"Erdoğan,Hatipliği Yanında İyi Bir Sunucu"""
Başbakan Erdoğan Hatipliği kadar iyi bir sunucu olduğunuda ispat etti.


Hatipliğindeki başarısıyla bildiğimiz ve taraflı tarafsız herkesimce kabul gören Başbakan Erdoğan 30 Mart Yerel seçim sürecinde AK Parti Aday tanıtımlarını bizzat kendi başarılı sunumlarıyla,bir çok sunucuya taş çıkartırken Hatipliği kadar başarılı sunumları da takdir görüyor...

Başbakan Erdoğan, AK Parti Belediye Başkan adaylarını video sunumu eşliğinde,bizzat kendisi  isimleri teker teker açıklıyor...

Canlı yayında Milyonların karşısında Rahat,Akıcı ,Güzel Türkçesi,Donanımlı,Geniş Kelime haznesi,Ses tonundaki vurguları ile Türkçeye hakim olması ve Metne bağlı kalmaksızın konuşabilen Başbakan Erdoğan ilk kez kendi Partisi AK Partinin 30 Mart Yerel Seçim Belediye Başkan adaylarını açıklanması ve tanıtımındaki Grup toplantısındaki başarılı sunumları herkesimden büyük takdir ve beğeni toladı.


İyi Bir Sunucu Nasıl Olmalıdır?
“Ağzınızdan çıkan cümleler sizin kapasitenizin yansımasıdır. Eğer boş bir beyse sahipseniz boş cümlelerle insanlara hitap edersiniz ve dikkate alınmazsınız. Ama dolu cümleler kötü bir ses olsa dahi insanları etkiler. İşte bunun için spiker ya da sunucu olmak isteyenlerin kesinlikle çok okuması lazım. Sadece kitap değil, hayatı okuması lazım. İnsanları okuması tanıması lazım. Her konuda az da bilgisi olmalı. Kültürlü olmalı.”

Ünlü sunucu ve radyo programcısı Emrah İriç ile sunuculuk mesleği üzerine konuştuk. Yazete.com’un Yazı İşleri Müdürü Emrah İriç aynı zaman Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi.

Herkes sunucu olabilir mi?

Olabilir de olamaz da. Nasıl olur hem olur hem olmaz diyeceksin. Olabilir çünkü iyi bir sesiniz varsa, biraz çene yapabiliyorsanız sunucu olmanız işten bile değil. Görseliniz de iyiyse sahnelerin kapısı size sonuna kadar açıktır. Olamaz kısmına gelirsek eğer; ağzı her laf yapan, sesi her güzel olan ya da görseli her iyi olan bu işi yapamaz. Öncelikle bu üçünün bir araya gelmesi lazım. Daha da önemlisi içinizin dolu olması lazım. Yani; ağzınızdan çıkan cümleler sizin kapasitenizin yansımasıdır. Eğer boş bir beyse sahipseniz boş cümlelerle insanlara hitap edersiniz ve dikkate alınmazsınız. Ama dolu cümleler kötü bir ses olsa dahi insanları etkiler. İşte bunun için spiker ya da sunucu olmak isteyenlerin kesinlikle çok okuması lazım. Sadece kitap değil, hayatı okuması lazım. İnsanları okuması tanıması lazım. Her konuda az da bilgisi olmalı. Kültürlü olmalı.

İyi bir sunucu nasıl olunur?

Çırak olmadan usta olunmaz. Günümüzün en büyük sorunu bu bence. Ustanın yanında pişen insanla tepeden inen insanın farkı her yerde hemen anlaşılır.

İyi bir sunucunun özellikleri nelerdir?

İyi bir sunucuda öncelikle güzel, etkileyici bir ses aranır. Daha da önemlisi kuralına uygun bir Türkçe… Maalesef günümüzde radyocularının bir çoğu tepeden inme radyocu olduğu için dilimizin inceliklerine bilmiyor. Bu da açıkçası can yakıyor.

Sunucu dediğin spiker gibi değildir. Metne bağlı kalmaksızın konuşabilendir sunucu. İşte bu yüzden yukarıda da dediğim gibi sunucu içi dolu insan olmalı. Teneke gibi dank dank ses çıkartmaz. Tong tong diye ses çıkartır.