CHP Genel Başkan Yardımcısı Nevşehir Kaymaklı ve Derinkuyu ziyaretlerinin tamamadıktan sonra karayoluyla Ankara ya geçti.

Elektriğin Üzerindeki Faizi Sileceğiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın Derinkuyu’da bir kahvehanede patates üreticilerine yaptığı konuşmada ‘Elektriğin Üzerindeki Faizi Sileceğiz’ dedi.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ile CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz Derinkuyu’ya gelerek patates üreticilerini dinlediler.

Milletvekillerinin kahve önüne gelişi sırasında birkaç patates üreticisi birkaç çuval patatesi yere dökerek patateslerin maliyetinin altında satıldığına tepki gösterdi.CHP Derinkuyu İlçe Başkanın Zeki Şener Taşkesen’in açış konuşmasından sonra üreticilere hitap eden Milletvekili Günaydın, çiftçilerin sorunlarını gündeme getirmeyen Hükümeti eleştirdiği konuşmasında, “Türkiye’ye yeni ve sürekli gündem yaratıyorlar. Altı ay önce kürtaj konuştular, televizyonda diziler yayınlıyorlar. Şu dizi şöyle şu dizi böyle… Bu dizilerin sizlerin hayatıyla bir ilgisi var mı diye?” sordu.

. Günaydın, “Bu bölge en sorumlu bölge. Altı ay önce Genel Başkanımızın isteğiyle Niğde’de bir miting düzenledik. Biz patates meselesini dillendirdiğimiz için bizi hedef alıyorlar” dedi. Günaydın üreticilere “Derinkuyu’da patatesin kaça mal edildiğine dair hiçbir bilgim yok.” Demesi üzerine bir üretici, patatesi 30-35 kuruşa mal ediliyor demesi üzerine Günaydın, “Derinkuyu’da üretici pazara patatesi satışa çıkardığında kaça alıyorlar 10 kuruşa; hesabımızı iki türlü yapacağız. Bir çuval patates 50-60 kilo bir çuval patates karşılığında üretici bir litre mazotu ancak alıyor. Mazot, gemi yat sahiplerine 1,5 lira bir de uçak sahipleri var bunlara da mazot 1,5 lira. Patates üreticisinin ise patatesine kullandığı mazot 4,5 lira ben şimdi size soruyorum (Hükümete seslenerek) eğer garibandan yanaysan, yoksuldan yanaysan mazot 1,5 lira olacak. Arkadaşlar sizin oyunuzu almanın bir tek yolu var; mazotu 7 lira yapacağız; bu bir kara mizah örneğidir. Çiftçinin köylünün elektrik borcu var, çiftçi bunu tarımda kullanmış. Çiftçi elektrik borcunu ödeyememiş ve faizi yüklemişler. Patatesi 30-35 kuruşa mal eden vatandaş patatesi 10 kuruşa satıyorsa bu vatandaş borcunu nasıl ödeyecek? Sizin bugün yaşadığınız durumun Deli Dumrul’un yaptığından farkı var mı?” dedi.

Çiftçi barışına ihtiyaç olduğunu savunan Günaydın, “Bunun sonu iyi gitmeyecek. Bugün 1 litre mazot almak için 7 kilo patates satmak gerekiyor” dedi. Günaydın, patates ihracatı ve çözümü üzerine sürdürdüğü konuşmasında, “Türkiye patateste ihracat yapamıyor. Suriye’ye, Irak’a, İran’a patates satamıyor çünkü komşularla kavga içindeyiz. Biz elektriğin üzerindeki faizi sileceğiz anaparayı da uzun süre taksitlendireceğiz” dedi.