Patates Üreticileri ve CHP Derinkuyu İlçe Başkanından, Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz’in yaptığı açıklamalara Yalanlama geldi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz’in dün Ulusal bir Haber Merkezine yaptığı açıklamalarına Derinkuyu Patates üreticilerinden büyük tepki geldi. Konu hakkında CHP Derinkuyu İlçe Başkanı Zeki Şenel Taşkesen FİB Haber Merkezini arayarak bu açıklamanın kesinlikle doğru olmadığını söyleyerek, Sayın Ekiz ‘in bu açıklamalarını büyük bir talihsizlik olarak görüyorum. Başta Sayın Başkan Ekiz gelip Derinkuyu da patates fiyatlarının kaça olduğunu yerinde doğrusunu öğrenmeli.Şuan patates Derinkuyu da 10-15 kuruşa alıcı bulamıyorken 25 Kuruşa olan patates diyerek bir açıklamada bulunması yanlış.Yine Patates üreticilerinin büyük problemi devam ediyor.Patates üreticileri ürünlerini satacak pazar bulmakta zorlanıyor.Başkan Ekiz in bu açıklamlarını kınıyoruz dedi.CHP İlçe Başkanı Taşkesen ayrıca ziraat odası başkanı Ekiz yalan söylemiş patates fiyatı 10-15 kuruştur bunu herkes bilsin Başkan Ekiz in dediği gibi varsa 25 kuruşa değil 20 kuruşa alan varsa ben binlerce ton vereyim gelsin alnsın dedi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz’in Patates Çiftçisinden büyük tepki gören o açıklamasını tekrar hatırlayalım:

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de, kışlık patates hasadının tamamlandığını ve depolardaki patatese ciddi bir rağbetin bulunduğunu söyledi. İran ve Irak gibi komşu ülkelerin yanı sıra Romanya, Yunanistan ve Bulgaristan gibi AB ülkelerinden bölgede ciddi bir ihracat talebinin bulunduğunu belirten Ekiz, ihracatın önümüzdeki haftalarda daha da artacak olmasının patates fiyatlarını da etkileyeceğini vurguladı. AB ülkelerindeki patates üretimindeki düşüşün Türkiye'den AB ülkelerine yapılan ihracatı arttırdığını kaydeden Ekiz, önümüzdeki günlerde açıklanmasını bekledikleri ihracat pirim desteğinin de bu artışa etki edeceğini tahmin ettiklerini kaydetti. Ekiz: "Geçtiğimiz yıllarda patates üreticileri çok zor günler geçirdi. Bir çok üreticimizin patatesleri depolarında kaldı. Ancak son 1 aydır ihracat konusunda gelen talepler bizleri çok mutlu ediyor. Şu anda üreticinin depolarında 25 Kuruş'a sattığı yemeklik patatesin kilosunun 30-35 Kuruş'a kadar çıkmasını bekliyoruz" dedi.

 

İhracat pirim desteği konusunda da Ak Parti Nevşehir Milletvekillerinin ciddi bir çalışma yaptıklarını ve bu konuda önümüzdeki günlerde bir açıklama beklediklerini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, pirim desteğinin patates fiyatlarına ciddi bir artış getireceğini sözlerine ekledi.