettiğini anlatan Başbakan Erdoğan, "2015-2016 BM Güvenlik Konseyi noktasındaki beklentilerimizi, EXPO-2020 ile ilgili desteklerini kendilerinden özellikle istedik. Temenni ederim ki Almanya'nın bu noktadaki desteği bizleri uluslararası teşebbüslerimizi kazanmaya, oralarda teşebbüs yetkisini almaya sevk edecektir" dedi.