Ak Parti olarak tüm seçim çevrelerinde seçime iştirak edeceğiz. Parti adaylarının tespit ve sıralamasında merkez yoklamasını esas aldık. Aday adaylık başvurusu 11 Şubat 2015’te başlayacak 20 Şubat’ta bitecek. Bu başvurular genel merkez ya da il teşkilatlarına yapılabilir. Biz daha önce bir ilke kararı aldık. Son kongrede teşkilatlarımızda yöneticiliğe aday olan ve seçilen kişiler için aday adaylık söz konusu olmayacak.

İli ilçe başkanlığı, kadın kolları gibi görevlere aday olup seçilenler aday olamayacak. İstifa etseler dahi aday yapılmayacaklar. Bunu daha önce açıklamıştık.

Teşkilat mensubu arkadaşlarımız aday adayı olmak iç.in hiç istifa etmesinler. Belediye başkanlarımız belediye ve il genel meclisi üyelerimiz de aday adayı olmak için istifa etmesinler listeye giremeyecekler. Aday adaylarımızdan erkeklerden başvuruda 5 bin lira kadın adaylardan 2 bin 500 lira alınacak. Engellilerden ise hiç özel aidat başvuruda alınmayacak.

HAKAN FİDAN’IN ADAYLIĞI İLE İLGİLİ İDDİALAR

Benim bildiğim bir konu değil. Sayın cumhurbaşkanımız ve başbakanımız paylaşmışlar. Ben doğrusu o konuda bir şey söyleyemeyeceğim.

Bank Asya’da YAŞANAN GELİŞMELER

Bu geniş bir konu. Ekonomiden sorumlu arkadaşlarımız daha geniş açıklayabilir. Türkiye’de bankacılık sistemine çok ciddi bir denetim getirildi bizim dönemimizde. Kriz yıllarında çok sayıda bankanın batması vatandaşların mağdur olması ve ekonomiyle ilgili büyük bir çöküntüydü.

Ak parti döneminde BDDK kuruldu. Bütün hepsi bankalar hem iyi yürüsün hem de vatandaş mağdur olmasın diye yapıldı. Yani orada bir risk varsa bu tür tedbirler alınır. Bank Asya konusu yeni gündemde değil. Siyasi bir etkilenmeyle olsaydı çok önceleri olurdu.

Bankaların kendi yürüyüşü değerlendirildi herhalde ve o risk aşamasına geldiği için oradaki mevduat sahiplerini korumak açısından bu yapılmıştır. Bu teknik bir konudur. 

BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUSUNDA TAM BİR MUTABAKAT VAR MI?
Son güne kadar seçim beyannamesinde ne alacak söylemeyiz. Biz şu anda bu çalışmayı yürütenler olarak bu tartışmalara girmiyoruz. Biraz da bunlar sürpriz olacak. Kampanya tanıtım programı o yüzden var.

BÜROKRATLARIN ADAY GÖSTERİLMESİNDE AK PARTİ BİR FREN YAPIYOR MU? KADIN ADAYLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILACAK MI?
Ben bir engel filan bir şey bilmiyorum. Bürokratlarımızın istifaları kendi takdirleridir. Başvurur ve diğer aday adaylarıyla birlikte eşit şekilde yarışırlar. Biz aday adayımızın çok olmasını isteriz. Bir sınırlama getirmeyiz. Engelleme düşüncemiz de söz konusu değil.

Kadın adaylarla ilgili bir kota uygulamıyoruz. Son kongrelerimizde teşkilatlarımızda kadın yönetici sayısı çok arttı.
Türkiye’de kadınların hem toplumsal hayatta hem de siyasi hayatta daha fazla rol alması için çaba sarf ediyoruz.
Ben kadın adayımızın da milletvekillimizin de Ak Parti de daha fazla olacağını düşünüyorum.

AK PARTİ’NİN GÜNEYDOĞU’YA YÖNELİK ÖZEL BİR SEÇİM STRATEJİSİ OLACAK MI?
Biz de strateji çalışıyoruz strateji heyetimiz var. Her alternatifi iyi değerlendiriyoruz. Bölgeyle veya Türkiye ile ilgili her türlü alternatifi düşünüyoruz değerlendirmeler yapıyoruz. Ama HDP’nin seçime tek başına girme kararı kendi kararıdır.

ÖZHASEKİ İDDİASI… SEÇİM BEYANNAMESİNDE ‘KUTSAL MÜCADELE’ İFADESİ OLACAK MI? AK APRTİ İSLAM DÜNYASINA DA SESLENECEK Mİ
Böyle bir şey söz konusu değil kutsal mücadele terimini ilk kez sizden duyuyorum. Kimin yorumu bilmiyorum.
O çok istisnai bir durum olursa o partinin kararı olur. Bilemiyorum şu anda…

BAŞKANLIK KONUSUNDA AK PARTİ’DE İKİ AYRI GÖRÜŞ MÜ VAR? AK PARTİ’NİN BAŞKANLIK SİSTEMİNE BAKIŞ AÇISI TAM OLARAK NEDİR?
Bizim partimiz şöyle bir partidir. Her konu kendi platformlarında farklı açılardan tartışılır. Eğer varsa farklı düşünenler bazı konularda. Bu konuyu kast etmiyorum. Farklı düşünenler tabi ki olabilir. Bir karar verilir ve hepimiz o farklılıkları unutur ve çalışır.

BU DÖNEM SİZİM 3. DÖNEMİNİZ. SEÇİMLERDEN SONRA NE YAPACAKSINIZ?
Ben 3. Dönemim rabbim abana bunu nasip eti. Türkiye’yi değiştiren bir hareketin içinde rol aldım. 12 yıl da bakanlık yaptım. Hayırlı işler yaptığıma inanıyorum. Partinin ve misyonun güçlü şekilde devam en büyük temennim. Partim için çalışacağım. Başka bir şahsi planım yok. Bu benim için bir hayat adeta. Hayatımızın esası hedefi gibi.

BAŞKANLIK İÇİN SİZİN GÖRÜŞÜNÜZ NEDİR?
Tartışmalara girmek istemiyorum. Hassas bir görev yürütüyorum. O konuya girmek istemiyorum.

KILIÇDAROĞLU’NUN MİLLETVEKİLLERİNİ LİDERLER DEĞİL MİLLET SEÇSİN ÇAĞRISI
Siyasi partiler yasası tartışılıyor. Şu anda zaten adayları belirlemede kamuoyuna araştırmaları kullanılıyor. Partilerin değişik yöntemler var. Biz böyle bir yöntem belirledik. Bu seçime giderken yapılacak bir iş değil.

Hürriyet Gazetesi