Cumhuriyet Halk Partisi Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez başkanlığındaki heyet Ürgüp ilçesine bağlı Mazı köyünde ürettiği patatesi 10 güne kadar depodan çıkaramazsa çöpe dökmek zorunda kalacak olan çiftçinin sorunlarını dinledi.

CHP İl Başkanı Kamil Gülmez, Merkez İlçe Başkanı Semasi Yücel, Ürgüp İlçe Başkanı Fulya Gülşen Altınsoy ve parti yöneticilerinin ziyaret ettiği Mazı Köyü Muhtarı Erol Gürbüz, kendisinin de içerisinde bulunduğu yöre çiftçilerinin sorunlarını heyete aktardı.

Muhtar Gürbüz, "Ürettiğimiz patateslerimiz elimizde kaldı. Köyümüzün genelinde 500 tona yakın patates depolardan çıkmayı, satılmayı bekliyor. Bakanlığın ihracatı açtığını duyduk. Ama hangi ülkeye nasıl gönderebileceğimiz konusunda devlet büyüklerimizin bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Depolarımızdaki patateslerin 10 günlük ömrü var. Bu süre içerisinde mutlaka satışa sunulması gerekiyor. 10 gündün sonra çöpe atmak durumunda kalacağız, dolayısıyla zarar edeceğiz" diye konuştu.

Bu sorunun başlıca nedeninin devletin tarım politikalarındaki yanlış uygulamalar olduğuna dikkat çeken CHP İl Başkanı Kamil Gülmez, sadece Mazı köyünde değil, ilçeye bağlı diğer köylerde de aynı sorunun yaşandığını dile getirdi.

Yöre çiftçilerinin eski elektrik borçları nedeniyle banka faizlerinin insafına terk edildiğini de söyleyen İl Başkanı Gülmez, "Mazı köyümüzde çiftçilerimizin sorunlarını dinlemeye geldik. Buradaki sorun üretilen patatesin depoda kalması. Bunun başlıca nedeni ise devletin tarımdaki yanlış politikaları. Örneğin Mısır'dan ithal edilen patates dolayısıyla bizim çiftçimizin ürettiği patatesler elinde kaldı. Bu sorun sadece bu köyde değil yine bu ilçemize bağlı Taşkınpaşa ve bazı diğer köylerde yaşanıyor. Ve bu yörede toplamda bin 200 - bin 300 ton dolayında patates depolarda kamış durumda. Patates başka ürünlere de benzemez. Depoya girişi gibi depodan çıkarılmasının da maliyeti var. Depoların temizlenmesi bile belli bir maliyet gerekiyor. Tamamen devletin tarımdaki yanlış politikalarından kaynaklanan bu sorunun çözümü için yetkililerin üzerine düşeni yapmalarını bekliyoruz. Öte yandan yöredeki bir çok çiftçinin 2006 yılından kalan elektrik borçları bazı bankalarca satın alınarak üzerine faiz işletilerek çiftçinin zaten ödeyemediği bu borçlar içerisinden çıkılmaz bir hale gelmiş durumda. Bu konuda da yetkililerin bu çiftçilere sahip çıkmasını bekliyoruz" ifadelerinde bulundu.