Niğde'nin Kapadokya'nın başkenti olduğunu düşünen hayalperest Milletvekili, hızlı trenin Ürgüp'teki Peri bacalarına zarar vereceğini düşündüğünü belirterek, hızlı tren Niğde'den geçsin demiş. Turizmciler CHP'li vekilin sözlerine tepkili.
Meclis'te KİT komisyonuna peribacaları damga vurdu. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 642 kilometrelik Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri hattında çalışacak ve saatte 200 kilometre sürat yapacak hızlı trenin, milyonlarca yıllık peribacalarını yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bırakacağını belirtti. TCDD müdürü Apaydın ise CHP'li vekile, "İnşallah şey olmaz" cevabını verdi.
Yaklaşık 642 kilometrelik Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri hattında çalışacak ve saatte 200 kilometre sürat yapacak hızlı trenin, dünya harikası Peribacalarını, yıkma tehlikesi ile karşı karşıya bırakacağı bildirildi. Yeni YHT hattı, Peribacalarının bulunduğu Ürgüp ve Avanos’tan geçiyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hızlı trenin titreşimleri nedeniyle, peribacalarının zarar göreceğini, Mecis’te KİT Komisyonu’nda söyledi ve TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın'a “Titremeyle Peribacalarını yok edeceğiz” dedi. Genel Müdür Apaydın ise CHP milletvekili Gürer'e, “Belli mesafelerde geçilir, inşallah şey olmaz'' diyerek ilginç bir cevap verdi.
TEHLİKE VAR
SÖZCÜ'ye konuşan Gürer, “SİT alanları ve tarihi doku değerlendirilerek çalışma yapılmadı. Hat Niğde tarafına kaydırılmalı. Yoksa peribacaları zarar görür, yıkılabilir'' dedi. Gürer, yüksek hızlı trenin titreşimlerinde meydana gelebilecek sorunlardan dolayı Nevşehir'deki peribacalarının, tarihî dokunun zarar göreceğini belirterek şunları söyledi:
‘'Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri arasında Antalya'ya kadar uzanacak yeni bir demiryolu hattı döşenecek. Daha önce Bursa'da yapılan YHT projesi de tarım arazilerinden geçtiği için değişikliğe uğradı, yön kaydırması yapıldı.  Aynı şey Kapadokya Bölgesinde de olacak. Yeni demiryolu burada doğal olarak zarara yol açacak. Değişiklik yapılmazsa, SİT alanlarına yaklaşılacak. YHT'nin titreşimleri bölgedeki peri bacalarına da zarar verecek. SİT alanları ve tarihi doku değerlendirilerek çalışma yapılmadığı için sorun doğuyor''
SAATTE  200 KİLOMETRE
Yaklaşık 642 kilometre uzunluğa sahip olacak Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri Hızlı Tren Projesi'nin Antalya-Kayseri ana hattı Antalya Döşemealtı ilçesinden başlayarak, Nevşehir Acıgöl, Merkez, Avanos ve Ürgüp ilçelerinden geçerek Kayseri İncesu İlçesi'ne kadar ulaşacak. 5 milyar liraya mal olması beklenen projedeki yolcu trenleri saatte 200 kilometre sürat yapacak.
 

SÖZCÜ