İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş , Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği'nin (UCLG) 2013 yılında yapılacak genel kurulunda başkanlığa yeniden aday olduğunu açıkladı.

 

20 Kasım 2010'da UCLG (United Cities and Local Governments) Dünya Başkanlığı'na seçilen Topbaş, Senegal’in başkenti Dakar’da dün yapılan Yönetim Kurulu Toplantısı’nda göreve yeniden aday olduğunu açıkladı.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Topbaş, UCLG Başkanlığı'nın önemli bir görev olduğunu belirterek, "Sayın Başbakanımızın liderliğinde Türkiye'nin yükselen itibarı sayesinde uluslararası platformlarda güç kazanıyoruz. 2010'da UCLG Genel Kurulu'nda başkanlık seçimini kazandık ve şimdi yeniden adaylığımızı ilan ediyoruz. Türkiye'nin ve İstanbul'un tüm küresel platformlarda söz sahibi olması tesadüf değil bir doğal sonuç olarak değerlendirilmeli" dedi.

 

KENT DİPLOMASİSİ İSTANBUL'U ZİRVEYE TAŞIYOR

 

Dünya Başkanlığı süresince UCLG'nin küresel sorunlara çözüm üretme noktasında aktif rol oynamasını sağlayan Topbaş, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-Ki Moon'un danışma kurulu niteliğindeki seçkin kişiler üst düzey panelistleri arasında da yer alıyor. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı'nı da sürdüren Kadir Topbaş’ın başkanlığı döneminde UCLG, BM'nin Binyıl Kalkınma Hedefleri kapsamında Afrika başta olmak üzere dünyanın temel ihtiyaçlara erişemeyen şehirlerinin sözcülüğünü yaptı. Su ve yiyecek gibi temel sorunlarla boğuşan şehirlerin sorunları UCLG'nin çalışmalarıyla dünya gündemine taşındı.

 

Hayatı

 

Annesinin savaş yılları boyunca bulunduğu Artvin, Yusufeli’nde 1945 yılında doğan Kadir Topbaş, henüz 3 aylıkken İstanbul’a geldi.

Kadir Topbaş, orta öğrenimine Işık Lisesi'nde başlayıp İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde tamamladı. 1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden, 1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu.[kaynak belirtilmeli] Doktora tezini, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nde “Hidiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri” konusunda tamamladı.

Uzun yıllar “serbest mimar” olarak çalıştı.

1994–1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yaptı.

Danışmanlığı süresince, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan saray, kasır ve tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına katkıları oldu.

Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Bir süre aile şirketlerinin yönetiminde bulundu.

1999 yılında Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi süresince İstanbul’a model olabilecek ‘Güzel Beyoğlu’ projesini hayata geçirdi.

Mimari projesini kendisinin çizdiği ‘Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon’ çalışmaları kapsamında Kasımpaşa’da Kapalı Spor Salonu Kompleksi, Eğitim ve Sosyal Tesislerini hizmete sundu.[kaynak belirtilmeli]

28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AK Parti’den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi.

Kadir Topbaş’ın Bilgi Üniversitesi ile beraber çıkardığı ‘Beyoğlu: Kültürleri Buluşturan Kent’, TAÇ Vakfı ile birlikte hazırladığı ‘Geçmişten Günümüze Beyoğlu I-II’ ve ‘Anılarda Beyoğlu’ isimli eserleri bulunuyor.

Kadir Topbaş, 2007 yılından bu yana dünya kentlerinin Birleşmiş Milletleri sayılan Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın eş başkanıdır.

Topbaş, aynı zamanda, İstanbul Kalkınma Ajansı başkan yardımcılığını, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Modern Yönetim Kurulu üyeliğini, TAÇ Vakfı (Tarih ve Çevre Vakfı) mütevelli heyeti ve yönetim kurulu üyeliğini yürütmektedir.

2010 Yılı Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Dönem Başkanı olarak seçilmiştir.

2011 Yılı Birleşmiş Milletler Yerel Yönetimler Danışma Komitesi UNACLA Başkanı Olarak seçilmiştir.

 

Topbaş, evli ve üç çocuk babasıdır.