Ünlü Halk Düşünürü Hacı Bektaş-ı Veli anısına Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde 15-18 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan 52. Ulusal, 26. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinliklerine CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları ve milletvekillerinden oluşan geniş bir heyetle katılacak. Hükümet veya diğer siyasi partilerden katılacaklar ise henüz belli olmadı. 
15-18 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 52. Ulusal, 26. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinliklerinin resmi açılış programının 16 Ağustos Cuma günü saat 18.00’de Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu etkinliklere, devlet erkanından henüz katılacakların kesinleşmediğini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve yardımcılarının geleceğini, ülkemizde bulunan çeşitli ülkelerin büyükelçileri ve temsilcilerinden de önemli bir katılımın olacağını kaydetti. Resim, panel, tiyatro, müzik gibi çok sayıda program hazırladıklarını kaydeden Selmanpakoğlu, böylelikle izleyenlere alternatifler oluşturduklarını kaydetti.

Selmanpakoğlu, etkinliklerin üçüncü gününde Karanlıktan Aydınlığa İnsanlık Müzesi’nin açılışını gerçekleştireceklerini de belirterek, açacakları müzeyle Kahramanmaraş ve Sivas gibi yaşanmış acı olayların yanı sıra Uğur Mumcu, Muammer Aksoy gibi faili meçhul yaşanmış cinayetlerinde unutulmamasını sağlayacaklarını kaydetti.

RESMİ PROGRAM 16 AĞUSTOS’TA

Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında yaşayan binlerce Alevi vatandaşı bir araya getirecek olan etkinlikler 15 Ağustos 2015 Cumartesi günü Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk koyulup, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunarak başlayacak. Aynı gün saat 15.00’de Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’nde Alevi Bektaşi dernek, vakıf ve önderlerinin yıllık gelişmeleri değerlendirme toplantısı düzenlenecek.

Resmi program 16 Ağustos 2015 Pazar günü Çilehane mevkiindeki Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Saat 18.00’de saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacak olan programda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah Ekibi’nin gösterisi ve protokol konuşmalarının ardından ödül törenine geçilecek. Şiir ve öykü yarışmalarında dereceye girenlerin ödüllerinin verilmesinin ardından 22. Uluslararası Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü sosyolog, gazeteci, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Çetin Yetkin’e verilecek. Ardından Adana Büyükşehir Belediyesi Semah Ekibi ve Azerbaycan Kültür Bakanlığı Halk Dansları Topluluğu gösterilerini sunacak. Programın ardından ünlü sanatçılar Mehmet Kale, Yadiğar Sude Altay, Hasan Karayol, Zeynep Karababa ve Sabahat Akkiraz konser verecek.

RESMİ TÖREN ÖNCESİ SERGİ VE TİYATRO 

Aynı gün resmi törenin öncesinde ise Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda saat 13.00’de açılışı yapılacak olan Işık Cuhacıoğlu eşgüdümündeki 13. Uluslararası karma resim, heykel, seramik ve fotoğraf sergisi ve Karikatürist İrfan Ünal’ın karikatür sergisi üç gün boyunca gezilebilecek. Saat 14.00’de ise Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Büyük Salonda Bambu Tiyatrosu oyuncularının sahneleyeceği, Ahmet Yapar’ın yönettiği “Zambaktaki Kan Lekesi” isimli oyun sahnelenecek.

KARANLIKTAN AYDINLIĞA İNSANLIK MÜZESİ AÇILACAK

17 Ağustos 2015 Pazartesi günü Çilehane Mevkiinde yapımı tamamlanan Karanlıktan Aydınlığa İnsanlık Müzesi’nin açılış programı düzenlenecek. Saat 11.00’de yapılacak programda Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba konuşma yapacak. Sonrasında Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Büyük Salonda saat 13.30’da Viyana Alevi Kültür Birliği Başkanı, Araştırmacı-Yazar Kazım Balaban’ın yöneteceği Öğretmen, Araştırmacı-Yazar Munis Armağan ile Öğretmen, Araştırmacı-Yazar Cemil Kılıç’ın konuşmacı olarak katılacağı “Tarihsel Süreçte Alevilik-Bektaşilik” konulu panel düzenlenecek. Panelin ardından ise Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’nde Aşık Mahmut Günönü, Hasan Kaplani, Ali Baştuğ, Turabi Bektaş, Aşık Ali Sağlam, Aşık İsmail Akgöz, Süleyman Yıldız, Mehmet Kundak ve Çınar Kardeşler’in katılacağı Ozanlar Geçidi düzenlenecek. Etkinlikler çerçevesinde Garip Dede ve Şahvak Cem Evlerinde birlik cemi düzenlenecek.

Etkinliklerin akşamında da Hacıbektaş Cumhuriyet Meydanı’nda Ümraniye Cem Evi Semah Ekibi, Abdal Musa Semah Ekibi, Mehmet Çoban, Satı Can, Nura Öz, Zeybek Ateşi, Mustafa Alegöz, Cemalettin Güleç, Ali Mahzuni, Yüksel Didikoğlu ve Musa Eroğlu sahne alacak.
Etkinliklerin son gününde ise, Cumhuriyet Meydanında Gaziantep Semah Ekibi ve Adıyaman Alevi Kültür Derneği Semah Ekibi gösterisinin ardından Ayhan Yağız, Aslıgül Ay, İsmail Kaya, Kemal İşli, Erdal Erzincan, Mustafa Özarslan ve Hüseyin Uğurlu konser verecek.


Cihan