Cumhuriyet Halk Partisi Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez, CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, İlçe Başkanları ve İl Yönetiminden oluşan Nevşehir Heyeti, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 95. Kuruluş Yıldönümü sebebiyle ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret etti.

CHP'nin 95'inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında Saat:19.00 da Ankara Ticaret Odası Congresiumda Zülfü Livanel bir konser verecek. Sunay Akın bir gösteri yapacak. Nevşehir heyetide bu etkinliklere katılacaklar.

Öte yandan CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez tarafından  24 Haziran seçimlerinin değerlendirildiği ve yaklaşan yerel seçimlerle ilgili taleplerin yer aldığı Nevşehir Raporu, CHP Lideri Kılıçdaroğlu Başkanlığında akşam gerçekleştirilecek olan il başkanları toplantısında sunulacak.

Anıtkabir ziyaretinin ardından açıklamada bulunan CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez; "Cumhuriyet Halk Partisi’nin 95. Kuruluş yıldönümü etkinliklerine Nevşehir İl ve ilçe Başkanları olarak katılıp, Milletvekilimiz Faruk Sarıaslan’la birlikte Anıtkabir ve Genel Merkez ziyaretlerinde bulunduk." dedi.

İl Başkanı Gülmez, CHP'nin 95. kuruluş yıldönümüne ilişkin ise yaptığı açıklamasında; "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün önderliğinde 9 Eylül 1923'te siyasi faaliyetlerine başlayan CHP, 95. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. 95 yıldır cumhuriyetin, demokrasinin ve aydınlık bir Türkiye'nin savunucusu olan CHP'nin kuruluş yıl dönümü kutlu olsun!

Ülkenin ilk siyasi partisi olan "Halk Fırkası", Atatürk tarafından kuruldu. 1924 yılında partinin adının başına "Cumhuriyet" sözcüğü eklendi. 1935 yılında 4'üncü kurultayda "Cumhuriyet Halk Partisi" adını aldı. Cumhuriyetin ilk yıllarında "Cumhuriyetçilik", "Halkçılık", "Milliyetçilik" ve "Laiklik"i dört temel ilke olarak benimseyen CHP, buna "Devletçilik" ve "Devrimcilik" ilkelerini de ekledi. Bu ilkeler, partinin amblemine de yansıtılarak "altı ok" simgesi benimsendi. 1950 yılında dünyanın en uzun soluklu birkaç partisinden biri olan CHP, 1923'ten 1950'ye kadar aralıksız iktidarda kaldı. 1950'li yıllarda üstlendiği muhalefet göreviyle muhalefetin kurumsallaşmasında önemli rol oynadı. 1980 yılında 12 Eylül askeri darbesinin ardından CHP de diğer siyasi partilerle kapatıldı. Parti, 9 Eylül 1992'de tekrar açıldı. Atatürk'ün vefatının ardından 26 Aralık 1938'de genel başkanlığa seçilen İsmet İnönü, CHP'de 33 yıl genel başkanlık yaptı. CHP'de Genel Başkanlık koltuğuna daha sonra Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu. Cumhuriyet Halk Partisi, cumhuriyetin teminatı, halkın çağdaş yarınlarının garantisidir. Atatürk ilke ve inkılaplarının yılmaz savunucusu, çağdaşlaşma ve ulusal kalkınmanın temsilidir. Cumhuriyet Halk Partisi bugünün emekçisi, çağdaş yarınların mimarıdır." dedi.

Haber:Mustafa Ferveren