Başbakanlık'ta 10'uncu yılını bugün dolduran Sayın Recep Tayyip Erdoğan, kesintisiz görevde kalma süresiyle 4 gün sonra Menderes'i geçecek. En uzun görevi 12 yıl ile İnönü yapmıştı

 Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ı olarak 10'uncu yılını bugün doldururken, son on yıla değil, yakın geçmişe damgasını vuran lider olarak tarihe geçti. Erdoğan'ın hikayesinde eşinin de memleketi olan Siirt önemli rol oynadı. 12 Aralık 1997 yılında Siirt'te yaptığı konuşmadan dolayı mahkûm edilen, "muhtar bile olamaz" denilen Erdoğan, 6 yıl sonra 9 Mart 2003'te yine Siirt'ten milletvekili seçilerek başbakanlık koltuğuna oturdu. Bir başka deyişle "yiğit düştüğü yerden kalktı." 10 yıldır girdiği 3 genel seçim, 2 yerel seçim ve 2 referandumu oylarını artırarak kazanan Erdoğan, takvimler 20 Mart'ı gösterdiğinde, Adnan Menderes'in 22 Mayıs 1950 - 27 Mayıs 1960 tarihleri arasındaki 10 yıl 5 günlük kesintisiz görevde kalma rekorunu geçecek, 12 yıl koltukta oturan İsmet İnönü'den sonra en uzun soluklu ikinci başbakan olacak. Halen 16 yıl 4 aylık başbakanlığının 12 yılını kesintisiz yapan İnönü birinci, 10 yıl 5 gün görevde kalan Menderes ise ikinci sırada bulunuyor. Erdoğan 5.5 yıl kesintisiz başbakanlık yapan Süleyman Demirel ve 5 yıl 11 ay başbakanlık yapan Turgut Özal'ı ise çoktan geride bıraktı. 15 Mart 2003'te başbakanlık koltuğunu Abdullah Gül'den devralan Erdoğan, Başbakanlık'taki en uzun görev süresi bakımından da T.C.'nin 25 başbakanı arasında İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel'den sonra dördüncü sırada bulunuyor.

Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997’de ‘minareli, süngülü, şiirli’ Siirt mitingi konuşması sonrası siyasi yasaklı olunca gazete manşetleri şöyleydi: “Muhtar bile olamaz”, “Tayyip’in bitişi”… Yıl 2013, aylardan Mart… Recep Tayyip Erdoğan, dört gün sonra, 14 Mart’ta başbakanlık koltuğunda 10. yılını dolduracak.

Takvim 20 Mart’ı gösterdiğinde ise Adnan Menderes’in 10 yıl 5 günlük rekorunu geçip, 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde İsmet İnönü’den sonra en uzun süre bu koltukta kalan ikinci devlet adamı olacak. Kuşkusuz bu 10 yılda çok şey değişti Türkiye’de. Erdoğan da değişti. Biz de Başbakan’ın son 10 yılı için ‘özel’ bir fotoğraf albümü hazırladık.

İSRAİL’E ‘ONE MINUTE’

‘Bölge ülkeleriyle ve komşularla sıfır sorun’ politikasıyla yola çıkan Erdoğan, özellikle son dönemde bu bakış açısından uzaklaştı. Başbakan, 2009 yılında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e sinirlenip Davos’ta katıldığı paneli terk etti. Bu olay dünya basınına bomba gibi düştü. Erdoğan’ın yurtdışındaki imajı büyük ölçüde değişti.

 İLK KEZ ANNESİNE AĞLADI

 Şiirler okunurken, şarkılar söylenirken gözlerinin dolduğunu birçok kez gördük. Ancak Başbakan’ın gerçekten ağladığını hiç görmemiştik. Ta ki 8 Ekim 2011’e kadar. Annesi Tenzile Erdoğan’ın Fatih Camii’ndeki cenaze töreni sırasında, Erdoğan, onlarca kamera ve fotoğraf makinesinin karşısında ilk kez hıçkırıklarla ağladı.

3 TORUNU OLDU

Erdoğan’ın 2’si kız, 2’si erkek 4 çocuğu var. İlk kez 2006’nın sonunda torun heyecanını kızı Esra Albayrak’ın dünyaya getirdiği Ahmet Akif’le yaşadı. Yaklaşık 1 yıl sonra küçük oğlu Bilal Erdoğan’ın oğlu Ömer Tayyip doğdu. Başbakan, 3. torununu 2009’da kucağına aldı. İlk kız torununun adını Mahinur koydu. En büyük oğlu armatör Ahmet Burak Erdoğan’ın 12 yıllık evliliğinden henüz çocuğu yok. Bekâr olan en küçük çocuğu Sümeyye Erdoğan ise Başbakan’ın en yakın danışmanlarından biri…

 3 DE YETMEZ, 5 TANE!

Erdoğan’ın başbakanlığı süresinde en çok konuşulan söylemlerinden biri “En az 3 çocuk”tu. Niyeti ülkedeki nüfus artışı hızındaki azalmaya müdahale etmekti. ‘3 çocuk’ mevzusu köşe yazarlarının en sevdiği konu haline geldi. Erdoğan tepkiler karşısında geri adım atmadığı gibi, Bosna’da yaptığı konuşmada “Ben Türkiye’de ‘3 çocuk’ diyorum ama burada en az 5 çocuk olması lazım” diye ekledi.

 EN ÇOK GEZEN BAŞBAKAN

 Başbakan Erdoğan, başbakanlığı süresince iki ABD Başkanı eskitti. Defalarca gece yarısı görüşmeleri yapıldı, Barack Obama, başkanlığa seçildiğinde ilk yurtdışı gezisini Türkiye’ye yaptı. Erdoğan, 2003’ten bu yana 90’ın üzerinde ülkeye 300’e yakın ziyaret gerçekleştirdi. Bu rakamlarla Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en çok yurtdışı ziyareti yapan başbakanı oldu. O ziyaretlerden en akılda kalanlarından biri Afrika turunun bir parçası olan Somali ziyaretiydi. Erdoğan, Somali’ye eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Ajda Pekkan, Sertab Erener ve Nihat Doğan gibi isimlerle birlikte gitti.

 ‘DEMOKRATİK AÇILIM’ SÜRECİ

 ‘Demokratik açılım’ süreci, 2009’da başladı. 2002’de 6 olan şehit sayısı, açılımın başladığı 2009’da 56, 2010’da 88, 2011’de 99’a çıktı. Başbakan, bu süreç zarfında terörü bitirmek için birçok yol denedi, deniyor da. Onlardan biri, Kürt halkının haklarının temsilcisi Leyla Zana’nın görüşme talebini kabul etmesiydi

 TIME KAPAĞINDA 9. TÜRK

 Başbakan Erdoğan, ABD’nin gündem belirleyen dergisi TIME’a kapak olan 9. Türk oldu. TIME’ın Erdoğan için attığı başlık ‘Erdogan’s Way - Erdoğan’ın Yolu’. Başbakan’ın ‘kendi doğru bildiği yolda gittiğinin’ vurgulandığı haberde, Türkiye’nin bölgesinde Arap Baharı için giderek güçlü bir model oluşturduğu belirtiliyordu.

10 YILDA 7 ZAFER

Başbakan Erdoğan’ın AK Parti Genel Merkezi’nden yaptığı ‘balkon konuşmaları’nı bilmeyen yok. Bugüne kadar üç kez o balkondan zafer konuşmaları yaptı. 2002 Genel Seçimleri’ni de sayarsak geçtiğimiz süre zarfında Başbakan Erdoğan, 3 genel seçim, 2 yerel seçim, 2 de referandumdan zaferle çıktı.

Partisi bu sırada oy oranını giderek artırdı; en son yüzde 49,8’i gördü. 12 Haziran 2011’deki son seçim zaferinde genel merkezin balkonundan halka şöyle seslenmişti: “Seçimin galibi Türkiye’dir”

 YORGUN BAŞBAKAN

Yoğun iş trafiği sebebiyle Başbakan’ın katıldığı birkaç panelde uyuklaması objektiflere yansıyan detaylardan biriydi. Yakın çevresine göre günde ortalama 16-18 saat çalışan Erdoğan, 4-5 saat uyuyor. Resmi tatiller hariç, yılda yaklaşık 1 hafta izin yapıyor. Tatillerini ailesiyle yurtiçinde geçirmeyi tercih ediyor.

Kısacası Türkiye Başbakan Erdoğan la bir çok Radikal ve Reform niteliğinde değişim gelişim gösterdi.Ve Türkiye de ilk kez Bir Devlet Millet yakınlaşması bu kadar sağlıklı oldu.

başbakan erdoğana 10 yıl ile ilgili haberler

Başbakan Erdoğan Rekora Koşuyor

Başbakan Erdoğanın 10. yıl dönümü

10 yıl önce 10 yıl sonra

Erdoğan tam 10 yıldır Başbakan! Müthiş rekora 5 kaldı!

Başbakanlık'ta 10. yılını doldurdu

Başbakan Erdoğan'ın 10 yılı

Başbakanlık'ta kesintisiz 10 yıl

Başbakan Erdoğan la 10 yıl nasıl geçti

Başbakan la 10 yıl değerlendirmesi