CHP Ürgüp Belediye Başkan Adayı Bekir Ödemiş, 31 Mart seçimleri öncesinde Ürgüp için hazırladığı bazı projelerini paylaştı.
 

Bekir Ödemiş: “Ürgüp’e Yeni Bir Üniversite Birimi Getireceğiz”

Almanya’da Türkiye Araştırmalar merkezini yöneten Faruk Şen ile birlikte kurduğumuz merkezi İstanbul olan Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) bünyesinde oluşturulan Alman Üniversitesi Kurucu ve Mütevelli Heyeti olarak görev yaptım.

Faruk Şen hocam ile Türk Alman Üniversitesi’nin bir birimini Kapadokya’da oluşturmayı planlıyoruz. Bu sayede Ürgüp’ü sadece İç Anadolu’da değil, Türkiye’de değil belki Dünya’da Oxford gibi anılan önemli bir eğitim merkezi haline getirebiliriz. Ürgüp’te ziyaretlerim esnasında gittiğim, bir ileri aşamada üniversiteleşmeyi düşünen kolejlerin sahipleri ile Faruk Şen hocamı da tanıştırarak bu enerjileri birleştirmeyi düşünüyoruz.  Üniversiteleşme, ilçenin ekonomik kalkınması, sosyal gelişimi ve kültürel olarak zenginleşmesi açısından önemsediğim bir projedir.         

Üniversitelerin yapacağı tüm bilimsel toplantıların, kongrelerin, sempozyumların Ürgüp’te yapılması için gerekli tüm fiziki altyapımız, tesislerimiz ve gelişmiş bir turizm sektörümüz var. Bu açıdan enerjilerimizi birleştirip, iyi kurgular, iyi bir senaryo yazarsak Ürgüp’ümüzün geleceğini çok parlak görüyorum.

Bekir Ödemiş: “Ürgüp’ü Yeniden Turizm, Kültür ve Sanatın Başkenti Yapacağız”

Belediye Başkanlığım döneminde yapmış olduğumuz bütün projeleri yeniden hayata geçirmek ilk hedeflerim arasında, hayata geçirirken de niteliklerini ve kalitelerini artırarak, üzerlerine yeni etkinlikler ekleyerek sadece kültür ve sanat etkinlikleri değil, uluslararası spor etkinlikleri, üniversiteleşmeyi hem sayı hem kalite olarak artırarak, Ürgüp’ün uluslararası fuar ve kongre merkezi olması için gerekli alt yapıyı oluşturarak, projelerin devamlılığını sağlayacağız.

Bekir Ödemiş: “Merkezde Düzenli Bir Çevre Oluşturacağız”

Meydanın olduğu çarşı eskiden turistik çarşı olarak belgeseli çekilen bir çarşıydı. Önceki pırıltısını, cazibesini, canlılığını yitirdi. Ürgüp’ün kalbi dediğimiz tarihi kent dokusunu içinde barındıran, herkesin rahatça gezip, kahvelerini içtiği, yemeklerini yediği, pastahanelerinde mutlulukla oturduğu, yeri geldiğinde Kapadokya’ya özgü şarapların içildiği, müziklerin dinlendiği o turistik meydanı yeniden canlandırmamız lazım. Canlandırmak için de kesinlikle trafik ve otopark sorununu birinci olarak çözmemiz gerekiyor. İkinci olarak da o tarihi binaların cephelerini ve tabelalarını esnafımız ve meslek odaları ile iş birliği yaparak herkesin de mutabık kalacağı bir projeyle yeniden düzenleyip, kent tarihi silüetini oluşturarak, gelen misafirlerimize ve Ürgüp’te yaşayan hemşehrilerimize o şekilde sunmayı hedefliyorum.

Bekir Ödemiş: “Sakin Kent Projesi ile Organik ve Kaliteli Kent Yapacağız”

Ürgüp’ü Sakin Kent Projesi kapsamına aldıracağız. Sakin kent denilince sadece gürültünün ve trafiğin olmadığı yaşamayan ölü bir kent gibi düşünülmesin.

Ekolojik tarımdan tutun yaşamın tüm argümanlarına kadar hepsinin iyi kodlandığı, doğasının korunduğu, mimarisine özen gösterildiği, tarihinin, geleneğinin göreneğinin, örf ve adetlerinin korunduğu, havası, suyu ve toprağı temiz, yiyecekleri organik, bölgeye özgü tüm endemik bitkilerin, tüm canlıların korunduğu onlara saygı gösterildiği huzurlu organik bir kent olarak tanımlayabiliriz.

Bekir Ödemiş: “Hollywood film platosu kuracağız”

Ürgüp doğası gereği bizim için bir hazine.Yerli ve yabancı dizi-film çekimleri için, Ürgüp’ün doğasına, var olan doğal platosuna saygı göstererek, onu bozmadan bizimde biraz hazırlık yapıp, kurgularla birlikte destekleyerek, Ürgüp’ümüzü Hollywood gibi bir film platosu haline getirebiliriz.Bu konuda da özel sektörün dinamizmi, kamunun katkısı gibi  çok değişik fonlardan yararlanabiliriz.Gerçekleştirebildiğimiz takdirde Ürgüp dünyanın sayılı film platolarından birisi haline gelecektir.

Bekir Ödemiş: “Sınır Tanımayan Belediyeler Birliği Projesi”

Diğer Belediye Başkanı arkadaşlarımızla iş birliği yaparak sınır tanımayan belediyeler birliği kurabiliriz.Uçhisar, Göreme, Ortahisar, Mustafapaşa, Ürgüp belediyeleri olarak hem ortak kaynaklarımızı hem de enerjilerimizi bir araya getirerek, projelerin daha güçlü yapılmasını sağlar Dünya ve Türkiye kamuoyunun karşısına daha güçlü  bir şekilde çıkabiliriz.Sadece iç Kapadokya diye bahsettiğimiz turizmle anılan Kapadokya için.

Bekir Ödemiş: “Yerel Acente İşletmeleri ile İş Birliği Projesi”

Turizm konusunda Çin’e ağırlık vermeyi düşünüyorum.Çin’e ilişkin çalışan önemli, Türkiye’nin en büyük turizm gruplarından birisi olan başarılı yerel acente şirketleri var. Kamu olarak bize düşen görev, bu görevi profesyonelce bir özel sektör esnekliği içerisinde yapan turizm gruplarına destek vermek.Yerli yabancı turistlere, misafirlere Ürgüp’ü gezdirmek, tanıtmak lazım. Gezerken de turistlerin huzur içerisinde olmalarını önemsiyorum.

Bekir Ödemiş: “Ürgüp Kent Merkezi Yayalaşma Projesi”

Merkezdeki otopark sorunu turistlerin, gelen misafirlerin Ürgüp’ü az tercih etmelerine sebebiyet vermektedir. Bu nedenle gelen turistler, şehir içerisinde yürüyüp o kentin güzelliğini, turizme can veren sosyal dokusunu, o kentte yaşayan insanların  nezaketini, misafirperverliğini hissetmeden, yaşayamadan gidiyor. Dolayısıyla kent merkezinde trafik karmaşasından uzak bir yayalaşma projesi düşünüyorum.

Temenni Tepesi dediğimiz alandan başlayıp, şölen alanı dediğimiz şu an otopark olarak kullanılan kaya oyuntulu otantik dokudan, kent meydanının oradan dolaşıp Türk Hava Kurumu bölgesinden devam ettirerek, terminal olarak kullandığımız yerden ( terminal inşaatımız var, tamamlanıp oraya nakledilecek) eski pazar olarak kullandığımız alana, Refik Başaran’ın heykelinin bulunduğu alan, devamı kasaplar çarşısı devamı eski Ürgüp sanayi çarşısı hepsini belediye meclis kararıyla kentsel dönüşüm alanı ilan edip, buralardaki tarihi dokuyu bozmadan ve o bölgelerde yaşayan, iş yapan hemşehrilerimizin ekonomik durumunu zedelemeden bu alanlara yeniden bir tanım ve fonksiyon vererek, otopark ve trafik sorununu çözüp Ürgüp ekonomisine yeni cazibe merkezleri oluşturmak önemli bir projemiz.

Bekir Ödemiş: “Tarihi Çarşı ve Kapalı Otopark Projesi”

Belediyeye ait Büyük Otel ve eski hastane binasının olduğu alan, yeniden planlanıp kapalı otopark, tarihi çarşı ve otel projesi olarak düzenlenecektir. Proje ile merkezin otopark probleminin büyük bir kısmı karşılanacak, otel ve çarşı binaları yöresel mimari ve kentin kimliği ile uyumlu bir biçimde yenilenecek, gelen turistlerin direkt esnafla buluşması sağlanırken, ekonominin canlanacağını ve Ürgüp’e farklı bir bakış açısı getireceğini, merkezde turizm, sosyal ve kültürel faaliyetler için çekici bir odak noktası oluşacağını düşünüyorum.

Bekir Ödemiş: “Eski Mahalleleri Canlandırma Projesi”

Her birini birer Kayakapı olarak gördüğüm Ürgüp’ün eski mahallelerinden olan Dereler, Temenni, Duayeri, Dutlucamii, Süphanverdi, Esbelli, Yunak, Musaefendi gibi mahalleleri, tarihi sokaklarına ve tarihi dokusuna zarar vermeden küçük fırça darbeleriyle canlandırarak turizme açıp, gelen turistin misafirin gezebileceği alternatif gezi alanları, yine gezilen alanlarda yöresel ürünlerin satıldığı, yöreye özgü yemeklerin yenildiği restoranlar ve oteller yaparak Ürgüp içerisindeki turizm konseptini genişletmemiz açısından önemli projeler arasında olduğunu düşünüyorum.

Bekir Ödemiş: “Aksalur Mahallesi Bize Kambur Değil Potansiyelimiz için Fırsat”

Ürgüp’e yeni bağlanan alternatif turizm konsepti için çok büyük potansiyeli olan Aksalur mahallesi var. Öncelikle ihmal edilmiş içme suyu şebekesinin yenilenmesi, mezarlığın düzenlenmesi, yeşil alanlar ve parklar gibi bazı giderilmesi gereken eksiklikleri dışında Kapadokya’nın balkonu dediğim müthiş bir manzaraya sahip olan bu bölgede hobi evleri ve turistik yapılar kurarak, günbatımının izlenebileceği bir turizm konsepti oluşturabiliriz. Topuz dağı eteklerinde o manzaraya karşı mimari yapıyı bozmayacak şekilde teras evler yaparak insanların doğa ile buluşup, haftasonu dinlenebilecekleri haftasonu evleri yapabiliriz.

Evka mahallesi ile Aksalur arasında çamlık var, burayı kent park olarak düzenleyerek, etkinlikler için kadınlarımıza, çocuklarımıza, gençlerimize ve yaşlılarımıza yönelik kültür merkezleri, spor alanları yaparak hemşehrilerimize sunulacaktır.Toki evlerinin olduğu kısımda, hemşehrilerimizin gününü geçirebileceği, gereksinimlerini karşılayabileceği hiçbir fiziksel mekan yok.Bu sebeple mekan kalitesini yükseltmeye yönelik projeler yapılacaktır.Ayrıca, Aksalur Mahallesi’nde bağcılık, elma ve kiraz üretimi yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Ürünlerin beş altı ay boyunca ilk tazeliğini koruyacak şekilde saklanabilmesi ve bu sayede ürünlerin bozularak telef olmasının önüne geçilmesi için azot bazlı depolama alanları oluşturulup, ekonomiye katkı sağlanacaktır.

Bekir Ödemiş: “Öğrencilere Burs, İhtiyaç Sahiplerine Yardım”

Belediye olarak ve hayırsever iş insanlarının katkılarıyla her yıl 150 öğrenciye günlük yaşamını, eksiklerini karşılayabileceği ölçüde burs verdik ve bunu artırarak sürdürmeye devam edeceğiz.

Ayrıca, geçmişte yapmış olduğum ve bu dönem belediye aracılığı ile kurumsal olarak yapacağım projeye katkıda bulunmak isteyen hayırsever iş insanlarını da dahil ederek, yıl boyunca gerçek ihtiyaç sahibi hemşehrilerimizin ihtiyaçlarının giderilmesine olanak sağlanacaktır. Böylece ilçemizin tüm bölgelerine dokunarak sosyal belediyecilik hizmeti verilecektir.

Bekir Ödemiş: “Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksleri Yapılacak”

Ürgüp gibi bir ilçede yüzme havuzunun ve spor alanlarının eksikliği hissedilmektedir. Sosyal yaşam kalitesinin yükseltilmesi, fiziksel ve ruhsal sağlığın güçlenmesi amacıyla kent sakinlerinin çağdaş koşullarda, düzenli ve bilinçli bir şekilde spor yapabilmeleri için yüzme havuzu ve spor kompleksleri Ürgüp’e kazandırılacaktır. Ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarının düzenlenmesi için nitelikli bir altyapımız ve potansiyelimiz var. Spor turizminin gelişimi öncelikli olup, gençlerimiz ile yerli ve yabancı kamp yapacak gruplarımız için spor tesislerinin eksikliği giderilecek, bu tesisler aktif bir şekilde kullanılacaktır. Yaratacağımız imkanları en iyi şekilde kullanıp sporu ve sporcuyu destekleyeceğiz.