Denel seçimlerde milletvekili adayı olmak isteyenlerin başında yüksek bürokrasiden isimler geliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti yetkili kurum ve kişilerine şuana kadar 700’ün üzerinde yüksek bürokratın nabız yokladığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak'tan İlhan Toprak'ın haberine göre bu kadar yüksek başvuru nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Peki devleti kim yönetecek” sözleriyle adaylık bekleyen bürokratlara tepki gösterdiği öğrenildi. Davutoğlu’nun tepkisi ve yüksek başvuru nedeniyle AK Parti, bürokrasinin başındaki isimlere fren sistemi getirdi.

 

FİDAN GARANTİ GİBİ
 
AK Parti, bürokratların, yerlerine veto yemeyecek isim bulmaları durumunda adaylığına yeşil ışık yakılıyor. Bürokrasiden AK Parti’nin en fazla 15 ismi aday göstereceği belirtildi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın milletvekili adaylığına kesin gözüyle bakılırken, paralel yapıyla mücadele,Suriye ve Irak başta olmak üzere tererle mücadele, çözüm süreci gibi önemli operasyonların devamını sağlayacak isim bulmakta zorlanıldığı belirtildi.  
 
HER İLDE KADIN KOTASI
 
Kadın ve gençlik kollarının taleplerini de değerlendiren AK Parti, bu seçimde her ilden bir kadın aday göstermek istiyor. Bu konuda teşkilatların ve kadın aktivistlerin taleplerini alan AK Parti’nin her ilden göstereceği kadınların en az yarısının ise başörtülü olacağı belirtiliyor. AK Parti’nin önceki seçimlerde başörtülü aday göstermesi için kadın dernekleri yoğun bir kampanya yürütmüştü. İstanbul Kadın Kolları Başkanı Özlem Zengin’in de adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. 
 
BAŞDANIŞMANLAR FAVORİ
 
Şu ana kadar, AK Parti’den aday olmak için CumhurbaşkanlığıBaşdanışmanı Aydın Ünal istifa etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın metin yazarı ekibinde de yer alan Ünal’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. AB Bakan Yardımcısı ve eski İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, eski Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Ulvi Saran’ın da milletvekili aday olması bekleniyor. Başbakan Başdanışmanı Hatem Ete ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal’ın da ismi adaylık için kulislerde konuşuluyor.  
 
ÇÖZÜMÜN KARA KUTUSU
 
AK Parti’de aday olmak isteyen isimler arasında çözüm sürecinin kara kutusu olarak bilinen Adalet Bakanlığı Müşaviri Adnan Boynukara da yer alıyor. Parti kulislerinde Boynukara’nın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Dershanelerin dönüştürülmesinin mimarı olarak gösterilen Milli EğitimBakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Akil İnsanlar heyetinden Erol Göka,Samsun İl Müftüsü Hayrettin Öztürk aday olacak bürokratlar arasında yer alıyor.
 
PARTİNİN AĞIR TOPLARI  
 
AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, MKYK üyesi Mazhar Bağlı gibi partinin ağır toplarının adaylıklarına kesin gözüyle bakılıyor.
 
Beklenen isimler listede
 
AK Parti’nin listesinde bu kez farklı bir sürpriz bekleniyor. AK Parti toplumun tüm kesimlerini kucaklayacak bir sistemle seçimlere girecek. Özellikle toplumun TBMM’de tüm kesimlerinin temsilinin sağlanması için gayrimüslim aday için düğmeye bastı. Bunun için 2 ismin belirlendiği kulislerde konuşuluyor. Davutoğlu’nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan’ın milletvekilliği adaylığına kesin gözüyle bakılırken, diğer ismin kim olacağı henüz netlik kazanmadı.

Yeni Şafak