CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez, Lozan'ın 1923 şartlarında yapılacak en iyi anlaşma olduğunu belirterek, bu anlaşmanın Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusu konumunda bulunduğunu ifade etti.
CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Lozan Antlaşması'na yönelik sözlerine tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamada Lozan Antlaşması'nı zafer olarak yorumladığını hatırlatan Gülmez, " Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lozan'ın 93'üncü yıldönümünde bir mesaj yayınladı. Bu mesajında "Aziz milletimizin inanç, cesaret ve fedakarlıkla elde ettiği zafer, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak tescil edilmiştir" ifadelerini kullandı. Şimdi sormak lazım; 24 Temmuz'dan bu tarafa ne değişti? 24 Temmuz'daki söylediğiniz mi doğru, bugün söylediğiniz mi doğru? Lozan'a nasıl geldik, o şartlara kim getirdi. Bu sorularında cevabını vermek durumundadır. Lozan, Sevr Anlaşmasının çöpe atılmasıdır. Lozan 1923 şartlarında yapılacak en iyi anlaşmadır. Lozan herkesin bildiği gibi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusudur" dedi.
İki ay önce Lozan Anlaşması'nı öven bir Cumhurbaşkanı'ndan iki ay sonra Lozan Anlaşması'na saldıran bir Cumhurbaşkanının ortaya çıkmasının anlaşılabilir bir yönünün bulunmadığına da dikkat çeken Gülmez, CHP olarak Cumhuriyetimizin kuruluş temelini oluşturduğu için Lozan'a sahip sahip çıktıklarını ve çıkmaya da devam edeceklerini vurguladı. 
Lozan'ın o günkü şartlar itibariyle bir zafer olduğunun tartışılmaz bir gerçek olduğunu da kaydeden Gülmez "Yanmış yıkılmış, milyonlarca kilometresini kaybetmiş bir imparatorluk çöküntüsünden işgal edilmiş bir Anadolu. Sadece Anadolu'ya kısılıp kalmış, doğusundan, batısından, güneyinden baskı altında bir ülke ve olabildiğince şu anki mevcut misak-ı milli sınırlarını kurtarabilmiş. Bu Lozan Antlaşması olmasaydı, Sevr yürürlüğe girecek veTürkiye diye bir ülke olmayacaktı" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayrıca ‘Bağırsan sesimizin duyulacağı adaları verdik" dediğini de belirten Gülmez, " Yunanlıların Ege'deki Türk adalarını 2004'ten beri işgal etti. Kendi sorumluluğu altındaki hükümet zamanında Yunanlılara Türk adaları verildi. İnsan biraz insaf eder " diye konuştu.
Cumhurbaşkanı olarak ülkemizin tarihini çok iyi bilmek zorunda olduğunu kaydeden Gülmez "Sevr Anlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu sona ermiştir. Bu anlaşmaya göre sadece Orta Anadolu'da bir kısım topraklarımız elde kalmıştır. Lozan Anlaşması ise bugünkü sınırlarımızı çizmiştir. Dün toprak kaybetme şampiyonu Abdülhamit'e ağıt yakanlar, bugün ülkemizin tapu senedi olan Lozan'a saldırmaktadır. Lozan Anlaması'nın mimarları Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü başta olmak üzere anlaşmanın tüm mimarlarını rahmetle anıyorum" dedi.