TBMM İçişleri Komisyonu'ndan geçen yeni Belediyeler Kanunu, TBMM’de görüşülmeye başlandı...

FİB Haber Merkezi - İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' TBMM’de görüşülmeye başlandı. Tasarı kabul edilip, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanırsa nüfusu 2 binin altındaki 559 belde belediyesi kapanıp köye dönüşecek.

Beldelerin köye dönüşü önlenebilir mi? İşte ayrıntılar

 “Nevşehir de 21 Belediye  İstim Üzerinde”

Tasarı yasalaşırsa yerel seçimler için gündeme gelen 30 Haziran 2013 tarihine kadar ilimiz Nevşehir’ de ki 36 belde belediyesinden 21 tanesi resmen köy olacak. Bu belediyelerin personeli, taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları ise il özel idaresine devredilecek.

Nevşehir de kapanacak Belediyeler ve köye dönüşecek beldeler içinde en özel durumda olanı şüphesiz Ürgüp ilçesine bağlı Turistik Mustafapaşa Beldesi.Bu konuya ilişkin olarak Nevşehir Milletvekillerinin de yoğun bir çaba ve çalışmaları olduğunu biliyoruz.Konuya ilişkin aslında olumlu umutlu bir haber gelmesi durumu da söz konusu.Zira Mustafapaşa beldesi konumunda olan Türkiye’mizin farklı yerlerinde Turistik Özel hüviyet sahibi beldelerimizde var.Bu konuda Devlet büyüklerimizin bu durumu değerlendirdikleri ve bir takım çalışmalar içinde olduklarını biliyoruz.

Ama genel olarak Kamuoyunda oluşan intiba ise 2000 nin altında olan Belediyelerin kapatılarak bu yerlerin köye dönüştürülmesi ulusal menfaatler adına önem arz ediyor ve vatandaşlarımızdan da destek görüyor olmasının altını da çizmek gerekiyor.

 

Yasa tasarısında 2011 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Rakamları Baz Alınıyor bu yüzden,Nevşehir de  bu kapsama Tuzköy,Karacaşar gibi bir takım Beldeler dahil olurlarken Nüfusu 2000 nin üzerine çıkmayı başaran Göreme Beldesi bu kapsamın dışında kalmayı başardı.

 

Beldelerin köye dönüşmesi önlenebilir mi? İlk Olarak bu sorunun cevabı "DAYANIŞMA" ile...

Şuan için ilimiz Nevşehir de Merkez ilçe ve belde Belediye sayısı 44 iken bu Yasa tasarısının TBMM’de kabul edilip Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanması halinde bu yeni yasa tasarısı gereği 21 tanesi köye dönüşeceğinden Nevşehir Genelinde toplamda 23 tane Belediye kalacak.

 

Son günlerde Türkiye genelinde en çok tartışılan konuyla ilgili Türkiye nin bir çok vilayetleriyle birlikte ilimiz Nevşehir de ki bazı beldelerde de referandum yapıldı, bazı belde belediyelerinin başkanları ise bu tasarıya tepki gösterdi. Geçtiğimiz günlerde Bayburt Postası’na açıklamada bulunan belde belediye başkanları ise farklı değerlendirmelerde bulundu.

FİB Haber Merkezine açıklamalarda bulunan ve Belediyeleri kapanarak Belde iken köye dönüşecek olan Bu Beldelerin vatandaşları genel görüşleri, yeni düzenlemenin büyükşehir belediyeleri için olumlu diğer iller için doğru olmadığını savunurken, Ürgüp Mustafapaşa Beldesinden FİB haber Merkezimize yapılan değerlendirmelerde Gerek Turistik bir yöre olması gerekse Tarihi doğal güzellikleri yanında Üniversitesi olan bir Belde olarak ta değerlendirildiğinde belde olarak kapatılmayı hak etmediklerini söylüyorlar.

 

Akşar Belediye Başkanı Salih Aydoğdu’nun sorularımızı yanıtsız bıraktığı tasarı hakkında, Çayıryolu Belediye Başkanı Necdet Okur ise yaptığı açıklamada belediyelerin kapanmayacağı yönünde ümitli olduğunu ifade etmişti.

 

Konuyla ilgili en önemli açıklamalar geçtiğimiz gün Bayburt iline bağlı Beşpınar Belediye Başkanı Hasan Timur’dan gelmişti. Az nüfusla belediye olmanın bir avantajının bulunmadığını fakat az nüfusa sahip diye beldeleri belediye hizmetinden yoksun bırakmanın doğru olmadığına dikkat çeken Başkan Timur, kapatılması gündemde olan belde belediyelerine çevredeki köyleri bağlamanın daha doğru olacağını söylemişti.

Başkan Timur’un bu açıklamasına göre Beşpınar’a bağlı 9 köyün tamamı beldeye bağlansa dahi nüfus 2 binin üzerine çıkmıyor! Bayburt’ta 654 kişilik nüfusa sahip Akşar da, aynı şekilde belde merkezine bağlı 4 köy ile birleşse dahi toplam nüfusu yine 2 binin altında kalıyor.

 

Diğer iki belde Konursu ve Çayıryolu ise belde merkezine bağlı köylerle birleşmesi durumunda tasarıya göre köye dönüşme sınırı olan 2 bin sayısını geçiyor fakat bu birleşme Bayburt’taki beldeler için geçerli değil!

 

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM’de görüşülmeye başlanan tasarının geçici 2. maddenin beşinci fıkrasındaki, “Birinci fıkra hükmü uyarınca köye dönüştürülen belediyeler, 30/06/2013 tarihine kadar 5393 sayılı Belediye Kanununun 8 inci maddesindeki usule bağlı olmaksızın, belediye meclisinin karan ile ortak sınır olan ve ekli (28) sayılı listeyle tüzel kişiliği sona ermeyen belediyeye mahalle olarak katılma talebinde bulunabilir.” hükmüne göre kapatılacak olan beldelerden birinin birleşme olması halinde tüzel kişiliğini koruması mümkün ama köylerin değil kapatılan her iki beldenin birleşmesine imkân tanıyan Yeni Belediyeler Kanunu, bu birleşmeyi her iki beldenin arasında köy olmaksızın öngörüyor.

 

'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın geçici 2. maddenin beşinci fıkrasının devamında “Katılma işleminin gerçekleşebilmesi için katılacak belediye ile katılınacak olan belediyenin sınırları arasında başka bir belediye veya köy bulunamaz.” hükmüne göre Bayburt’ta birleşmesi halinde tüzel kişiliğini koruyabilecek birbirine sınır iki belde bulunmuyor.

 

Diğer yandan İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlandıktan sonra TBMM İçişleri Komisyonu'ndan geçen 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' TBMM’de görüşülmeye başlandı. Hafta başından itibaren görüşmeleri aralıksız süren ve geçici 2. yürürlük ve yürütme maddeleri olmak üzere geriye 3 maddesi kalan tasarı, ayrıntılarıyla birlikte neler getiriyor veya neler götürüyor? İşte o tasarı:  (Lütfen tıklayınız)